ГоловнаБлогиБлог Віталія Шарлая

І кожен фініш, то новий старт

Минулий парламентський тиждень пройшов під знаком зрушень у реформах - відкриття реєстрів власності, зменшення податкового тиску на благодійну допомогу, фінансова незалежність політичних партій та старт Конституційної реформи.

Але разом з тим є і небажані фактори - прийняття у І читанні пивного законодавства та зволікання із рефомою державної служби, про які говорять активісти Реанімаційного пакету реформ.

Хороший фініш

Отже, за тиждень роботи було прийнято ряд важливих законів.

Закон щодо посилення прозорості у сфері відносин власності з метою запобігання корупції (2423) за який проголосувало 241 депутат. Основними цілями закону є запобігання корупції, забезпечення відкритості та прозорості правовідносин у суспільстві, а також встановлення громадського контролю за посадовими особами шляхом спрощення процедури доступу до відомостей, що містяться в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, надання вільного доступу до державного земельного кадастру та Єдиного державного реєстру, держателем якого є Державтоінспекція Міністерства внутрішніх справ України. Найбільшу підтримку надали фракція Самопоміч - 93,5% та Народний фронт - 76,8%. А фракції Опозиційного блоку та Волі народу, із причин страху перед відкриттям реєстрів, не голосували.

Закон щодо трансфертного ціноутворення (1861), яким буде здійснено вдосконалення існуючої системи державного регулювання трансфертного ціноутворення, усунуто суперечності в нормах, які негативно впливають на забезпечення реалізації податкової політики з урахуванням міжнародного досвіду та оптимального поєднання фіскальної та регулюючої функції оподаткування, зокрема:

• вдосконалення визначення «пов’язані особи», зокрема в частині порядку підрахунку суми часток корпоративних прав за рахунок збільшення частки володіння особи в наступній юридичній особі в ланцюгу до 50%, оскільки частка володіння корпоративними правами в розмірі 20% в кожній наступній юридичній особі не передбачає фактичної можливості платника податків впливати на рішення осіб у ланцюгу;

• збільшення порогових показників для визнання операції контрольованою та виключення доходів пов’язаних осіб при розрахунку загального обсягу доходу платника податків;

• зменшення штрафу за недекларування операцій та встановлення максимального рівня за відповідний звітний період.

За прийняття Закону проголосувало 244 народних депутати. Серед них найбільше підтримали фракції Самопомочі - 80%, Батьківщини - 78%, Радикальної партії - 76% та Народного фронту - 74%.

Закон про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування неприбуткових організацій) (2049), в якому пропонується зменшити податковий тиск на людей які отримали благодійну допомогу, розширити повноваження органів місцевого самоврядування у наданні пільг для благодійних, громадських і релігійних організацій, а також скасувати тиск податку на прибуток з таких громадських утворень як ОСББ, кредитних спілок і бізнес-асоціацій. За прийняття цього Закону проголосувало 236 депутатів. Найбільшу підтримку висловили фракції Радикальної партії - 90%, Самопоміч - 86% та Блок Петра Порошенка - 70%.

У І читанні проголосовано законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання і протидії політичній корупції (2123а). Ініціатива покликана посилити фінансову незалежность політичних партій, зменшити рівень залежності партій від фінансування приватними донорами (олігархами, промислово-фінансовими групами тощо) та зменшити корупційні ризики. За прийняття у І читанні проголосувало 245 народних депутатів. Найбільше підтримали фракцїі Радикальної партії - 85%, Народний фронт - 81% та Самопоміч - 80%.

Проект Закону про Державне бюро розслідувань (2114). На прийняття Закону не вистачило кількох десятків голосів, тому депутати вирішили відкласти друге читання законопроекту та проголосували «за» проведення повторного другого читання у складі 231 депутата. Не брала участь у голосуванні фракція Радикальної партії та Опозиційного блоку. Законопроектом буде створено правові засади для утворення та діяльності Державного бюро розслідувань, головним завданням якого стане запобігання і протидія злочинам як найбільш небезпечним кримінальним правопорушенням.

Прийнято текст внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади (2217а) та направлено на розгляд до Конституційного суду. Відповідно до тексту змін пропонується відхід від централізованої моделі управління в державі, забезпечення спроможності місцевого самоврядування та побудова ефективної системи територіальної організації влади в Україні, реалізції у повній мірі положень Європейської хартії місцевого самоврядування і фінансової самодостатності місцевого самоврядування.

Новий старт!

Вистачило часу і бажання депутатів на прийняття у І читанні законопроекту щодо регулювання виробництва та обігу пива (2971-д). Деякими нормами фактично пропонується дозволити рекламу пива, яка є головним інструментом збагачення пивної галузі за рахунок залучення до споживання широких верств населення, переважно молодого покоління. Також пропонується дозволити продавати пиво та горілку в будь-якому приміщенні, аби воно було в 101 метрі від навчального закладу, а якщо площа більша 20 кв. м. - в 1 метрі від нього. За прийняття законопроекту у І читанні проголосувало 230 народних депутатів серед яких фракції Блоку Петра Порошенка та Народний фронт підтримали у складі 69%, найбільше дали голосів фракції Самопоміч - 76% та Батьківщина - 72%.

Знову парламентарі відмовились розглядати 3 критично важливі законопроекти:

Про державну службу (2490). Законопроект закладає передумови для підвищення престижності державної служби, рівного доступу до вступу та прозорого механізму прийняття на державну службу для всіх охочих, а також підвищення рівня соціального та матеріального захисту державних службовців.

• щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації, а також реалізації принципів державної політики в сфері телебачення і радіомовлення (1831). Законопроект дозволить звести до мінімуму концентрацію аудіовізуальних ЗМІ, зробить більш прозорою діяльність українських мовників та провайдерів, запровадить додаткові гарантії свободи слова та створить передумови для прозорого ліцензування телерадіомовлення вільної від будь-якого тиску та цензури.

• щодо визначення органами Антимонопольного комітету України розміру штрафів за порушення законодавства про захист економічної конкуренції (2431). Законопроект встановить прозорі, зрозумілі і передбачувані підходи до розрахунку штрафів органами Антимонопольного комітету України за порушення законодавства у сфері захисту економічної конкуренції.

Станом на 17 липня, парламент загалом прийняв 52 закони запропонованих ініціативою та експертами Реанімаційного пакету реформ. Для детального ознайомлення із списком пріоритетрів діяльністю ініціативи читайте Дорожню карту реформ 2015 року.

Віталій Шарлай Віталій Шарлай , Аналітик УНЦПД, експерт з аналізу державної політики ініціативи Реанімаційний Пакет Реформ
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram