«Ірпіньжитлоінвестбуд»: комунальне підприємство Київщини номер один

Рівно рік тому у збитковому комунальному підприємстві «Ірпіньжитлоінвестбуд» змінився керівник. Тепер воно одне з найуспішніших комунальних підприємств Ірпеня і навіть дає фору приватному бізнесу.

Минулої осені доля звела мене зі справжнім професіоналом і знавцем своєї справи Ігорем Дворніковим. Не довго думаючи, я запропонував йому очолити КП «Ірпіньжитлоінвестбуд». Це був справжній виклик, адже підприємство було повністю збитковим, а на його рахунку «світився» борг у 23 тис. грн. На щастя, Ігоря це не зупинило, і він погодився долучитися до нашої команди.

Фото: Надано автором

Маючи багаторічний досвід роботи у будівельному бізнесі, зокрема у швейцарських компаніях, Дворніков знав, що робити, аби вивести «Ірпіньжитлоінвестбуд» із застою та боргової ями. Почали із фахового аудиту. Перевірили усі фінансові потоки, розібралися із заборгованостями. Переглянули список платних послуг і доповнили його. З першого дня оголосили війну бюрократії і розробили новий алгоритм документообігу між комунальним підприємством та його контрагентами. Про звичку опрацьовувати офіційні документи протягом трьох-чотирьох днів довелося забути усім.

Результати такого перезавантаження не змусили себе довго чекати. Уже за місяць на рахунок КП надійшло 250 тис. грн, а сукупний дохід за першу декаду роботи зріс утричі. Обіг коштів підприємства у 2016-му у порівнянні з минулим періодом збільшився більше ніж у два рази: від 1 млн. 800 тис. до 3 млн. 800 тис. грн. Цього року «Ірпіньжитлоінвестбуд» заплатив більше 1,5 млн. грн податків у бюджет міста, що є одним з найкращих показників серед усіх комунальних підприємств.

Сьогодні КП «Ірпіньжитлоінвестбуд» представляє виконавчий комітет Ірпінської міської ради на усіх об’єктах, що будуються в Ірпені. Його інженери контролюють якість та об’єми виконаних робіт підрядними організаціями. Протягом року підприємство вело майже сотню проектів. Зокрема, 20 капітальних ремонтів доріг, три парки, стадіон, старт будівництва медичного центру. Наймасштабнішою роботою стала реконструкція вулиці Шевченка та головної площі міста, до якої цілодобово було залучено з десяток працівників «Ірпіньжитлоінвестбуду».

Окремим напрямом роботи, за який у підприємстві взялися влітку цього року і який приносить додатковий прибуток, стала розробка проектів. За цей час уже 25 проектів пройшли державну експертизу, а 37 – в роботі. Проектна група із п’яти фахівців працює не лише із міськими об’єктами, але і з приватними замовниками. Найсерйозніша робота, за яку взялися, – капітальна реконструкція приміщення загальноосвітньої школи №17 із надбудовою та переплануванням. Цей проект уже на виході і наступного навчального року школярі цього освітнього закладу матимуть більше класних кімнат та простору для навчального процесу і занять спортом.

Успішний «Ірпіньжитлоінвестбуд» сьогодні - це результат професійного менеджменту та ефективних кадрових і виробничих реформ. Ера збиткових комунальних підприємств, які утримує громада давно минула. Ми довели, що навіть у кризові часи можна не просто втримуватися на плаву, але й працювати на прибуток, давати людям достойну зарплатню і ставати серйозними конкурентами у своїй сфері діяльності.

Володимир Карплюк Володимир Карплюк , засновник Фонду відновлення Ірпеня
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram