Безпритульних собак в Ірпені вакцинують, стерилізують і шукають для них домівки

Ще два роки тому Ірпінь, як і значна частина українських міст, потерпав від безпритульних собак. Для вирішення проблеми ми запровадили муніципальну програму «Тварини в місті». Це допомогло попередити появу на вулицях Ірпеня майже тисячі нових собак.

Фото: Надано Володимиром Карплюком

Програма, спрямована на вирішення проблеми безпритульних тварин, фігурувала в міських бюджетних документах вже давно. Але ніхто нею серйозно не займався. На безпритульних собак часто скаржилися мешканці нашого міста. І це зрозуміло: люди хвилювалися за безпеку своїх дітей.

Реально програма «Тварини в місті» почала діяти лише минулого року. За неї відповідає комунальне підприємство «Контроль благоустрою міста». А партнером виступає громадська організація «Центр захисту тварин». Керує організацією Ірина Мурга. Співпраця комунального підприємства і активістів дає відчутні результати.

Минулого року ми розпочали вакцинувати від сказу та стерилізувати безпритульних тварин. На ці потреби виділили 80 тисяч гривень. Простерилізували 120 собак.

Цього року на прохання громадських активістів збільшили витрати на програму до 140 тисяч гривень. Гроші йдуть не лише на ветеринарне обслуговування тварин, а й на пальне та різні адміністративні витрати. На сьогоднішній день простерилізовано 200 собак. До кінця року плануємо зробити таку операцію ще 150 тваринам. Якщо збережемо такі темпи, то за два роки (цей і наступний) завершимо стерилізацію всіх безпритульних собак в Ірпені.

Раніше ми працювали з різними приватними структурами. Зараз від того досвіду відмовилися. Працюємо з Київським комунальним підприємством «Притулок для тварин». Бригада для надання послуг приїздить щотижня. Але ми хочемо, щоб «Притулок для тварин» не лише обслуговував наших тварин на вулицях міста, а й домовляємося про довічне утримання 30 ірпінських собак у Бородянському притулку.

Пошук домівок і господарів безпритульним тваринам – ще один напрямок роботи громадських активістів. Оголошення такого змісту можна часто побачити в комунальній газеті «Ірпінський вісник». Але є люди, які не читають оголошень, а самі підбирають тварин з вулиці. І таким людям ми теж допомагаємо.

Був випадок, коли мешканці однієї багатоповерхівки почали скаржитися на собаку, якого постійно підгодовувала одна жінка. Вона могла б забрати тварину до себе, але не було для неї місця. Громадські активісти звернулися до ЖЕКу. Там виділили майстра та матеріали і зробили вольєр для собаки. Тепер він живе доглянутий, з люблячою господинею.

За час реалізації проекту «Тварини в місті» суттєво вдалося зменшити кількість безпритульних собак. За підрахунками фахівців, ми попередили появу майже тисячі цуценят. Але собак на вулицях залишається чимало. Найбільш проблемними в Ірпені є райони БКЗ, вулиць Полтавська-Северинівська, біля ринку.

Та ми вже знаємо, що і як робити. Програма «Тварини в місті» показала, що влада може успішно співпрацювати з громадою, прозоро та ефективно використовуючи міський бюджет. Досвід Ірпеня вже почали впроваджувати сусідні населені пункти.

Володимир Карплюк Володимир Карплюк , засновник Фонду відновлення Ірпеня
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram