Startup Irpin: як ветерани АТО стають бізнесменами

Денис Дудник, Володимир Шиповський та Віталій Івахненко – це нові підприємці Ірпеня. Ще зовсім недавно вони зі зброєю у руках мужньо захищали Україну на сході. Сьогодні ж, сповнені натхнення та оптимізму, стоять на порозі нового життя – відкриття власної справи.

Фото: Надано автором

Нині в Ірпінському регіоні проживає більше 600 учасників антитерористичної операції. Після повернення з війни більшість із них стикаються з різними соціальними проблемами і потребують допомоги не тільки з боку держави, а й з боку своєї громади. Сьогодні на місцях доводиться вирішувати багато питань атовців: психологічної допомоги, матеріальної підтримки, забезпечення житлом і землею. Цього року ми взялися за вирішення і проблеми зайнятості ветеранів АТО. Історія перетворення колишніх воїнів на підприємців в Ірпені почалася із отримання Ірпінською агенцією розвитку гранту від агентства з міжнародного розвитку США – USAID на розробку Дорожньої карти розвитку малого та середнього підприємництва для учасників АТО. Над її створенням працюють Ірпінська агенція розвитку, фахівці Київського національного економічного університету ім. В. Гетьмана, громадська організація «Ірпінська міська спілка ветеранів та інвалідів АТО». Ця карта вже презентована і скоро буде випущена як методичний посібник.

Але теорія без практики – нічого. Тому ми вирішили дати стартовий капітал на власну справу тим хлопцям, які не лише зуміють запропонувати найцікавіші проекти, але й обґрунтують їх, прорахують ризики і розроблять план на перспективу. Так народився перший на Київщині конкурс підприємницьких проектів для учасників АТО «Startup Irpin».

Фото: Надано автором

У конкурсі взяли участь 55 учасників АТО з усього регіону. Для них проводилися тренінги, їх консультували успішні бізнесмени, фахівці з економіки та фінансів.

У результаті народилося багато цікавих бізнес-проектів. Однак журі обрало три найкращих. Перше місце і стартовий капітал у розмірі 100 тисяч гривень від спонсорів конкурсу отримав Денис Дудник. Його проект – це тестова франчиза торгової марки «Ветеранпром» на виготовлення ветеранських ножів. Виготовляти їх будуть самі ветерани. Важливо, що у цьому бізнесі буде створено не одне робоче місце, а кілька. Автор ідеї провів чіткі розрахунки собівартості, ціну рекламної кампанії, навів можливі ризики та очікувані перспективи і переконав журі, що його справа таки має майбутнє.

Друге місце у конкурсі та приз у розмірі 50 тисяч гривень отримав Володимир Шиповський за ідею зі створення унікальних дизайнерських декорацій для приміщень. Як додатковий бонус йому ми надали в користування приміщення площею 60 кв.м. на один рік безкоштовно. А місцева будівельна компанія «Синергія» уже готова зробити велике замовлення.

Третє місце посів учасник антитерористичної операції Віталій Івахненко за проект з виготовлення металевих виробів АТОвцями. Він теж отримав 50 тисяч гривень на розвиток своєї справи.

Наступного року ми плануємо продовжити «Startup Irpin». У першому конкурсі брали участь кілька представників інших регіонів. Ми не відмовляли нікому. Більше того, у планах – вивести конкурс на всеукраїнський рівень. Сподіваюся, що й інші міста підтримають нас у цій ініціативі.

Володимир Карплюк Володимир Карплюк , засновник Фонду відновлення Ірпеня
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram