Не забудьте привітати своїх матерів

У неділю, 8 травня, Україна святкує День матері. Сім’я без дітей не сім’я, бо сім’я – це сім «я». Так вважає мати сімох дітей, ірпінчанка Тетяна Олексієнко. Вона сама виросла в родині матері-героїні і мріє, щоб її дочки теж стали мамами. 

Фото: Надано Володимиром Карплюком

Сьогодні в Приірпінні проживає 585 багатодітних родин, які виховують близько двох тисяч дітей. У шістнадцяти родинах підростає по шість і більше дітей. Серед них і сім’я Тетяни та Олександра Олексієнків.Їй – 37 років, йому – 42. Обоє виросли у багатодітних родинах. Тетяна завжди хотіла мати багато дітей, як її мама Лідія Степанівна Приходько – мати-героїня. Сьогодні в Ірпені мешкає тридцять жінок з таким почесним званням. Тетяни серед них поки немає. Але вона особливо цим не переймається, бо офіційні статуси для неї не головне.

У сім’ї Олексієнків зростають чотири хлопчика і три дівчинки: Тимур – 14 років, Валерія – 12 років, Віталіна – 10 років, Яна – 8 років, Ілля – 6 років, Максим – 3 роки, Владик – 1,4 роки. Родина дуже дружня. Хлопці захоплюються рибалкою, дівчата – кулінарією. Старші діти допомагають молодшим. Є у них і сімейна традиція – співочі сімейні вечори. Троє дівчаток навчаються у музичній школі: Валерія та Віталіна грають на піаніно, Яна – на гітарі. А Тимур грає у футбол.

Родина користується пільгами при сплаті за дитячий садок, харчування в школі і навчання у позашкільних закладах. Але в основному покладаються самі на себе. Обоє батьків мають професії, які допомагають їм у вихованні дітей. Олександр працює фізруком у дитячому садку. Тетяна раніше займалася шиттям, а зараз вчиться на логопеда в педагогічному інституті ім. Драгоманова.

Про труднощі Тетяна говорить неохоче. Підкреслює, що ростити дітей їй не складно. Діти – це велике щастя і не треба його боятися. Хоче народжувати ще і мріє, щоб її дочки теж мали багатодітні родини.

Наша держава сьогодні виховує нове покоління українців: розумних, чесних, відважних і гідних. Але все починається з мами. Тому в неділю не забудьте привітати своїх матерів – вони будуть раді.

Володимир Карплюк Володимир Карплюк , засновник Фонду відновлення Ірпеня
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram