Проектний менеджмент в Ірпені: вчимося розвивати місто

Сьогодні перед територіальними громадами України відкрито безліч можливостей із залучення міжнародних інвестицій та грантів для успішного розвитку міст і селищ. Євросоюз, через різноманітні фонди та асоціації, готовий фінансувати цікаві проекти в Україні – нам треба тільки навчитися залучати ці кошти.

Саме для такого навчання в Ірпінь приїхали заступники міських голів, секретарі рад, а також керівники та фахівці структурних підрозділів органів місцевого самоврядування з різних областей України. Протягом тижня тут триває школа Проектного менеджменту для представників органів місцевого самоврядування. Розробляти проекти вчиться й Ірпінь. Наше місто представляє депутат Ірпінської міської ради Максим Плешко.

Фото: Надано автором

П’ятиденна школа організована у рамках проекту «ПУЛЬС». Організатор навчання – Асоціація міст України. Цей орієнтований на зміцнення місцевого самоврядування в Україні, поглиблення демократичних процесів розвитку територіальних громад, впровадження реформи децентралізації – все те, що для Ірпеня сьогодні надзвичайно важливе. Ведуть курс фахові тренери агенції економічного розвитку «PPV Knowledge Networks». Кожен учасник на завершення навчання має напрацювати концепцію проекту з розвитку своєї громади.

Чимало проектів були представлені вже у перші дні. Наприклад, у Запоріжжі бажають реалізувати проект із благоустрою набережної. Проект із залучення туристичних потоків представив гість із Кременця. Багато громад прагнуть реконструювати свої занедбані парки, залучати до корисної роботи закинуті промислові майданчики тощо. Багато тем нам добре знайомі, більше того – ми маємо власний досвід вирішення подібних проблем і охоче ділимося ним, щотижня приймаючи делегації з різних куточків України.

Але цього разу на розсуд тренерів та колег з інших областей ми винесли ідею створення інституту розвитку міста. На жаль, сьогодні в Ірпені не вистачає фахівців для реалізації проектів розвитку. Місто не достатньо використовує можливості із залучення зовнішніх ресурсів. При створенні такого інституту, спеціалісти зможуть працювати виключно на те, щоб шукати грантові фонди та організації, розробляти проекти для розвитку міста і контролювати їх виконання. Такий собі грант задля грантів.

Важливо, що при реалізації таких грантових проектів міська влада стає тільки партнером процесу. Усі грошові потоки та роботу над втіленням проекту контролює іноземна сторона, що виключає ймовірність корупції.

Цікаво, що представник Чорткова запропонував схожий проект агенції розвитку міста.

Тут, в Ірпені, ми уже маємо хороше підґрунтя для такого починання. У структурі міської ради працює відділ інвестицій та соціально-економічного розвитку, який формує політику міста у сфері зовнішньо-економічних зв’язків, інвестиційної діяльності та міжнародного співробітництва. Ми розробили Стратегічний план розвитку Ірпеня до 2020 року і створили каталог більш ніж 50 уже створених соціально значущих інфраструктурних об’єктів за рік. Важливим моментом у питанні інвестування є наявність у міста інвестиційного паспорту з описом найбільших запланованих проектів – і він у нас теж уже є.

Хочу зауважити, що Ірпінь уже давно почав залучати іноземні грантові програми для свого розвитку. Ще восени 2015 року ми розпочали співпрацю з екологічною фінансовою корпорацією НЕФКО і спільно працюємо у сфері енергозбереження міських соціальних об’єктів. У червні був підписаний меморандум з європейською асоціацією державно-приватного партнерства «C.R.E.A.M.» для інвестування будівництва нового медичного центру та очисних споруд в Ірпені. Але це тільки невелика частина тих можливостей, які сьогодні відкриті перед нами. Наші фахівці продовжують вчитися і шукати нові можливості для розвитку регіону. Ірпінь буде вдячний кожному за креативні ідеї, проекти, до яких можна залучити зовнішні ресурси і реалізувати у рідному місті.

Володимир Карплюк Володимир Карплюк , засновник Фонду відновлення Ірпеня
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram