Здоров'я починається не з лікарні, а зі спортивного майданчика

Пам’ятаєте, як наприкінці 90-тих років у містах масово з’явилися комп’ютерні клуби в напівзакинутих підвалах? Здається, ми тоді не надто серйозно поставилися до того, що наші діти спустилися у ті підвали і годинами почали засиджуватися за агресивними іграми. І тепер дуже часто навіть найменшим дітям частіше дають для гри телефон, а не м’яч. Можливо, раніше видавалося, що це проблема окремої сім'ї чи манери виховання. Але коли українські школярі під час уроків фізкультури масово перестали дотягувати до нормативів, – занепокоїлися на рівні цілої держави. Стало очевидно, що нам потрібно знову навчитися любити спорт і бути здоровими.

Фото: Надано автором

Якщо говорити про спорт, то Ірпінь – це особливе місто. Тут може знайти активне заняття кожна людина. У нас працюють різнонаправлені секції: від танців до боротьби. Але на гуртки йдуть ті діти і дорослі, які вже зацікавлені у спорті. Але як залучити до активного життя особу, яка ще не визначилася? Яка вагається? Цю проблему вирішує спорт «на відкритому просторі». В Ірпені – це загальноміські спортивні заходи. Наприклад, ось уже 15 років поспіль наприкінці червня у місті відбувається тиждень спорту для дітей і молоді. А цього року організатори перевершили себе і представили оновлену програму, що переросла у грандіозний Irpin Sport Fest, який пройшов на території Ірпінської Біблійної Церкви.

До того, як стати фестивалем, цей захід був відомий як спортивний табір для дітей і молоді. Щороку до його проведення залучається багато волонтерів. Цього року тематикою тижня спорту став космос. Організатори створили тематичні станції: «Атмосфера», «Планетарій», «Англійська», «Кросс-фіт» тощо. У таборі зібралася найбільша за всю його історію кількість команд –12 (діти віком від 6 до 14 років). Важливо, що наставники вчили дітей не лише турбуватися про фізичну форму свого тіла, а й спілкуватися один з одним. Як на мене, сьогодні таке вміння є дуже важливим, оскільки саме з уміння спілкуватися з ближнім, чути один одного, починається формування здорової громади.

Крім дитячої програми, у таборі організовують і заходи для молоді: футбол, волейбол, баскетбол, сквош, богатирські ігри, екстремальні розваги. Для тих, хто не дуже охочий до фізичних навантажень, проводили практичні заняття з англійської мови, вчили створювати сайти, розмальовувати печиво.

Для того, щоб спорт і здоровий спосіб життя стали для Ірпеня частиною повсякденного життя, міська рада розвиває мережу спортивних майданчиків, будує великий стадіон європейського зразка. Якщо так працюватиме уся Україна – нам більше не доведеться червоніти за нашу збірну з футболу.

Володимир Карплюк Володимир Карплюк , засновник Фонду відновлення Ірпеня
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram