Оформити землю під ОСББ буде коштувати більше 50 тисяч гривень

У час активного проведення реформи житлово-комунального господарства передача землі у власність ОСББ — одне із найактуальніших питань. Але, на жаль, цій проблематиці приділяють уваги мало уваги.

Фото: telekomza.ru

У зв’язку з прийняттям закону «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» минулого року, до статті 42 Земельного кодексу України внесли певні зміни. Новий закон встановив, що жителі мають право оформити землю безоплатно у власність або у постійне користування у порядку, встановленому Кабміном. Щоправда, уряд не квапиться з його прийняттям.

Найцікавішим моментом у цьому процесі є поняття «прибудинкова територія», тобто шматок землі, який мешканці можуть оформити у власність, або у постійне користування. Закон визначає прибудинкову територію, як територію навколо багатоквартирного будинку, визначену на підставі містобудівної та землевпорядної документації, у межах земельної ділянки, на якій розташований сам будинок і належні до нього будівлі.

Звичайно ж, київські прибудинкові території різні за розміром та конфігурацією. І тому виникає цілком логічне питання: як визначити, яка земля належить саме вашому ОСББ? Треба звернутися до спеціалістів з ліцензованої проектної землевпорядної організації, які проведуть необхідні розрахунки та допоможуть визначити «вашу» територію.

Виходячи з Земельного кодексу, Київрада ухвалила порядок передачі землі в місті. І зараз ми працюємо над тим, щоб процедуру можна було максимально спростити. А після того, як Кабмін ухвалить порядок передачі землі ОСББ, Київрада відразу імплементує його у дане рішення.

Тобто для початку, після створення вами ОСББ, необхідно звернутися до нас. Механіка взаємовідносин заявників з Київрадою дуже проста: ви подаєте клопотання про надання дозволу на розробку документації з землеустрою, заяву розглядає Департамент земельних ресурсів та готує документи для засідання Комісії з питань містобудування, архітектури та землекористування, яка їх розглядає, а остаточне рішення приймає Київрада. Ви отримуєте дозвіл на оформлення технічної документації, якщо землю раніше вже було оформлено, чи на проект відведення, якщо земля оформлена первинно. Коштує це до 30 тисяч гривень.

Відсутність процедури передачі землі ОСББ від Кабміну поки гальмує саму передачу на підставі розробленого проекту, але не перший етап: Київрада видає дозволи, тому можна та треба подавати заяви.

Клопотання розглядає комісія та наші юристи. Поширеною проблемою на цьому етапі є протокол загальних зборів, тобто згода 100% співвласників на отримання землі. Оскільки всі власники квартир мають рівне право на оформлення, і всі мають дати на це згоду.

Але все це лише початок, перший невеликий крок. На стадії клопотання його підтримує комісія. А саму процедуру передачі цих земельних ділянок вже повинен встановити Кабмін. На розгляд у комісію та у Департамент земельних ресурсів в місяць надходить десь біля 10 заявок на землю від новостворених ОСББ та від житлово-будівельних кооперативів.

Позитивним моментом також є зміни до законодавчих актів щодо земельних ділянок багатоквартирних будинків. Верховній Раді необхідно ухвалити їх якнайшвидше. Адже це створить передумови для передачі у власність земельних ділянок співвласникам багатоквартирних будинків. Цей законопроект виправить «помилки» чинного законодавства. Зокрема, це стосується процедури прийняття рішення всіма співмешканцями: це досить складно відбувається, коли людей багато. Тим більше, що маємо низьку культуру прийняття спільних рішень взагалі. І друге: власники квартир часто змінюються, при тому, що співвласником ділянки може залишитися попередній власник - тобто витрачається значна кількість часу та грошей на переоформлення цієї власності.

Зараз ми робимо все можливе для того, щоб ситуація не стояла на місці. Але, на жаль, змушені чекати на затверджений порядок від Кабміну, тому що його розробка не в сфері компетенції місцевої влади. Але всі, хто бажає самостійно та ефективно управляти власним будинком можуть сміливо подавати документи та розраховувати на нашу підтримку...

Володимир Прокопів Володимир Прокопів , ​Заступник міського голови - секретар Київради
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram