ГоловнаБлогиБлог Віталія Скоцика

Хто тут популіст: відповідь двом міністрам і 15-ом депутатам

Після всеукраїнської акції «Не дамо вкрасти землю!» деякі політики з провладних сил вирішили звинуватити Аграрну партію в популізмі. Серед них – два міністри і 15 депутатів. Поясню, наскільки глибоко вони помиляються.

Хто тут популіст: відповідь двом міністрам і 15-ом депутатам
Фото: Макс Левин

Як відомо, популізм – це загравання політиків з народом, коли потребами людей маніпулюють, обіцяючи золоті гори. Аграрна партія не заграє з народом – вона сама є частиною народу. А все, що ми обіцяємо – багато роботи. Чесної роботи для вирішення проблем людей і розвитку країни.

По-перше. Аграрна партія об’єднала в своїх лавах десятки тисяч сільгоспвиробників, фермерів, селян-господарів – усіх тих, хто годує Україну, створює її багатство. Це люди конкретних справ. Саме завдяки їм аграрна галузь стала локомотивом української економіки. Вона дає 41% ВВП нашої країни та заробляє кожен другий долар, який надходить в Україну від експорту. У першому кварталі поточного року саме аграрний сектор забезпечив 44% валютної виручки країни. Чи можуть бути популістами ті, хто тримає державу на своїх плечах? Питання риторичне…

Фото: Макс Левин

Друге. Аграрії захищають українську землю на фронті і в тилу. Саме агровиробники підставили плече армії, постачаючи їй продовольство у час, коли держава і чиновництво були нездатні якісно забезпечувати збройні сили. Члени нашої партії неодноразово надавали волонтерську допомогу підрозділам українського війська. У нашій команді є і атовці, і керівники організацій, що їм допомагають. Один із таких - Едуард Зейналов, голова громадської спілки «Громадська Варта».

У відповідь на свавілля рейдерів наші однопартійці створили громадську спілку «Аграрна самооборона України», що вже налічує понад 600 людей, які захищають селянські й фермерські господарства від нападів злочинців, що користуються бездіяльністю правоохоронців і корумпованістю суддів. Очолює «Аграрну самооборону України» член Аграрної партії з Кіровоградщини фермер Юрій Крутько.

Коли постала загроза поспішного відкриття ринку землі, ніхто інший, а саме Аграрна партія розпочала публічну кампанію, пояснюючи всі ризики такого кроку в нинішніх умовах. Під час акції «Не дамо вкрасти землю!» ми розіслали кожному народному депутату без винятку свій заклик спільними зусиллями захистити землю від розкрадання і працювати над завершенням зваженої земельної реформи. Належної реакції, вираженої в діях законодавців, ми не дочекалися.

Може, народні обранці вважають популізмом захист української землі на фронті й у тилу?

Третє. Окрім справедливої критики влади, Аграрна партія постійно пропонує конструктивні рішення проблем. У розробці якісної земельної реформи ми просунулися значно далі, ніж влада. Минулого року ми сформували експертну групу на чолі з доктором економічних наук Ольгою Ходаківською, і ця група розробила стратегію земельної реформи. Нещодавно ми презентували проект Закону «Про Загальнодержавну програму розвитку земельних відносин в Україні на період до 2025 року». Це покрокова та докладна «дорожня карта», яка дозволить вибудувати в нашій країні якісну систему земельних відносин з усіма необхідними інструментами. Чи здатні популісти на розробку глибоких реформ? Тим більше, що ми відкриті до співпраці і готові передати владі всі свої розробки для втілення.

Тож перед тим, як звинувачувати аграріїв у популізмі, варто хоча б розібратися в поняттях. Популізм – це якраз та велика кількість обіцянок благоденства, якими влада годує народ, а тим часом грабує його через корупцію, монополізм і знищення умов для підприємництва.

Віталій Скоцик Віталій Скоцик , Економіст, Голова Аграрної партії України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram