ГоловнаБлогиБлог Владимира Грицая

Зоні АТО загрожує блекаут. Чому луганські енергетики більше не будуть працювати

Вже в березні луганські енергетики будуть змушені припинити обслуговування електромереж та підстанцій. Держава більше року забирає в підприємства всі гроші, то ж наразі загострилася проблема з кадрами, з медоглядами та транспортом.

Фото: www.dtek.com

Вже найближчим часом луганські енергетики не зможуть забезпечити належну технічну експлуатацію електричних мереж. Це пов’язано, насамперед, з прогресуючою фінансовою кризою на підприємстві, наслідками якої є триденний робочий тиждень, відсутність адекватної оплати праці та відсутність соціальних гарантій (не платиться ЄСВ), масове звільнення персоналу. Окрім того, нещодавно ситуація ще більш ускладнилася погіршенням розрахунків споживачів та такими зовсім новими чинниками, як неможливість забезпечити проходження співробітниками обов’язкових медичних оглядів, відсутність спецодягу та індивідуальних засобів захисту, неможливість організації безпечної експлуатації автотранспортних засобів та спецмеханізмів.

Доведення до краху

Цього можна було чекати, й про це йдеться в новому зверненні Луганського енергетичного об’єднання (ЛЕО) на адресу Президента України Петра Порошенка від 21 лютого - «щодо відновлення передумов енергетичної стабільності Луганського регіону».

Фото: Надано автором

Фото: Надано автором

Фото: Надано автором

Фото: Надано автором

Якщо простою мовою, то: ані співробітники не зможуть вийти на роботу – без відповідних дозволів, без засобів захисту; ані машини та спецтехніка не зможуть виїхати та працювати без відповідних ремонтів, технічних оглядів та контролю. І ця проблема не є віддаленою – вже зараз частина персоналу та автопарку не можуть бути задіяні, а найближчим часом дозволи на роботу не отримає ніхто.

Внаслідок вищезазначеного, робота всієї енергетичної інфраструктури контрольованої території Луганської області виявиться повністю непрацездатною, що призведе до аварій системного характеру та раптового повного колапсу життєзабезпечення регіону, непоправних наслідків техногенного, екологічного, соціально-економічного характеру, загостренню соціально-політичної кризи.

Таким є результат державної політики щодо ЛЕО – спочатку змусити енергопостачальне підприємство прифронтової Луганської області безоплатно постачати електроенергію в «ЛНР» - на мільярди гривень, з допомогою своїх державних та комунальних підприємств ще більше «навісити» боргів луганським енергетикам – на сотні мільйонів, а потім – покарати за це санкціями НКРЕКП та арештом рахунків. Через це з грудня 2016 року НКРЕКП забирає в луганських енергетиків всі кошти, а арешт рахунків взагалі ставить «хрест» на господарській діяльності.

Схоже на цілеспрямоване доведення мого підприємства до краху. І творців цієї «схеми» не лякає навіть те, що прифронтова Луганщина зіткнеться з колапсом, гіршим ніж нині в Харкові чи в Алчевську в 2006 році.

Мабуть, ставки тут занадто високі…

Кадрова катастрофа

В своєму зверненні до Президента ми повідомляємо, що:

«У зв’язку з триденним робочим тижнем, заробітна плата працівників деяких категорій становить менше прожиткового мінімуму. За умови арешту банківських рахунків ТОВ «ЛЕО» не може переводити кошти на рахунки фондів єдиного соціального внеску, що впливає на розмір пенсій та виплат за тимчасовою непрацездатністю працівників. Персонал Товариства доведений до відчаю, бо порушені вже всі базові права, які гарантуються Конституцією України. Дана ситуація призвела до того, що Товариство почало втрачати висококваліфікованих та затребуваних співробітників… На підприємстві з початку 2017 року звільнилося вже більше 500 осіб».

То ж, єдиним логічним результатом подібного перебігу подій у найближчому часі буде виведення всього персоналу підприємства у відпустки без збереження заробітної плати на необмежений час, а обслуговування електричних мереж також вимушено буде призупинено.

Працювати без медоглядів заборонено

Ще одною проблемою, що потребує нагального розв’язання, є проведення обов’язкових медичних оглядів працівників та забезпечення їх спеціальним одягом, взуттям та іншими засобами індивідуального захисту. ЛЕО не може без грошей забезпечити проведення медоглядів, ба більше – медичні заклади вже вимагають від енергетиків сплатити існуючу заборгованість за послуги по медичному огляду працівників.

«Неприпустимо організовувати роботи з підвищеною небезпекою, до яких відносяться роботи в діючих електроустановках, силами персоналу, який не пройшов медичний огляд та неукомплектований спецодягом і засобами захисту. Для організації безпечного виконання робіт на електричному обладнанні вже не вистачає навіть діелектричних рукавичок, покажчиків напруги та заземлень», - говориться в листі до Президента.

Тобто наразі працівники ЛЕО просто не можуть виконувати певний обсяг робіт, при тому, що ці роботи є критично важливими для підтримання стабільності електропостачання.

Якщо ж ситуацію не змінити, то вже найближчим часом фахівці підприємства не зможуть організувати безпечне виконання робіт та забезпечити належну експлуатацію електричного обладнання, а в разі виникнення надзвичайних ситуацій, персонал не зможе усунути пошкодження обладнання та електромереж.

Фото: Надано автором

Фото: Надано автором

Транспортна проблема

Ще одним наслідком загальної фінансової кризи на підприємстві є неможливість організації безпечної експлуатації автотранспортних засобів та спецмеханізмів – у відповідності до вимог чинного законодавства. Тобто, не проводиться технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів. Відсутній обов’язковий технічний контроль транспортних засобів у сертифікаційних пунктах технічного контролю. Відсутнє обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Не проводиться плановий частковий технічний огляд, повний технічний огляд та технічне діагностування вантажопідйомних кранів та автопідйомників у спеціалізованих організаціях. Як наслідок, використання автотранспортних засобів та спецмеханізмів категорично заборонене.

Ці обставини є ще одним чинником того, що ЛЕО не зможе продовжити проведення належної технічної експлуатації електричних мереж.

Фото: Надано автором

Подвійне зростання аварійності

Таким чином, через брак персоналу та відсутність належної технічної експлуатації об’єктів електричних мереж, кількість аварійних відключень буде неминуче зростати, при тому час проведення аварійно-відновлювальних робіт буде постійно збільшуватись. Аналіз аварійності в електричних мережах ЛЕО за підсумками 2017 року підтверджує це занепокоєння – кількість технологічних порушень в роботі електричних мереж Луганського енергетичного об’єднання збільшилась вдвічі у порівнянні з 2016 роком. Отже немає ніякої гарантії, що енергокомпанія зможе стабільно виконувати свої зобов’язання перед споживачами електричної енергії.

«Робота всієї енергетичної інфраструктури контрольованої території Луганської області виявиться повністю непрацездатною, що в свою чергу призведе до аварій системного характеру та раптового повного колапсу життєзабезпечення регіону, непоправних наслідків техногенного, екологічного, соціально-економічного характеру, загостренню соціально-політичної кризи», - говориться в документі.

«Замороження» боргів, взаємозаліки та форс-мажор: що пропонують енергетики

То ж луганські енергетики просять та пропонують Президенту розглянути можливість реалізації наступних невідкладних заходів, які дозволять стабілізувати роботи енергетичної системи:

1. Припинення примусового стягнення Державною виконавчою службою України заборгованості ТОВ «ЛЕО» перед ДП «Енергоринок» до закінчення АТО.

2. Зменшення заборгованості перед ДП «Енергоринок» по основному договору купівлі-продажу електроенергії шляхом зарахування 322,5 млн. грн., як оплати купованої електроенергії на підставі постанови окружного адміністративного суду м. Києва від 20 червня 2017 р. №826/13109/16, якою визнано незаконним та нечинним з моменту прийняття абзац 4 пункту 1 змін, внесених постановою КМУ від 25.05.2016 р. № 368.

3. «Замороження» заборгованості перед ДП «Енергоринок» за договором різниці перетоків електроенергії, поставленої на неконтрольовану територію Луганської області до закінчення АТО.

4. До вирішення питання погашення заборгованості на законодавчому рівні (проект закону України розробляється), не встановлювати рішеннями НКРЕКП додаткові щодобові утримання коштів з поточного рахунку ТОВ «ЛЕО» на погашення простроченої заборгованості за куповану електроенергію за основним договором, що утворилася внаслідок впливу об’єктивних факторів (дія ПКМУ №368 від 25.05.2016р. та відсутність джерела погашення заборгованості НКТ).

Даний лист також було направлено Прем’єр-міністру України В.Б. Гройсману, Віце-прем’єр-міністру України з питань АТО та окупованих територій Донецької та Луганської областей В.Є. Кістіону, Міністру енергетики та вугільної промисловості України І.С. Насалику, Міністру з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб В.О. Чернишу, голові Державної служби України з надзвичайних ситуацій М.О. Чечоткіну, голові НКРЕКП Д.В. Вовку, директору ДП «Енергоринок» Ю.Л. Гнатюку, голові Луганської ОВЦА Ю.Г. Гарбузу, начальнику Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Луганській області І.В. Савельєву.

Владимир Грицай Владимир Грицай , Генеральный директор ООО «Луганское энергетическое объединение»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram