​5 ветеранів АТО розповідають про життя, побут і повернення з війни

«Війна нагадує туристичий похід. У вас немає можливості вибігти в магазин, запастися їжею або взяти додатковий одяг. На війні завжди є дефіцит чогось. Це такий тест на загальну витривалість. У вас немає нічого за винятком того, що ти носиш на власній спині».

Короткий документальний фільм розповідає уривки історій 5 учасників бойових дій в зоні АТО, які стали авторами оповідань для збірки «Голос війни: історії ветеранів». Ідея проекту - дати можливість висловитися бійцям, аби суспільство почуло їхній голос, без спотворень і фільтрів. У збірці 29 історій від 22 авторів.

Усі тексти авторів є на сайті. Онлайн-версію книги можна знайти тут.

У фільмі взяли участь:

Ігор Михайлишин. Позивний Піаніст, батальйон «Донбас». Сержант, інструктор зі стрілецької та гранатометної справи. Музикант, за освітою – юрист. Після Іловайського котла 120 днів провів у полоні. У 2017 році став студентом Київського інституту музики імені Р. М. Глієра. Пише роман.

Лариса Радкевич. Позивний Лора, полк «Дніпро-1» батальйону МВС України.

Народилася в Маріуполі. Кандидат економічних наук, переселенка. До війни була професором Донецького державного університету економіки і торгівлі та хокейним коментатором. Пішла з війни у чині лейтенанта 15 липня 2015 року. Очолює Одеську обласну організацію учасників АТО «Побратими».

Сергій Міщенко. Позивний Яр, стрілець-санітар штурмової роти батальйону «Донбас». 40 років. Живе в Києві, за фахом – маркетолог. Роботу санітара вперше спробував на Майдані, коли виносив людей під час сутичок на Грушевського. У травні 2014-го пішов на війну. Звільнював Попасну, Лисичанськ, пройшов Іловайський котел, кілька днів пробув у полоні російської армії. Також займається захистом прав сiмей загиблих та соціальною адаптацією ветеранiв АТО.

Вадим Павловський. Позивний Бухгалтер, сапер 14-ї Окремої механізованої бригади, ЗСУ

Народився 1973 року. Живе у Вінниці. Закінчив сільськогосподарський інститут за фахом «бухгалтер». Працював у податковій, мав невелике підприємство. Мобілізували у квітні 2015 року. В складі бригади побував під Маріуполем, згодом передислокували під Донецьк – Мар’їнка, Красногорівка. Після повернення намагається реанімувати своє підприємство.

Біжан Шаропов. Позивний Біжан, 24 ОДШБ «Айдар»

Народився у Душанбе, Таджикистан. Родина переїхала до Києва, коли Біжанові було 6 років. Аспірант Інституту фізіології ім. Богомольця НАН України. У 2014 році прийшов в «Айдар», про що ніколи не пошкодував. На запитання «Чому?» відповідає: «Аби захистити українця в собі». Нині займається експериментальною наукою і викладає в НаУКМА

Проект здійснюється ГО "Інтерньюз-Україна" за фінансової підтримки Уряду Канади через Міністерство міжнародних справ Канади та Міжнародного фонду "Відродження»

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram