В Ірпені буде створено меморіальний комплекс до 75-річчя оборони Києва

Влітку 1941 року на території Приірпіння тривали оборонні бої. То була одна з найтрагічніших сторінок історії Другої світової війни. На основі ДОТів Київського укріпрайону в Ірпені ми створюємо меморіальний комплекс.

Фото: Надано Володимиром Карплюком

ДОТи (довготривалі вогневі точки) залишилися в Ірпені від Київського укріпленого району. Це був унікальний комплекс оборонних споруд протяжністю 85 км. Він мав величезне стратегічне значення під час оборони Києва у липні-серпні 1941 року. Будівництво укріпрайону тривало понад десять років. Але у вересні під час відходу наших військ на лівий берег Дніпра більшість ДОТів були підірвані. Лишилося небагато.Три з них розташовані у мікрорайоні Романівка в Ірпені, вони мають статус пам’яток історії місцевого значення. В різних джерелах їх нумерація не завжди збігається, але здебільшого мова йде про ДОТи з номерами 428, 429, 430.

Найкраще зберігся ДОТ № 428, який входив до складу першої лінії оборони укріпрайону. Його побудували у 1930 році. Він має два поверхи. Внизу – колишнє житлове приміщення. Там зберігали боєприпаси та їжу. Організували санвузол та опалення. На верхньому поверсі були відсіки для кулеметів.

На відстані ста метрів від ДОТу № 428 розташований ДОТ № 429. Він працював як спостережний пункт. З нього бойові дії не велися: звідси здебільшого керували і віддавали накази іншим дотам, куди треба стріляти. Тобто скеровували вогонь. За словами свідків, для будівництва цього ДОТу були спеціально привезені башти з пітерських військових кораблів.

ДОТ № 430 найбільше зруйнований. На ньому тепер височіє водонапірна башта.

Про ці ДОТи знають практично усі ірпінчани. Але поступово ДОТи засипали спочатку землею, щоб діти не травмувалися. А потім – і сміттям. Все, що було всередині – розікрали. І лише завдячуючи ірпінській Спілці ветеранів Афганістану кілька років тому вдалося відновити ДОТи № 428 і № 429. Афганці разом з пошуковим клубом «Цитадель» зробили ремонт, а люди позносили назад експонати, які роками зберігали у своїх дворах і домівках. Допомагали і місцеві депутати. Тепер біля ДОТів проходять патріотичні заходи для молоді і зустрічі ветеранів війни.

Ми вирішили цього року відкрити у мікрорайоні Романівка меморіальний комплекс. Вже є спонсори, які готові профінансувати роботи. Збираємо проектні пропозиції. Реконструкцію ДОТів і впорядкування території плануємо завершити влітку. А у вересні почнемо привозити сюди шкільні екскурсії. Наші діти мають знати і пам’ятали історію рідного краю.

Фото: Надано Володимиром Карплюком

За деякими оцінками істориків, під час оборони Києва загинуло близько 750 тисяч людей. Багато експертів переконані, що ця трагедія стала результатом помилкових дій тодішньої влади і військових керівників.

Сьогодні наша держава змушена знову обороняти свої кордони. Тепер агресор прийшов зі сходу. Тому ми повинні назавжди запам’ятати ціну свободи і будувати сильну країну на усіх фронтах: економічному, культурному, соціальному.

Володимир Карплюк Володимир Карплюк , засновник Фонду відновлення Ірпеня
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram