В Ірпені народжується перший мурал

Наприкінці минулого року ми оголосили конкурс на кращу арт-ідею для вулиці нашого міста. І вже цієї весни в центрі Ірпеня з’явиться перший мурал – книжкова полиця висотою 5 метрів і протяжністю – 30!

Фото: Надано Володимиром Карплюком

Полотно для муралу – це стара стіна комунальних гаражів на вулиці Слов’янській (колишня Комсомольська). Щодня повз неї проходять тисячі людей: на роботу, на навчання, на ринок. Звісно, цегляна стіна гаражів настрою особливо не підіймала і псувала загальний вигляд вулиці. А тепер під час своїх звичних походів люди зупиняються тут, бо це вже не стіна, а книжкова полиця.Чому ми обрали саме такий малюнок? Бо Ірпінь має особливі стосунки з письменниками. Історія нашого міста нерозривно пов’язана з історією української літератури. Тут розташований Будинок творчості Спілки письменників України. І тут буде, один з письменницьких муралів України.

На «полиці» з’явиться 46 книжок авторів, які жили і творили в Ірпені. Художник малює за зразком реальних видань, які бере з міської бібліотеки. Першою зображена найвідоміша українська книга – «Кобзар» Тараса Шевченка. З неї розпочав роботу художник у переддень святкування дня народження Тараса Григоровича.

Робота триває другий тиждень. До завершення ще далеко. Але сам процес надихає ірпінчан. До художника підходить багато людей з ідеями, просять намалювати книжку свого улюбленого автора.

Це лише перший приклад творчих перетворень старих об’єктів, які ми плануємо здійснити цього року у рамках мистецького проекту Арт-Ірпінь. Вже маємо десяток цікавих пропозицій. А до 25-ї річниці незалежності України організуємо в місті конкурс арт-проектів «Їй – 25» і готові розглянути нові ідеї.

Приїжджайте в Ірпінь подивитися на наш мурал і познайомитися з художником. Вам сподобається.

Володимир Карплюк Володимир Карплюк , засновник Фонду відновлення Ірпеня
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram