Здобутки Ірпеня – запорука успіху Ірпінської ОТГ

Ірпінь відзначає День місцевого самоврядування завершенням підготовки до створення ОТГ. До складу Ірпінської об’єднаної територіальної громади з адміністративним центром в місті Ірпінь увійдуть села Михайлівка-Рубежівка, Забуччя, Козинці та Діброва. Це буде потужна громада з розвиненою інфраструктурою. Запорукою цього є успішний розвиток Ірпеня.

Фото: надане Володимиром Карплюком

6 грудня депутати Михайлівсько-Рубежівської та Козинцівської сільських рад прийняли історичне для своїх сіл рішення про добровільне об’єднання з Ірпенем. Шлях до цього рішення був довгим і виваженим. Ще у травні 2015 року понад 1000 опитаних мешканців підписалися за приєднання до Ірпеня. Наступного року таке ж бажання висловили мешканці Козинців. І не тільки тому, що ці населені пункти розташовані поруч, мають спільне історичне та культурне минуле. А й тому, що ніхто більше не зміг зробити їм пропозиції кращої, ніж Ірпінь.

То що ж такого запропонував Ірпінь? На сьогодні це – одне з небагатьох самодостатніх міст України, яке успішно розвивається за рахунок власних ресурсів та ще й ділиться заробленим із державою. За 4 роки міський бюджет розвитку зріс у 32 рази і у 2018 році склав 260 млн. Такі темпи зростання бюджету дали можливість збудувати більше сотні нових інфраструктурних об’єктів.

Сьогодні Ірпінь вражає тим, чого ще три роки тому не було. Це рекордна кількість оновлених парків і скверів, нові дороги і тротуари, зупинки і світлофори, сучасне вуличне освітлення, торговельні заклади і упорядковані місця для вуличної торгівлі, автовокзал і безпечний наземний перехід через залізничні колії, чисельні дитячі і спортивні майданчики, міський стадіон. А ще ефективні комунальні підприємства, для яких придбано понад 40 одиниць сучасної техніки, кілометри нових тепломереж і мереж водопостачання, зливова каналізація, станції знезалізнення води тощо.

Збільшення бюджету дозволило не тільки забезпечити комфорт на вулицях міста, а головне – зробити доступнішими послуги населенню. У 2016 році у самому центрі Ірпеня відкрито один із кращих в області Центр надання адміністративних послуг. Також відкрито новий територіальний центр соціального обслуговування, інклюзивно-ресурсний центр, громадський центр для переселенців.

У 2015 році почалося реформування ірпінської медицини. Відкрито нову дитячу поліклініку, створено мережу амбулаторій сімейної медицини і КП «Ірпінська стоматологія», відкриваються нові відділення, ремонтуються приміщення, закуповується нове обладнання, лікарі проходять стажування у провідних медичних закладах країни і закордоном. Лише цього року на медичну галузь з міського бюджету було виділено 130 млн грн, і важлива деталь – державна медична субвенція склали тільки половину, а половина потреб покривалася за рахунок власних надходжень.

Справжнім рекордсменом у питанні фінансування є освіта. Цього року на освітянську галузь Ірпеня витратили понад 240 млн грн. Добудували новий корпус ЗОШ№17, новий поверх ЗОШ №2, всього по місту додатково відкрили 44 класні кімнати. Все будівництво відбулося також за рахунок власних надходжень.

Це ж стосується і дитячих садків. За чотири роки відкрито два комунальних дитсадка, третій будується, ще один спроектовано. Відкрився Ірпінський ліцей інноваційних технологій, у нове приміщення переїхав Центр позашкільної освіти, нові інструменти отримала школа мистецтв, у кожній загальноосвітній школі збудовано сучасні багатофункціональні спортивні майданчики.

Сьогодні Ірпінь готовий ділитися не тільки своїм досвідом, а й ресурсами. Можливості міста дозволяють поширити успішний розвиток на територію усієї Ірпінської ОТГ, до якої зголосилися увійти Михайлівка-Рубежівка, Забуччя, Козинці та Діброва. Це гарні дружні громади, які знають чого хочуть від об’єднання з Ірпенем.

Голосуючи за ОТГ, депутати кожної сільської ради проголосували не за ефімерні обіцянки, а за чіткий план по вирішенню існуючих проблем. Визначені основні напрямки роботи. Серед них – забезпечення якісного медичного обслуговування первинної ланки (у кожному селі – своя амбулаторія з фаховими лікарями і необхідним обладнанням), ремонт доріг і покращення транспортного обслуговування, розвиток спортивної інфраструктури, запровадження мотиваційних програм для вчителів і стипендій відмінникам навчання та кращим спортсменам.

Це все вже діє в Ірпені. Тепер на прикладі Ірпінської ОТГ ми покажемо, що такі зміни можливі і в усій країні.

Володимир Карплюк Володимир Карплюк , засновник Фонду відновлення Ірпеня
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram