Керівники успішних комунальних підприємств отримають достойні зарплати

Керівники комунальних підприємств не можуть отримувати по дві тисячі гривень за місяць. З такою зарплатою вони будуть не працювати, а красти. Про це треба говорити відверто і змінювати підходи до оплати праці. Це ми й зробили в Ірпені.

Роками у нас існували комунальні підприємства, де керівники отримували преміальні, а по факту підприємства були збитковими. І роками влада закривала на це очі. Так не повинно бути. Тому ми прийняли нове «Положення про оплату праці керівника комунального підприємства Ірпінської міської ради». Цей документ допоможе припинити багаторічну практику нарахування незаслужених премій керівникам комунальних підприємств і їхнім заступникам. Заробітна плата керівників буде формуватися залежно від їхніх досягнень.Керівник комунального підприємства в Ірпені буде отримувати ставку, яка відповідатиме тому стану підприємства, який приймає керівник. Посадовий оклад встановлюється з урахуванням виду діяльності підприємства, його розмірів, вимог до ділових та професійних якостей керівника. В залежності від масштабів підприємства, розмір окладу керівника може доходити до 10 мінімальних посадових окладів працівника основної професії. Крім цього, керівник отримує надбавки до посадового окладу, премії за результати фінансово-господарської діяльності підприємства, винагороди за результатами річної роботи, інші одноразові премії та виплати.

Але що важливо: премія буде нараховуватися лише тоді, коли керівник комунального підприємства перевищить досягнення своїх попередників або свої власні. А також не порушуватиме умов контракту, не допускатиме заборгованості із заробітної плати і обов’язкових платежів, не матиме обґрунтованих скарг на якість послуг свого підприємства.

Положення передбачає також можливість збільшення посадового окладу керівника. Наприклад, у разі підвищення ефективності праці на підприємстві за рахунок впровадження організаційно-технічних заходів. Але знову ж таки, підвищення окладу можливе лише тоді, коли підприємство – прибуткове.

Все просто: чим краще працює підприємство, тим більше заробляє його керівник. Таким чином керівник стає зацікавленим розвивати підприємство і працювати на користь громади, він починає розуміти, за що і для чого кожного ранку відчиняє двері свого кабінету. Так працюють у Європі. Так будуть працювати і в Ірпені.

Володимир Карплюк Володимир Карплюк , засновник Фонду відновлення Ірпеня
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram