Ірпінь отримав досвід розвитку самоврядування на Євроконгресі у Кракові

Делегація Ірпеня Київської області 5-6 квітня відвідала Євроконгрес у Кракові. Ми поїхали за досвідом розвитку місцевого самоврядування і привезли додому багато ідей. Очевидно, що для розвитку міста потрібно використовувати наукові технології, інакше ми ніколи не наздоженемо світ.

Фото: Надано Володимиром Карплюком

Цього року Міністерство регіонального розвитку та Рада Європи організувала для представників місцевої влади України робочу поїздку до Польщі. Мені було приємно бачити, що нашу державу в Кракові на Другому Європейському конгресі місцевого самоврядування також представляють міські голови Житомира, Нетішина, Кам’янця-Подільського. У нас багато спільних проблем і їх рішення також краще шукати разом. Незважаючи на всі стоп-крани, Україна продовжує рухатися у західному напрямку.

Що таке європейський шлях розвитку? Перше, що малюється в уяві – це високий рівень життя і культури, достойні зарплати, чисті вулиці, ошатні будинки, співпраця громади і влади.

Європейські країни йшли до таких результатів не один рік. Україна тільки починає свою дорогу. І я бачу в тому позитив, що ми ступаємо на протоптану стежку: маємо змогу повчитися на чужих помилках, перейняти досвід і створити у себе вдома Європу.

У цих процесах вантаж відповідальності і можливостей лягає на плечі місцевої влади і громад. Ми рухаємося до такого суспільного устрою, коли кожен зможе впливати на розвиток свого населеного пункту. І нам вже сьогодні потрібно вчитися бути відповідальними громадянами.

Цей шлях пройшов наш західний сусід – Польща. Те, що ми бачимо у них зараз, – результат великої роботи цілого народу. Тому полякам є що розказати українцям. І вони з радістю діляться інформацією.

Під час Євроконгресу у Кракові ми відвідали більше десяти панельних дискусій і сесій. Вони стосувалися різних тем: створення ефективної мережі охорони здоров’я, способи наповнення місцевого бюджету, співпраця з європейськими фондами, системи державних закупівель, наукові досягнення для розвитку суспільства та підтримка спорту.

Влада на місцях в Україні наразі отримала розламаний на дрібні частинки механізм. Перед нами розсипано купу дрібних і великих деталей. Наше завдання – в короткі терміни зібрати машину, яка буде не просто працювати на місцевому рівні, а й приведе в дію механізми інших населених пунктів. Всі разом – ми коліщата, які приводять в рух всю країну. Так я бачу роботу місцевої влади, тому як Ірпінський міський голова відчуваю велику відповідальність перед українцями. За рік ми реалізували в місті десятки проектів, котрі рухають нас до європейського рівня життя.

Що ми робимо в Ірпені? Перше – викорінюємо корупцію на усіх рівнях. І вже маємо результат. Бюджет міста збільшився в десятки разів. З минулого року ми відкрили перший центр надання адміністративних послуг на Київщині. Тому держава, в рамках децентралізації, почала нам передавати містобудівні та інші функції.

Друге – створюємо затишний простір на вулицях міста. Вже відкрито 4 парки і будуються нові. Запущено процес реконструкції місцевого водоканалу. Відбувається ремонт доріг та створення тротуарів, велодоріжок, яких в місті раніше взагалі не існувало.

Третє – будуємо нові дитячі садки і розширюємо школи. Це фундамент, на якому виросте наше нове покоління.

Ми продовжуємо розвиватися. Ірпінь готовий показати приклад для усіх невеликих містечок. У кожного населеного пункту є перспективи. Головне – не опускати рук і працювати! Колеги, привозьте з подорожей не лише магнітики, а й прогресивні ідеї для розвитку самоврядування!

Володимир Карплюк Володимир Карплюк , засновник Фонду відновлення Ірпеня
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram