Про підсумки 2014-го і плани на 2015-й

2014 рік є знаменним для України. Світ хотів бачити нашу державу демократичною, тому зараз ми маємо таку підтримку. З іншого боку – світове конкурентне середовище не дуже хоче бачити нас як конкурента у всьому тому, що ми робимо. У цих реаліях нам доведеться жити і виживати вже у Новому 2015 році.

Україна вже стала лідером… втім, є куди рости 

Цього року основним сектором економіки нашої держави став аграрний сектор, що сумарно, включаючи переробку, збут, логістику включає близько 27% ВВП. Україна вже один з найбільших експортерів зернових, олії, кукурудзи. Протягом останніх 10 років у агросекторі спостерігалося постійне зростання. Зараз цей сегмент економіки дає чи не найбільше валютних надходжень для нашої держави. Проте нам є куди рости. Україна змогла б протягом 10 років збільшити ВВП на 12,5% від нинішнього, якщо б досягла показників врожайності хоча б таких, як у Польщі (це десь на 30% більше, ніж маємо зараз). Це колосальні гроші.

Ми інші, тому у нас свій шлях

У нас часто говорять про потребу «підтримки села». Пропонують копіювати західний чи східний досвід. При цьому забувають - у нас суттєво інша структура економіки в порівнянні з країнами західної Європи чи Росії. Тому ми не можемо копіювати їхні моделі господарювання. У більшості наших європейських сусідів аграрна галузь гарантує продовольчу безпеку. Є потужні промислові комплекси, які генерують основних дохід національної економіки. Це дає змогу підтримувати сільське господарство саме з метою виробництва якісних і доступних продуктів харчування. При цьому обсяг аграрного виробництва в західній Європі в середньому коливається на рівні від 1,5 до 3% загального ВВП країни. У нас аграрне виробництво без врахування переробки і дистрибуції склало 17,8% ВВП держави. Держава в принципі за рахунок інших галузей не може підтримувати те, що формує чверть ВВП. Агрогалузь є локомотивом української економіки. І нам треба думати, як зробити так, щоб вона працювала ще потужніше.

Для економічного лідерства потрібне політичне лобі

У багатьох сферах ми відстали від наших світових конкурентів і для того, щоб наздогнати нам потрібно 25-35 років цілеспрямованої, важкої праці. Де б ми долали етап за етапом, ухвалюючи необхідні законодавчі документи і виконуючи те, що приймаємо. Для цього, крім економіки, як такої, потрібне ще сильне політичне лобі.

Тому в Україні має з’явитися демократична, вибудована знизу політична партія, яка об’єднує людей з основної на сьогодні для країни галузі – аграрної, а також тих, хто дотичний до неї. Це продавці, водії, та багато інших людей, які так, чи інакше пов’язані з виробництвом, збутом агропродукції чи проживають у місцевостях залежних від агровиробництва. Наведу кілька цифр. На сьогодні у сільській місцевості проживає 16,8 млн українців. 6,5 млн є власниками землі. Існує багато проблем, які можуть вирішуватись на різних рівнях і різних етапах, вирішуватись лише поетапно. Для цього потрібна структурована політична сила, починаючи з місцевих органів влади і з повноцінним представництвом в парламенті нашої держави.

Задачі аграріїв на наступні роки

Наше стратегічне завдання - бути в трійці політичних лідерів на найближчих 25-35 років. Тоді ми зможемо презентувати, реалізувати та регулярно звітувати про стратегію розвитку агрогалузі, як основної сфери економіки. Цей розвиток можливий за належного розвитку освіти і науки, бо вони дають кадри і технології, котрі необхідні для розбудови сучасної агроекономіки. Нам потрібна соціальна інфраструктура, щоб фахівець був готовий жити і працювати у сільській місцевості. Тому кращі фахівці зі сфер дотичних до агрогалузі - а це освіта, наука, економіка - повинні бути представлені у профільних комітетах, профільних міністерствах. Ці фахівці будуть делеговані людьми і будуть звітувати перед цими людьми. Практика, коли міністр чи голова комітету з’являється за ніч в результаті кулуарних домовленостей партій, які взагалі не представляють агросектор, повинна відійти в історію, як і ситуація, коли галузь номер один і мільйони людей не мають представництва своїх інтересів у парламенті. В історії політичних систем було більше 250-ти аграрно-селянських партій. У 50-ти країнах такі партії працюють і зараз.

Замість післямови

Завершився 2014 рік. Рік дуже складний. Ми втратили дуже багато людей. Це накладає на нас ще більшу відповідальність, зобов'язує працювати в 2015 році так, щоб наша держава стала саме такою, про яку ми сьогодні мріємо всі разом. Приєднуйтеся і нехай наші конструктивні сили допоможуть побудувати таку державу, в якій буде добре жити нашим наступним поколінням. Вітаю вас, дорогі співвітчизники з Новим Роком, з Різдвом Христовим!

Віталій Скоцик Віталій Скоцик , Економіст, Голова Аграрної партії України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram