Профіцит торгового балансу України є наслідком обвалу імпорту

Дані Держстату України свідчать, що профіцит зовнішньоторговельного балансу України за підсумками 2014 року вийшов у $3,884 млрд, тоді як за 2013 рік баланс зовнішньої торгівлі був зведений із дефіцитом у $8,514 млрд. Проте такий показник є наслідком девальвації національної валюти та, відповідно, обвалу імпорту до країни.

Ввезення продукції в Україну, за підрахунками імпортерів, знизилося в цілому більш ніж на 24%. При цьому низхідна динаміка спостерігалося за всіма видами товарів: м’яса – на 37%, дерева і рослин – 53%, харчових плодів та горіхів – 53%, продукції неорганічної хімії, побутової хімії, в тому числі і фармпродукції – 11%, текстилю – 30%, взуття – 51%. За сьогоднішніх обставин окрему роль відіграло погіршення торговельних відносин із Росією, звідки раніше ввозилося найбільше товарів. Так, хоча на сьогодні імпорт із Росії і переважає експорт, загальне зменшення товарообігу становить близько 50%.

Позитивному торговельному балансу посприяло і зменшення поставок газу з Росії. Так, у 2014 році до України було імпортовано на 11,3 млрд куб. м менше, ніж у 2013-му – 14,5 млрд куб. м. У грошовому еквіваленті йдеться про близько $3,7 млрд замість $11 млрд у позаминулому році. Тобто, за рахунок зниження об’ємів закупленого газу та нижчої ціни на блакитне паливо на європейському ринку загальна маса імпорту у валютному показнику в 2014 році зменшилась.

Серед позитивних факторів торговельного балансу України слід виокремити 10-відсоткове збільшення експорту продукції АПК.

Проте в цілому не можна говорити, що перевищення експорту над імпортом та позитивний торговельний баланс були досягнуті завдяки покращенню стану української економіки – все якраз навпаки.

Володимир Тарчинський Володимир Тарчинський , Фахівець в галузі права ГО "Публічний аудит"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram