Про нову, сучасну модель підготовки нових поліцейських

Голова Національної поліції Сергій Князєв оголосив, що у навчанні майбутніх поліцейських необхідно рухатися до нової моделі підготовки, пріоритетними у якій стануть кримінальний аналіз та професійна підготовка. Варто розібратись, що ж означають ці поняття і як нововведення вплинуть на якість підготовки кадрів у поліції.

Фото: antikor.com.ua/Юлия Бабич

Кримінальний аналіз. По суті, це робота комп’ютерної програми з цифрами. Купою цифр, насправді. Дані оформлення адмінматеріалів, дані скоєних злочинів, дані торгівлі алкоголем, публікації у соцмережах і афіша концертного туру – всі ці показники можуть корелювати.

Завантажуєш побільше статистики, отримуєш тренди, місця концентрації, сліди злочину. Зазвичай програми визначають у відсотках ймовірності ті чи інші кореляції і припущення, наприклад: “розшукуваний злочинець на 85% молодий чоловік східної зовнішності, який приїхав на центральний вокзал 2-3 дні тому і часто купує алкоголь у МАФах поблизу нього”.

Адже в теорії, злочин не вчиняється випадково – це питання або запланованості, або можливості його вчинити. Відповідно, аналізуючи різні параметри, можна передбачити, де і коли перетнеться активність жертви із активністю злочинця. Аналіз може бути тактичний (сліди злочину, особа злочинця, особливості місця події), стратегічний (тренди і хот-споти), адміністративний (потреба в спецзасобах, алгоритми взаємодії, розміщення поліцейських).

Що дає кримінальний аналіз:

● розкриття злочинів;

● створення превентивної стратегії та тактики;

● розшук правопорушників;

● покарання правопорушників;

● покращення безпеки громадян;

● оптимізація внутрішніх процесів;

● пріоритетність патрулювання і розслідування;

● визначення і вирішення проблем громад;

● освічення громадськості.

Професійна підготовка.

На відміну від України, де ще зберіглись радянські традиції 5-ти річної освіти для правоохоронців, у більшості розвинених країн світу, бажаючому стати поліцейським достатньо прослухати курс первинної підготовки та успішно здати іспити за його результатами. Перший курс зазвичай триває 4-6 тижнів, у які вчать азам поліцейської діяльності. І ти починаєш працювати в патрулі. Проте, це не означає, що на цьому вся освіта закінчується. Під час проходження служби постійно проводяться тренінги та курси підвищення кваліфікації, спрямовані на покращення тих чи інших практичних навичок, починаючи від силової та вогневої підготовки і закінчуючи психологічними аспектами спілкування з громадянами. А далі – кому що і як подобається! Набираєшся досвіду і пробуєш просунутись до інших підрозділів. Хочеш в відділ боротьби з наркозлочинністю? Будь ласка, проходиш спецкурс, за конкурсом займаєш посаду, і працюй. Новачку призначаюсь супервайзора, він же наставник, який допомагає практичними порадами і, в подальшому, рекомендує на постійну основу. Спецкурси між іншим нетривалі (наприклад, детективів готують аж 40 годин) але дуже інтенсивні і вузькоспеціалізовані.

Отже, ідея професійної підготовки полягає у відході від отримання поліцейським профільної вищої освіти, часто перевантаженої зайвими суто теоретичними знаннями, натомість, пріоритетом є надання у стислі терміни конкретних знань, вмінь та навичок, які можуть бути безпосередньо використані на практиці.

Переваги:

● економія ресурсів на підготовку;

● реальне функціонування наставництва та обміну досвідом;

● краще закріплення теорії завдяки одночасному закріпленню на практиці;

● одна точка входу в поліцію та подальші відкриті можливості для росту;

● максимальна відповідність навчального курсу потребам в роботі.

Потреба реформування системи підготовки кадрів для поліції назріла вже давно. Діюча система відомчої освіти відповідала потребам міліції, проте сучасність ставить нові вимоги та виклики до діяльності поліцейських, для забезпечення яких необхідно змінювати та розвивати систему в цілому, у тому числі- систему навчання майбутніх поліцейських. Тому, ініціатива Голови Національної поліції є своєчасною та заслуговує на підтримку громадськості.

Владислав Власюк Владислав Власюк , адвокат, засновник і партнер юридичної фірми єПраво
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram