Вдалий компроміс – в Ірпені будуть і парки, і дитячі садки

Ще у 2014 році в Ірпені по вулиці Котляревського ми планували будувати дитячий садок. Але проти цього виступила частина громади. Міська влада пішла назустріч людям і тепер замість дитсадка облаштуємо затишний парк.

Фото: Надано Володимиром Карплюком

Цей зелений шматочок лісу між висотками в одному з найстаріших мікрорайонів Ірпеня – один із не багатьох клаптиків живої природи, що лишилися в місті після багаторічного земельного дерибану. Але і його частина вже перебувала у приватних руках. Мешканці прилеглих будинків по-особливому ставляться до зеленої зони: самі назвали її парком, вивісили над входом банер з відповідною назвою і створили для його збереження громадську організацію «Покровський».

Наше знайомство з активістами відбулося позаминулого року. Намагаючись якомога швидше скоротити чергу у дитячі садки, ми шукали місце для будівництва дошкільного закладу. Зупинилися на хорошому місці по вулиці Котляревського. Провели громадські обговорення, запропонували варіант вирішення питання власності землі, організували опитування мешканців сусідніх будинків. З невеликим відривом у декілька відсотків отримали підтримку ідеї будівництва дитячого садка з максимальним збереженням зелених насаджень.

Але інша частина громади не захотіла й чути про будь-яке будівництво перед своїми вікнами. Найбільш активні захисники дерев організували протест. Тоді я публічно заявив, що не маю бажання воювати з громадою, і від намірів будівництва дитсадка у Покровському ми відмовилися.

В результаті, дитячий садок збудували в іншому місті – по вул. 9 Лінія, 4-а. А навпроти скверу відкрили Алею Героїв. Її освячував Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Перед алеєю облаштували сучасну криту зупинку громадського транспорту європейського зразка.

Після оновлення міського простору, сквер тепер виглядає занедбаним. Не радує око і стан Храму Покрови Божої матері, який межує зі сквером і вже багато років перебуває на стадії незавершеного будівництва. Тому тема скверу Покровський знову вийшла на порядок денний.

Ми прийняли рішення: тут буде перший в Україні парк дерев’яних скульптур. Проектом передбачені ігровий і спортивний майданчики (цього найбільше просили батьки), доріжки для прогулянок і тихі місця для відпочинку. Настоятель Покровського храму готовий частину території віддати під парк. Натомість ми впорядкуємо церковну територію, зробимо гарний бювет.

Цього тижня ми вже почали підготовчі роботи: розчистили територію під вхідну групу. Збираємо ідеї стосовно дерев’яних скульптур. Проект має підтримку і розуміння з боку громади. Будемо запрошувати на відкриття.

Дитячі садочки ми також продовжимо будувати. Цього року плануємо відкрити два дошкільні заклади комунальної власності. Загалом більш ніж на 200 місць. До цього в Ірпені за 25 років не збудували жодного дитячого садка.

Володимир Карплюк Володимир Карплюк , засновник Фонду відновлення Ірпеня
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram