Європейська медицина: як її створити в Ірпені?

Якщо ми хочемо нарешті створити в Україні якісну систему охорони здоров’я, то без європейської підтримки не обійтися. Нам потрібен і досвід, і фінансування, і програми стажування. Ірпінь працює одразу у всіх напрямках.

Фото: Надано Володимиром Карплюком

Делегація українських лікарів недавно відвідала міжнародну конференцію у Польському місті Кельце. Ірпінську медицину представляв головний лікар центральної міської лікарні Андрій Тумасов. Йому вдалося домовитися про стажування наших медиків у Польщі. За останніх 10 років Польща змогла настільки удосконалити свою систему охорони здоров’я, що зараз вона вийшла на рівень медицини Австрії, Швейцарії та Німеччини.

Польське містечко Кельце знаходиться в центральній частині країни, за 170 км на південь від столиці. Його називають містом-медичним центром. Саме тут працює найсучасніший у Польщі Свентокшиський онкологічний центр. Наші медики відвідали практично усі медичні заклади містечка. Ознайомилися і з принципами роботи та управління обласної лікарні, яка є лікувальним закладом 3-го рівня медичної допомоги. Тут працюють багатопрофільні стаціонари та багато окремих клінік: кардіологічна, дитяча, онкологічна. До речі, за таким же принципом працюватиме і наш майбутній сучасний медичний центр в Ірпені. У ньому функціонуватимуть дитячий стаціонар і реанімація, пологовий будинок, відділ реабілітації, діагностичний центр із сучасною технікою тощо.

Річний бюджет обласної лікарні міста Кельце складає 80 млн. євро. Цей бюджет виділяє область, а розвиток медицини, в основному, дотується Євросоюзом. Клініки, побудовані в обласній лікарні, це окремі проекти, які на 80% спонсорував Євросоюз. Це безповоротні кошти і тільки 20% – з місцевого бюджету. Для порівняння треба зазначити, що цьогорічний бюджет Ірпінської центральної міської лікарні разом із центром первинної медико-санітарної допомоги складає лише 61 млн. грн.

Окрім цього, рівень заробітної плати наших медиків коливається від 2 до 6 тис. грн., залежно від кваліфікації, стажу, сумісництва, від нічних чергувань. Якщо порівняти з рівнем мінімальної стандартної зарплати польського лікаря, то вона складає 2 тисячі євро, а це – 60 тис. грн. Рівно у 10 разів більше… Тому європейські лікарі, і польські зокрема, можуть дозволити собі самостійно оплатити додаткове навчання, різні медичні конференції, симпозіуми, які є елементом навчання і розвитку лікаря.

Наші ж медики поки стажуються і набираються досвіду за кордоном лише за кошти меценатів і спонсорів. Торік ірпінські лікарі відвідали Швейцарію та Австрію. Зараз же вдалося домовитися про таку співпрацю і з Польщею. Ми вдячні польським друзям, адже вони запропонували прийняти наших медиків практично безкоштовно, навіть із наданням гуртожитків. Тішить, що ділитися досвідом європейці приїжджають і до нас. Навесні Ірпінь відвідав професор університетської клініки ім. В.Гете у місті Франкфурт на Майні Валентин Герайн. Він провів фахові консультації для місцевих спеціалістів.

Поспілкувавшись з європейськими колегами та побачивши на власні очі рівень польських медзакладів, наші лікарі ще раз переконалися: поки медицина не стане платною, вона не зможе досягти якісного рівня. Це вже доведено досвідом багатьох країн Європи. Не слід лякатися такої системи, адже всюди, де є платна медицина, існує також і муніципальна. Саме вона й обслуговує незахищені верстви населення: пенсіонерів, інвалідів, дітей-сиріт.

У нашому новому великому медичному центрі ми теж спробуємо поєднати платну та муніципальну медицини. Це ми обговорювали з німецьким професором Валентином Герайном та з представниками асоціації Євросоюзу з державно-приватного партнерства, з якими днями підписали меморандум про співпрацю, і які хочуть інвестувати у створення нового медичного центру в Ірпені.

Володимир Карплюк Володимир Карплюк , засновник Фонду відновлення Ірпеня
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram