Чи потрібен «Укрпошті» власний банк?

Питання виходу «Укрпошти» на фінансовий ринок України обговорюється не перший день. Створення «Поштового банку» є складовою частиною «Стратегії фундаментальної трансформації Укрпошти 2017-2021 рр» та активно лобіюється керівництвом «Укрпошти» в рамках внесення змін до законопроекту №6601 «Щодо фінансових послуг у галузі поштового зв’язку». Закон має дозволити «Укрпошті» відкривати поточні, ощадні та карткові рахунки для громадян.

Більшість експертів схиляються до того, що створення ще одного державного банку в Україні – це утопія.

Фото: Александр Рудоманов

Після націоналізації Приватбанку Міністерство фінансів будує стратегії по скороченню присутності держави на ринку фінансових послуг (нагадаю, банківський сектор сьогодні представлений 56% державною часткою), тоді як з «Укрпоштою» фактично мова йде про видачу хоча і «урізаної», але банківської ліцензії та вихід на ринок ще одного державного банку! 

Головним аргументом та конкурентною перевагою «Укрпошти» називається широке покриття та наявність понад 11,5 тис. відділень по всій Україні, 80% з яких знаходяться у віддалених частинах та сільській місцевості. Попри це 6,8 тис. відділень є збитковими…

Доречи, варіантом покриття віддалених населених пунктів України, може стати створення мобільних офісів на базі наявних державних банків. Адже мережа «Ощадбанку» сьогодні нараховує 3528 відділень, а «Приватбанку» – 2247.

Отже, врахуємо економічну складову та потенційне навантаження на Державний бюджет по створенню нового держбанку, крім того додамо екстра-бюджети в мільйонах доларів, які «Укрпошта» витратить на IT-забезпечення, навчання співробітників, технічне оснащення існуючих відділень, так рішення про вихід на ринок «Поштового банку» буде неоднозначним.

Не дивно, що і комерційні банки, і навіть Національний банк України ставляться до цієї ідеї з певною осторогою.

І тим не менш, питання появи «Поштового банку» було винесено на обговорення Незалежною асоціацією банків України. Наразі сформована робоча група, яка має об’єктивно оцінити положення законопроекту №6601 та вийти на конструктивний діалог із генеральним директором «Укрпошти» Ігорем Смілянським.

Поки ж більшість представників банківського ринку схильні думати, що іншої альтернативи для «Укрпошти», як надання фінпослуг у якості агента інших банків – не існує. Власне, цей механізм вже вторований шлях, на прикладі тих же споживчих кредитів, які сьогодні видаються у відділеннях «Укрпошти».

Владислав Кравец Владислав Кравец , Председатель правления RwS bank
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram