ГоловнаБлогиБлог Віталія Скоцика

Податкове невігластво вбиває економіку

Верховна Рада на своєму позачерговому засіданні 17 грудня не дійшла до голосування за проект державного бюджету на 2016 рік. Очевидно, що причиною такого зволікання став багатотисячний мітинг аграріїв під стінами парламенту.

Фото: Надано автором

Люди розуміють економіку

17 грудня було людно. На акцію протесту вийшли аграрії, яких найбільше зачіпали нові податкові зміни. Фактично вони б знищували в Україні скотарство, позбавляли б людей роботи. Перетворювали б господаря у безробітного жебрака.

Найбільше було сільгоспвиробників, фермерів, людей, які працюють на агропідприємствах. Але були також просто підприємці, вчителі, медики, освітяни, представники профспілок. Чому? Відповідь проста. Парламент з подачі Міністра фінансів збиралися ухвалити дві податкові зміни. По-перше, скасувати спеціальний режим ПДВ для аграрного сектору. По-друге, скасувати спрощену систему оподаткування для всіх.

Аргументація була проста. Агросектор — єдиний сегмент економіки, з якого можна було щось ще взяти на фоні тотального падіння економіки. А підприємці, на думку міністра Яресько, це суцільні оптимізатори і ухилянти від податків. Що б ми отримали, якби ці закони прийняли?

Коли пільги зовсім не пільги

Спеціальний режим ПДВ — це навіть не пільга. Це інструмент, який дозволяє аграріям накопичувати кошти для того, щоб сіяти, збирати врожай, годувати худобу і НЕ БЕРУЧИ ЖОДНОЇ КОПІЙКИ у держави конкурувати з європейцями, які мають великі державні дотації та американцями, котрі мають доступ до дешевих кредитів під 3-4 % річних на 20-30 років, на противагу українським 35-40 % на рік-півтора.

Збережені кошти аграрії не забирали собі, а вкладали у виробництво, у соціальну сферу. Розвивали технології, як власні, так і приносили в Україну найсучасніші світові. Тому Україна має перші місця по багатьох експортних позиціях. Тому на полицях магазинів попри постійні кризи у нас поки що є доступні українські продукти. Спецрежим ПДВ — це всього лише компенсація відсутності інших видів підтримки таких, як кредити чи дотації.

Коли питають: “Чому саме агросектору, а не всім іншим?” - відповідь проста - “Без машини, нового дивану, телевізора прожити можна. Без їжі жити неможливо. Аграрії — це продовольча безпека”. Крім цього — вони створюють робочі місця, знімають з держави соціальне навантаження.

Те ж саме стосується підприємців-спрощенців. Це люди, які забезпечують роботою себе і дають роботу іншим.

Про соціальні наслідки нерозумних рішень

Від журналістів перед Верховною радою довелося почути багато запитань на тему, а що ж найбільш критично. Як це вплине на пересічного українця, а не лише аграрія? Мовою цифр, що б означало ухвалення урядових податкових і бюджетних новацій для кожного:

Перше — це втрата цілої галузі, яка годує країну, забезпечує найбільші валютні надходження і формує третину ВВП.

Друге — це різке здорожчання продуктів харчування щонайменше на 45 %. За минулий рік через інфляцію купівельна спроможність українців впала вдвічі. Ми вже на межі бідності. Ці ж “новації” поставили б нас у становище кріпака, готового працювати за їжу.

Третє — це інфляція і знецінення національної валюти щонайменше на 50 %, що робило б українців ще біднішими.

Четверте — це знищення власного тваринництва. Ті умови, які пропонував уряд вдарили б у першу чергу не по великих корпораціях. Вони б втрималися, хоча і їм було б сутужно. В Україні просто стало б невигідно займатися м’ясним тваринництвом. Нам готували долю постачальника зерна для світу, де не було б місця фермерам, сімейним господарствам, а було б лише великотоварне виробництво в інтересах розвинених країн. Але чи є такий шлях перспективним для України?

Про подолання кризи

Україні потрібні гроші. Це факт. Соціальні програми, освіта, медицина — все це потребує видатків. Але як вирішити цю проблему? Є простий механізм, випробуваний у світі.

Прозорі і прості правила оподаткування, котрі стимулюють створення нових підприємств, а вони сплачують більше податків, платять вищі зарплати, підвищують купівельну спроможність суспільства.

Подолання корупції, котра з’їдає сьогодні до 25 % усіх коштів, які обертаються в економіці країни.

Все. Держава створює умови, а людина реалізовує свої таланти з користю для себе, сім’ї, суспільства, країни. Посилення тиску в умовах кризи лише добиває тих, хто вижив.

Аграрїі за реформу, але цивілізовану. У нас є розробки щодо оподаткування аграрного сектору, простих і зрозумілих механізмів, які знищують можливості для корупції. Але ми за збереження національного виробника. За достойну оплату праці. За сильну, незалежну і суверенну Україну, яка неможлива без власної сильної економіки, науки, освічених людей. За це ми сьогодні стояли під Верховною Радою.

Цього разу нас почули! Але парламент і уряд повинен бути контрольований ідеологічними політичними силами і людьми, котрі керуються стратегічними державницькими цілями, а не тимчасовими короткочасними економічними вигодами.

Віталій Скоцик Віталій Скоцик , Економіст, Голова Аграрної партії України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram