ГоловнаБлогиБлог Владимира Грицая

Луганщина намагається запобігти «Сєвєродонецькому Чорнобилю»

На велетенському хімічному заводі «Азот», що на Луганщині, сталася аварія. Подробиць мало, але те, що відомо – лякає. Непередбачувана катастрофа має потенціал Чорнобильської в 1986 році, то ж треба швидко брати ситуацію під контроль. В той же час наразі всю воюючу Луганщину лихоманить від значних техногенних аварій та збоїв, то ж всі ми перебуваємо в небезпеці.

Северодонецкое объединение Азот
Фото: іnfoindustria.com.ua
Северодонецкое объединение Азот

Луганське енергетичне об’єднання офіційно висловлює стурбованість з приводу надзвичайної ситуації, що сталася на промислових об’єктах ЗАТ «Сєвєродонецьке об’єднання «Азот». Кожен збій в технологічному циклі підприємства такого значення може мати для Луганщини та сусідніх регіонів фатальне значення.Викликає особливе занепокоєння й те, що «Азот», який 25 квітня було знеструмлено за борги (більше 94 млн грн) до рівня «екологічної броні», виявився повністю неспроможнім нормально функціонувати. Але Луганське енергетичне об’єднання не має можливості продовжувати кредитувати дане підприємство – ЛЕО саме перебуває в агонії, що загрожує крахом всієї енергосистеми Луганщини.

Аварія на хімічному гіганті

Наразі достеменно не відомо, що відбувається, та які наслідки будуть, але те, що через пошкодження кабельних ліній електропередачі на хімічному підприємстві було знеструмлено склад з аміаком та припинено процес його охолодження – це не є добре. Зокрема, за деякими передбаченнями, це може призвести до вибуху на території Азоту.

В зв’язку з цим керівництво ЗАТ «СО «Азот» та облдержадміністрація звернулися до Луганського енергетичного об’єднання з проханням терміново заживити об’єкти заводу по резервним лініям електропередачі, які були відключені 25 квітня.

Відомо, що спеціалістам до сих пір не можливо потрапити всередину кабельного тунелю через задимленість та високу температуру. Навіть пожежники змогли потрапити до тунелю лише з використанням спеціальних захисних костюмів.

Аварія на хімічному виробництві такого масштабу може стати аналогом Чорнобильської в 1986 році, роковини якої були вчора, 26 квітня. Сподіваємось, що влада, спеціальні служби та персонал хімічного гіганта втримають ситуацію під контролем та не дозволять трапитися лиху.

Аварійна область

Нагадаємо, що останнім часом Луганщина переживає все більше аварій на важливих об’єктах. Вдвічі зросла аварійність на електромережах, воююча область через аварії на високовольтних ЛЕП Луганського енергетичного об’єднання та Укренерго часто на надовго опиняється в режимі «енергоострова» від Об’єднаної енергосистеми України, а нещодавно пожежа на підстанції Рубіжанського «Красителя» ледь не залишила всю підконтрольну Луганщину без світла на невизначений час – з усіма катастрофічними наслідками цього.

Крім впливу інших факторів варто відзначити глибоку господарську кризу місцевого енергопостачальника – Луганського енергетичного об’єднання (ЛЕО). ЛЕО з грудня 2016 року намагається здійснювати господарську діяльність в зоні бойових дій в умовах відсутності фінансування. НКРЕКП відбирає всі кошти в підприємства в рахунок погашення боргів перед держпідприємством «Енергоринок». На додачу, з лютого 2017 року рахунки ЛЕО арештовані Державною виконавчою службою – теж через борги перед ДП «Енергоринок».

Зазначимо – якщо терміново не виправити існуючий стан, Луганське енергетичне об’єднання втратить можливості управління електроенергетичною системою Луганської області, що призведе до катастрофи. Але всі наші прохання до високопосадовців, Президента України та Прем’єр-міністра залишились без уваги – санкції НКРЕКП не відмінюють та не пом’якшують, арешт рахунків не знімають.

Колапс електроенергетики

У зв’язку з цим фінансовим «знекровленням» компанія була позбавлена можливості повноцінно вести ремонтні роботи на об’єктах електричних мереж, а також виконувати затверджену Інвестиційну програму.

Так, при затвердженому обсязі на 2017 рік 49,3 млн. грн. без ПДВ, Інвестиційну програму компанія змогла профінансувати лише на 18,9 %. Програма ремонтів, при обсязі 54,8 млн. грн. без ПДВ, була профінансована на 12,5 %. Така ситуація призводить до того, що обладнання працює в досить жорстких умовах, не проходить планові ремонти, не виконується заміна зношених елементів. На об’єктах електричних мереж, що пропрацювали вже понад півстоліття, не можливо виконати заходи з реконструкції аби привести їх у належний стан.

Не замінюються пошкоджені опори та проводи повітряних ліній електропередачі, відсутні з’єднувальні муфти для ремонту кабельних ліній, відсутнє масло для доливання в трансформатори, не вистачає навіть паливно-мастильних матеріалів для нормального функціонування автомашин та спецмеханізмів. Дійшло до того, що навіть нічім виїхати на ліквідацію аварійних ситуацій в мережах, і компанія вимушена звертатись до своїх споживачів з приводу надання транспорту або ПММ для доставки персоналу аварійних бригад до місця робіт.

Ще гірша ситуація склалась у 2018 році.

При річному плані Програми ремонтів 54,8 млн. грн. без ПДВ та проекті Інвестиційної програми 49,9 млн. грн. без ПДВ ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» взагалі не має можливості фінансувати заходи програм, адже вже півтора роки не отримує коштів за відпущену електроенергію навіть для виплати заробітної платні працівникам, та вимушене було подовжити на 2018 рік скорочений, триденний робочій тиждень, який було запроваджено у компанії з лютого 2017 року.

З серпня 2017 року не сплачується ЄСВ, що позбавляє працівників соціального пакету, стажу та лікарняних.

Працюючи в таких умовах компанія вже втратила біля 600 кваліфікованих працівників і цей процес набирає обертів. За відсутності будь якого фінансування підприємство не поновлює запас засобів захисту персоналу, зношується та не оновлюється спецодяг, інструменти та приладдя. Все це ще більше розхитує і так вкрай небезпечну ситуацію на основному електропоставляючому підприємстві області.

Результатом таких дій стало стрімке зростання аварійності у компанії. Так, за результатами 2017 р., в порівнянні з 2016 р. кількість технологічних порушень вже зросла на 96%. Подальше зростання аварійності внаслідок невиконання у повному обсязі технічних заходів з обслуговування електричних мереж може прийняти лавиноподібний характер та врешті призвести до повного колапсу інфраструктури території Луганської області, яка контролюється органами державної влади України.

Для зупинки подальшого росту аварійності вкрай необхідно впродовж ремонтної кампанії 2018р., що вже почалася, виконати усі заходи, що передбачені планами капітального ремонту та технічного обслуговування обладнання, планом розчистки трас повітряних ліній 0,4-110 кВ та планом заходів з підготовки енергетичного обладнання до роботи в умовах наступного осінньо-зимового періоду.

Покарання за борги

Луганське енергетичне об’єднання опинилося в такій кризовій ситуації через борги споживачів та низку урядових рішень. Наприклад, свій вагомий вклад в розвиток кризи в ЛЕО вносить і ЗАТ «СО «Азот», яке не оплачує спожиту електроенергію та має колосальний борг понад 94 млн грн. В той же час, як ми вже побачили, відключення цього боржника робить хімічного гіганта не стабільним та небезпечним для всієї Луганської області.

Парадоксом є й те, що Держава карає луганських енергетиків за борги підприємства, що виникли якраз завдяки наказам, постановам, вимогам високопосадовців. Ці борги – хронічні борги комунальників, державних підприємств, борги споживачів з "ЛНР" - що отримували електрику фактично безоплатно через дії та бездіяльність чиновників з високих київських кабінетів.

Станом на 27.04.2018 р. борг комунальних підприємств перед об’єднанням складає майже 550 млн грн, найбільшими неплатниками є КП «Попаснянський районний водоканал» (181,6 млн грн), КСП «Лисичанськводоканал» (борг 132,9 млн грн), КП «Лисичанськтепломережа» (37 млн грн), Сєвєродонецька ТЕЦ (14,2 млн грн), Рубіжанське ВУВКГ (12,6 млн. грн.). В лютому 2018 р. персонал підприємства проводив пікетування зазначених підприємств, на жаль ця акція не дала бажаних результатів, борг продовжує збільшуватися. В даний час компанія вимушена вдатися до непопулярних заходів - обмеження електропостачання підприємств-боржників, але, як бачимо, це призводить до загрозливих наслідків.

То що ж в таких умовах зробить Держава?!

Маємо об’єднатися

Трудовий колектив ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» звертається до всіх небайдужих, громадських об’єднань та громад, місцевих органів самоврядування про допомогу у питанні розблокування фінансування компанії та вирішення питань оплати за спожиту електричну енергію, адже ситуація може повністю вийти з під контролю, і у випадку масштабної аварійної ситуації, спричиненої метеорологічними або іншими факторами, наслідки можуть бути просто катастрофічними і торкнуться кожного.

Ми всі маємо об’єднатися, бо така ситуація може призвести до страшного техногенного та соціально-економічного колапсу на території Луганщини.

Владимир Грицай Владимир Грицай , Генеральный директор ООО «Луганское энергетическое объединение»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram