ГоловнаБлогиБлог Владимира Грицая

Руїна та пекло. Чому я змушений благати Президента України про допомогу?

Луганське енергетичне об’єднання, підприємство-енергопостачальник в прифронтовій Луганській області, все більше занурюється в боргове пекло та руйнується. То ж, я змушений звернутися до Президента України Петра Порошенка з проханням нарешті розібратися з цією штучно створеною кризою. Якщо влада не розрубає цей гордіїв вузол, що сама пов’язала на шиях луганських енергетиків – люди задихнуться.

Це – загибель не тільки для енергосистеми Луганщини. Це буде тією наче незначною подією для Києва, коли здригнеться вся Україна.То ж, ось моє звернення до Петра Порошенка.

Вельмишановний пане Президенте!

ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» (далі – ТОВ «ЛЕО», Енергокомпанія) будучи основним постачальником електричної енергії споживачам Луганщини, з причин повної відсутності фінансування вкотре звертається до Вас з щирим проханням запобігти наступаючому колапсу енергосистеми Луганщини, що призведе до катастрофи для всієї інфраструктури прифронтової Луганської області.

Вже багато місяців ми безкінечно звертаємось до Вас, але у відповідь маємо лише відписки та «переадресацію». Хоча катастрофа стає все ближчою та незворотною. То ж знову просимо Вас, Петро Олексійовичу, зверніть увагу на те, що відбувається, допоможіть відвернути енергетичний колапс! Для цього треба не так багато – просто дати можливість ТОВ «ЛЕО» працювати: зняти арешт з рахунків, відмінити/пом’якшити санкції НКРЕКП. Це поверне луганським енергетикам п’ятиденний робочий тиждень, нормальну зарплатню, дасть можливість придбати паливо та ремонтні матеріали, пройти медогляди персоналу та техконтроль спецтехніки, забезпечить людей індивідуальними засобами захисту.

Пане Президенте, стратегічно важливе підприємство, що працює в зоні бойових дій, не повинне бути паралізоване! Почуйте нас хоча б зараз, бо енергосистема Луганщини справді зношена та виснажена, а підтримувати її роботу вже скоро стане зовсім нікому та ніяк.

Нагадуємо, що з грудня 2016 року всі кошти, які збирає Енергокомпанія за спожиту електричну енергію, перераховуються на погашення боргу перед ДП «Енергоринок». Станом на березень 2018 року загальна заборгованість ТОВ «ЛЕО» перед ДП «Енергоринок» становила 5,3 млрд. грн., з них майже 5 млрд. грн. – заборгованість за електричну енергію, яка була поставлена споживачам на непідконтрольну територію Луганської області, в тому числі, у відповідності з постановами Кабінету міністрів України №263 від 07.05.2015р., №368 від 25.05.2016р. та наказу Міністерства палива та енергетики України № 440 від 10.07.2015 р.

Сума недоотриманого тарифного доходу, відповідно до затвердженої НКРЕКП структури тарифу, за грудень 2016 року, 11 місяців 2017 року і січень-лютий 2018 року склала 739 млн. 333 тис. грн, у тому числі, на заробітну плату - 435 млн. 202 тис. грн.

Наслідком відсутності коштів стала фінансова та господарська криза в ТОВ «ЛЕО». Для персоналу вже більше року встановлено триденний робочий тиждень, зменшено зарплатню. З серпня 2017 року підприємство вимушено припинило сплату ЄСВ, що позбавило людей стажу, лікарняних та ін. Мізерна зарплатня та робота в важких умовах, в тому числі, на лінії фронту, призвели до масових звільнень. Тільки за останні 14 місяців звільнилось близько 600 фахівців. Переважна більшість з них поїхала в інші регіони країни та за кордон: до Польщі, Німеччини, РФ та навіть до окупованих ОРДЛО.

Через відсутність коштів та триденний робочий тиждень не вдалося виконати роботу щодо підготовки енергосистеми до роботи в складних умовах осінньо-зимового періоду 2017/2018.

Через відсутність палива та ремонтних матеріалів ускладнене виконання відновлювальних робіт.

Відсутністю грошей пояснюється й те, що найближчим часом, вже в березні-квітні, більшість технічного персоналу не матиме дозволів для роботи через відсутність медичних оглядів та індивідуальних засобів захисту. Така ж ситуація з автотранспортом та спецмеханізмами: у березні 2018 р. закінчується термін проведення технічного контролю, технічного діагностування, часткового технічного огляду у 15 засобів спеціальної техніки.

Чим далі – тим гірше. Це повний господарський параліч Енергокомпанії, що змушена працювати ще й умовах форс-мажору, втративши більшу частину майна, що перебувало на окупованій території, ремонтуючи електромережі та обладнання в зоні бойових дій.

Внаслідок всього цього вже вдвічі зросли показники аварійності енергосистеми та час відновлення електропостачання, що будь-якої миті може завершитися колапсом та катастрофою в прифронтовому регіоні. Вразливість енергосистеми очікувано призведе й до зростання аварійності влітку. А враховуючи, що 15 місяців санкцій з боку НКРЕКП вже продемонстрували свою неефективність (борг ТОВ «ЛЕО» перед Енергоринком не зменшився), то щодобові обов’язкові утримання з рахунків Енергокомпанії будуть застосовуватись невизначено тривалий час. Це призведе до повної втрати кваліфікованого персоналу, зриву підготовки до осінньо-зимового періоду 2018/2019 рр. та, як наслідок, до катастрофічного рівня зношеності енергетичної інфраструктури.

Жодна енергосистема не витримає відсутності належного технічного обслуговування протягом 3 років – якщо цим літом через відсутність грошей ТОВ «ЛЕО» знову не зможе підготуватись до зими.

Пане Президенте, почуйте нас! Будь ласка, не віддавайте знову наше питання та наші проблеми на «переадресацію» - бо там нічого не вирішується. А тим часом біда стає все ближче.

Владимир Грицай Владимир Грицай , Генеральный директор ООО «Луганское энергетическое объединение»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram