ГоловнаБлогиБлог Віталія Скоцика

Програма розвитку земельних відносин: чи підтримає парламент експертів і свій народ?

7 червня, після мітингу-протесту проти дикого ринку землі, який організовує Аграрна партія під стінами парламенту, Голові Верховної Ради буде передано важливий документ, здатний змінити історію нашої держави. Ми презентуємо проект Закону «Про Загальнодержавну програму розвитку земельних відносин в Україні на період до 2025 року», розроблений експертами Аграрної партії.

Фото: newzz.in.ua

Земельна реформа в Україні перебувала в стагнації ще з 90-х. А спроби влади вирішити земельне питання в останні роки є хаотичними і викликають не лише збурення в суспільстві, а й конфлікти у самій владі. Урядовці донедавна розповідали про те, що законопроект про обіг земель сільгосппризначення вже практично розроблено у Мінагрополітики. 23 травня стало відомо, що міністр Тарас Кутовий написав заяву про відставку (за чутками – саме через земельне питання). А 29 травня було скликано термінове закрите засідання Уряду, на якому вирішено створити спеціальну міжвідомчу робочу групу, яка має ще тільки розробити концепцію першого етапу земельної реформи.

У Верховній Раді, нагадаю, зареєстровано два депутатські проекти законів про обіг землі, які за змістом суттєво відрізняються від того, що декларувалося у кабмінівському законопроекті. Про це, щоправда, теж можна судити лише за чутками, бо урядового документу ніхто, окрім представників Міжнародного валютного фонду, не бачив.

Коли «ліва рука» держави робить одне, а «права» – щось інше, це добрим результатом не закінчиться. А найгірше, що ми спостерігаємо якісь підкилимні рухи навколо реформ, а не самі реформи.

Розробляючи свою концепцію земельної реформи, Аграрна партія від початку пішла іншим шляхом. Напрацювання групи експертів на чолі з доктором економічних наук Ольгою Ходаківською були винесені в публічний простір, обговорені під час земельних форумів із громадськістю всіх регіонів. Було сформовано 16 напрямків реформи, які слід реалізувати перед тим, як ставити питання про доцільність продажу землі.

Розроблений у підсумку проект Закону «Про Загальнодержавну програму розвитку земельних відносин в Україні на період до 2025 року» фактично є покроковою і докладною «дорожньою картою», яка дозволить створити в Україні цивілізовану систему земельних відносин. Що ми пропонуємо?

Впровадження цієї програми має відбуватися у три етапи. На першому етапі – 2018-2020 рр. – мають бути розв’язані організаційно-правові й технічні проблеми у земельних відносинах, проведене реформування органів управління земельними ресурсами. Держгеокадастр як один із найбільш корумпованих органів державного управління, що окрім функцій розпорядження, геодезії, картографії та кадастру, «привласнив» ще й контроль за використанням земель, має піти у минуле.

Функції геодезії та картографії мають бути передані до Мінрегіону. Державний земельний кадастр має бути об’єднано з Державним реєстром речових прав на нерухоме майно. Не повинно бути так, щоб земельна ділянка реєструвалася у одному місці, а права власності і похідні права користування фіксувалися в іншому.

На цьому ж етапі вітчизняне земельне законодавство має бути гармонізовано з відповідним законодавством ЄС. Також має бути завершена інвентаризація земельного фонду, відновлений моніторинг земель.

Одним із найголовніших кроків на першому етапі має стати передача земель за межами населених пунктів у розпорядження відповідним територіальним громадам. Незважаючи на розпочатий в країні процес децентралізації, центральна влада не дуже хоче віддавати повноваження щодо землі на місця.

Другий етап реалізації програми, у 2020-2024 рр., передбачає стратегічне планування земельних відносин і землекористування, запровадження зонування територій, активізацію участі держави у консолідації земель сільськогосподарського призначення та участь територіальних громад у ринковому обороті прав на земельні ділянки.

І лише на третьому етапі – 2024-2025 рр. – за рішенням територіальних громад (у межах їхніх територій) запроваджується можливість викупу земельних ділянок особами, які є орендарями таких земель або можуть довести свій намір самостійно господарювати на землі.

Програма розвитку земельних відносин на період до 2025 року, яку розробили наші експерти, працюватиме в інтересах українського народу та прийдешніх поколінь, а не в інтересах купки олігархів і спекулянтів.

7 червня цей документ ми передамо Голові Верховної Ради України, підкресливши: ми відкриті до співпраці з усіма конструктивними силами парламенту. Хід за депутатами, від яких залежить доля землі як головного національного багатства. Ставлення до земельної реформи стане моментом істини і покаже, чи є в Україні парламентаризм, чи «під куполом» лишились тільки маріонетки олігархату. Якщо замість послідовної реформи, яка потребує 7-8 років відповідальної роботи, Україні й далі «підсовуватимуть» скоростиглий ринок землі, народ має зробити свої висновки.

Віталій Скоцик Віталій Скоцик , Економіст, Голова Аграрної партії України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram