Сортувати і переробляти – в Ірпені стартувала програма роздільного збору сміття

В Ірпені почали встановлювати еко-майданчики для роздільного збору твердих відходів. А також розробили програму забезпечення індивідуальними сміттєвими контейнерами приватні домоволодіння. Це зробить наше місто чистішим і ще на один крок наблизить до Європи.

Фото: Надано Володимиром Карплюком

За один рік кожен українець продукує 350 кілограмів побутових відходів. Щодня ми виносимо пакет зі сміттям з будинку і думаємо, що таким чином прибрали. На жаль, це не так. Гори відходів нагромаджуються трохи подалі від нашого дому: на берегах річок, в лісах, на лугах. Сміття не можна просто викинути. Воно завжди повернеться. Європа це давно зрозуміла і потужно займається переробкою відходів. В Україні вторинною сировиною стає лише 7% сміття. Ми хочемо це змінити. І починаємо з Ірпеня.

Цього року в Ірпені запустили міську еко-програму з роздільного збору твердих побутових відходів. У рамках першої черги в центральній частині міста встановили десять еко-майданчиків зі спеціальною огорожею та євро-контейнерами для роздільного збору побутових відходів. З їх появою у дворах стало чистіше. Темно-коричнева огорожа чудово вписується в ландшафт, подвір’ям нічого не розлітається. Далі будемо установлювати еко-майданчики в кожному мікрорайоні міста.

Контейнери різного кольору для роздільного сміття установлює приватне підприємство, яке потім вивозить і сортує відходи. Частина відходів спалюється, частина (наприклад, папір, полімерні матеріали) використовується як вторинна сировина. А вже те, що не спалюється і не переробляється, вивозять на полігон.

Ще один крок до Європи – це виховання культури поводження з відходами у мешканців приватного сектору. В Ірпені – 10 тисяч приватних дворів. Протягом року плануємо і їх перевести на роздільне сміттєзбирання. Для цього ми організовуємо централізовану доставку індивідуальних контейнерів для збирання побутових відходів з Німеччини. Про це вдалося домовитися з компанією «SSI SCHAEFER», яка є лідером у розробці сучасних концепцій в організації утилізації відходів. Компанії вже 140 років. Вона працює у всьому світі і має багаторічний досвід співробітництва з Україною.

Найближчим часом ми закупимо у компанії першу партію контейнерів – 5000 штук. Мешканці Ірпеня зможуть придбати їх за власний кошт або в рамках спеціальної соціальної програми для малозабезпечених громадян.

Контейнери для твердих побутових відходів стоятимуть у кожному дворі. У визначений день господарі виставлятимуть їх на вулицю і комунальні служби забиратимуть з них сміття. Графік забору відходів буде повідомлений кожному жителю. Переукладемо і договори на вивіз сміття.

Але установка контейнера – це лише частина справи. Мешканцям приватного сектору необхідно ефективно використовувати органічні відходи – компостувати їх, а потім збагачувати ними ґрунт.

Така система уже позитивно зарекомендувала себе в різних регіонах України.

Досвід сусідньої Черкащини показує, що з появою індивідуальних контейнерів у приватному секторі, сміття перестали вивозити у ліс чи залишати його деінде.

У розвинених країнах вже давно перейшли на роздільний збір сміття. Найбільших успіхів досягли Швейцарія та Німеччина, де люди самі попередньо сортують понад 80% відходів. На вулицях німецьких міст встановлені різнокольорові сміттєві контейнери для різних видів відходів, відкриті спеціальні пункти прийому неприбуткової утилізації (акумуляторів, старої побутової техніки, автопокришок). Крім того, встановлена система суворих штрафів за засмічення вулиць. А головне – там з дитинства навчають сортувати сміття і берегти природу.

Кажуть, що в дорослому віці вчитися складно. Ще складніше перевчити всю країну. Але не зважаючи на всі труднощі, політичні ігри і навіть погрози, ми продовжуємо будувати в Ірпені європейське місто. І нам вдається. Дякую усім людям, які щоденно допомагають змінювати світ на краще.

Володимир Карплюк Володимир Карплюк , засновник Фонду відновлення Ірпеня
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram