ГоловнаБлогиБлог Віталія Скоцика

Давос-2018: які уроки має засвоїти Україна

Великі надії і жорстока реальність. 48-й Всесвітній економічний форум, що відбувся 23-26 січня 2018 року в швейцарському Давосі, дав Україні низку сигналів, ігнорувати яких не можна.

Фото: EPA/UPG

Економіка та глобальна безпека

Економічний форум, який зібрав близько 2,5 тисяч впливових бізнесменів, економістів та високопосадовців, став важливим центром глобальної політики. Знаково, що у форумі вперше з 2000 року взяв участь нинішній президент США. Дональд Трамп у своїй програмі визнав: економічне процвітання неможливе без безпеки. Він говорив про розширення фінансування армії Сполучених Штатів та закликав партнерів до збільшення видатків на власну оборону. Однак важливо, як високопосадовець розставляв акценти. Американський лідер наголосив на необхідності боротьби з тероризмом: закликав протидіяти Іраку, щоб не допустити створення ним ядерної зброї, говорив про провідну роль США у протистоянні з «Ісламською державою», про продовження боротьби з тероризмом в Афганістані, про участь Штатів у консолідації міжнародного товариства для відстоювання ядерного роззброєння КНДР. Однак він не сказав жодного слова ні про Росію як загрозу світовій безпеці, ні про посилення тиску на неї, ні про необхідність збільшення зусиль для відновлення територіальної цілісності України.

«Українське питання» – поза дужками

Головної події для України – зустрічі Президента Петра Порошенка з Дональдом Трампом, яку впевнено анонсувало українське МЗС, – не відбулося. Американському лідерові «забракло часу», – пояснив пізніше держсекретар США Рекс Тіллерсон. Саме з ним нашому гаранту і довелося обговорювати питання американсько-українського порядку денного.

Я б не робив поспішних висновків, що в США, проігнорувавши зустріч із Президентом України, вирішили знехтувати нашою державою. Ті самі санкції, введені напередодні форуму, очікуваний звіт фінансової розвідки та відкриті заяви свідчать, що Україна залишається в полі пильної уваги Америки. Але це був чіткий сигнал для влади та всього вітчизняного суспільства: без виконання обіцянок із нашого боку повноцінне партнерство неможливе.

Африканський урок для України

Попри обмежений час, Дональд Трамп таки мав двосторонні президентські зустрічі. І те, для кого він виділив вільну годину, – теж важливий сигнал для України. В полі уваги Америки опинилася африканська держава – Руанда. І це не дивно.

Руанда – яскравий символ трансформаційних процесів у Африці. В ній дійсно активно впроваджують реальні економічні реформи. Державу вже називають "африканським Сингапуром".

А що маємо ми? За підсумками минулого року – зниження промислового виробництва та індексу сільськогосподарської продукції.

Наша влада називає заслугою те, що у цьогорічному рейтингу глобальної конкурентоспроможності (The Global Competitiveness Report 2017-2018), який завжди готують до форуму в Давосі, Україна посіла 81 місце, поліпшивши торішній результат на чотири позиції.

Але зверніть увагу, що попри «рішучі реформи» останніх часів, ми навіть не повернулись на свої позиції дворічної давнини. Позаминулого року наша держава була 79-ю.

Запитаєте, що тягне Україну донизу? Системні проблеми, які наші високопосадовці продовжують ігнорувати: корупція, відсутність захисту та гарантій права власності, розміри державного бору, низька якість банківської системи та державного управління.

Із директором-розпорядником МВФ Крістін Лаґард Президент України таки зустрівся та отримав запевнення: міжнародні партнери готові й надалі підтримувати зусилля України щодо реформування. Однак це жодним чином не позбавляє нашу державу необхідності проводити ці самі реформи, а не імітувати їх. І сигналів, що «всі все бачать та розуміють», ми отримали достатньо.

Віталій Скоцик Віталій Скоцик , Економіст, Голова Аграрної партії України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram