Чому громада Коцюбинського виграла два суди у парламенту?

У понеділок, 4 липня, Верховний суд України залишив у силі рішення Вищого адміністративного суду, яким було скасовано парламентську постанову про розпуск Коцюбинської селищної ради на Київщині. Ця перемога – доказ усім місцевим громадам нашої держави, що за свої права потрібно боротися.

Фото: Надано Володимиром Карплюком

Протягом кількох місяців увага була прикута до невеликого селища, яке адміністративно підпорядковане місту Ірпеню, Київської області. Коротко нагадаю історію протистояння, яке змусило громаду захищати свої права у двох судах. У квітні з подачі одного депутата 260 народних обранців розпустили Коцюбинську селищну раду, яку восени обрали мешканці селища. У пояснювальній записці до скандальної постанови йшлося про те, що Верховна Рада має таке право. Але це обман. Парламент має право призначати дату виборів, але розпускати місцеву раду – таких повноважень у Верховної Ради немає. Це очевидно, бо зводить нанівець усі принципи місцевого самоврядування і суперечить децентралізації, яку ми намагаємося вибудувати в країні.

Однак, щоб довести абсурдність постанови ВРУ, громаді Коцюбинського довелося відстоювати свої позиції у двох судах. У червні постанову парламенту скасували у Вищому адміністративному суді. Однак дане рішення було оскаржене. Громада прийняла і цей виклик. Прийняла і знову виграла: Вищий адміністративний суд залишив рішення ВАСУ чинним. Тобто Верховна Рада прийняла протизаконну постанову, і це потрібно нарешті визнати.

Я переконаний, що у багатьох громадян виникає логічне питання – чому коцюбинчанам довелося відстоювати свій вибір у судах? Адже у нас є Конституція, яка б мала автоматично унеможливити такі рішення ВРУ. На мою думку, причина проста: парламент намагається працювати по-новому, однак серед народних депутатів є такі, які хочуть управляти країною «в ручному режимі», просувати «написані з голови» постанови і надиктувати колегам свої тези.

І це правильно, що маленька коцюбинська громада не піддалася – ми показали, що своє законне право потрібно відстоювати: чесно, правомірно, послідовно. І головне – не опускати рук. Перемога коцюбинчан показала, що Україна справді рухається правильним шляхом: ми будуємо сильні відповідальні громади, чесну судову систему, запроваджуємо принципи децентралізації. Через декілька років, ми зможемо сказати, що ці процеси почалися з невеликого селища на Київщині – з Коцюбинського.

Законно обрані депутати селищної ради не припиняли працювати – відбудовували парк, ремонтували дороги і під’їзди, встановлювали ліфтові кабіни, дитячі майданчики прибирали вулиці. Це і є відповідальна влада на місцях, яка прийшла працювати, щоб розвивати свій населений пункт, свою країну. Ось чому коцюбинчани виграли два суди найвищих інстанцій – бо на їхньому боці правда.

Володимир Карплюк Володимир Карплюк , засновник Фонду відновлення Ірпеня
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram