ГоловнаБлогиБлог Віталія Шарлая

Втрачені можливості для реформ

Провал реформування місцевої виборчої системи, готовність до прийняття платних «сервісних послуг» міліції та пакет відтермінованих голосувань за законопроекти від громадян та громадських експертів. Минулий тиждень також виявився дійсно продуктивним не тільки на політичні скандали, але і на прийняття важливих законів.

Зрада процесу реформ

Ключовою поразкою, наслідком якої буде мінімальна зміна влади в місцевих радах, є провалене голосування за законопроект № 2831-2 про місцеві вибори. Під час сигнального голосування було набрано всього 182 голоси «за» із потрібних 226. Обраний напрямок розвитку місцевої виборчної системи не має жодних аналогів в демократичних країнах. Нагадаю, що цей законопроект передбачав комплексну реформу місцевих виборів, зокрема через зменшення кількісного складу місцевих рад, активізацію внутрішньопартійної конкуренції та створення умови для ротації політичних еліт на місцях. Зараз же це призведе до утворення прихованої мажоритарки із можливістю підкупу та застосування адмінресурсу.

У полі зору депутатів і надалі залишаються небезпечні законопроекти про сервісні послуги та сервісні центри Міністерства внутрішніх справ України (№2567 та №2568), якими пропонується нав’язати громадянам додаткові послуги, наприклад такі як: «разове користування тренувальною програмою, аналогічною програмою теоретичного іспиту на отримання права керування транспортним засобом»; «видача довідки про видачу посвідчення водія транспортного засобу», «видача сумнозвісної довідки про несудимість». Також, законопроекти передбачають дозволити МВС самому встановлювати ціни на такі послуги. Крім можливості отримувати необхідні послуги в ЦНАПах, яких зараз в Україні близько 660, автори законопроектів пропонують зобов’язати користуватись лише сервісними центрами МВС, яких планується відкрити 60, при цьому в законопроектах ніяким чином не передбачені адміністративні та фінансові витрати на їх створення.

Вже кілька разів поспіль не вистачило часу на прийняття важливих законопроектів, серед яких:

№ 2049 щодо оподаткування неприбуткових організацій;

№ 2299 щодо електронної форми звернення та електронної петиції;

№ 1069 про зміну системи регулювання економіки;

№ 2072 про Рахункову палату;

№ 2431 щодо визначення органами Антимонопольного комітету України розміру штрафів за порушення законодавства про захист економічної конкуренції;

№ 2767 щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та єдиних принципів нарахування пенсій.

Перемога здорового глузду

Поміж незапланованих поразок не обійшлося і без успіхів. Серед таких виявились два, прийнятих в цілому, євроінтеграціні закони, що покликані стаблізувати національну банківську систему та зробити прозорішим отримання фінансової інформації про діяльність видобувних підприємств.

Прийнято в цілому закон № 2591 щодо посилення прозорості видобувних галузей в Україні за підтримки 238 народних депутатів. Найбільшу підтримку висловили Народний фронт - 84 %, Батьківщина - 83 %, Блок Петра Порошенка - 71 % та Самопоміч - 76 %. Повністю не підтриманий законопроект тільки Опозиційним блоком. Закон забезпечить можливості отримання фінансової інформації та інформації про господарську діяльність для підготовки Звіту відповідно до вимог Стандарту Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ), створення сприятливого інвестиційного клімату, умов подолання корупції та ефективного конкурентного середовища.

Вже більше кількох місяців очікували на прийтяння в цілому законів № 2742/2743, які дозволять Національному банку України виконувати свої конституційні завдання одночасно та посилить ефективність діяльності його керівних органів, інституційну, економічну, функціональну та фінансову незалежність. Загалом, два законопроекти підтримало 232 народних депутати, серед яких найбільше голосів дали фракції Радикальної партії - 90 % та Народного Фронту - 89 %. Взагалі не взяли участь у голосуванні фракція Опозиційного блоку.

Також, прийнято у першому читанні законопроекти, що встановлюють якісно новий рівень прозорості медіа-власності, врегульовують внутрішні процедури діяльності народних депутатів завдяки яким вони могли не показувати свої доходи та системно порушувати регламент через неперсональне голосування. Зокрема:

Законопроект № 1831 щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації, а також реалізації принципів державної політики в сфері телебачення і радіомовлення. Загальне спрямування цієї ініціативи є повне висвітлення інформації про власників телеканатів та інших ЗМІ, що зробить більш прозорою діяльність українських мовників та провайдерів, запровадить додаткові гарантії свободи слова та створить передумови для прозорого ліцензування теле- та радіомовлення вільних від будь-якого тиску та цензури. За прийняття проголосувало 229 депутатів. Найбільшу підтримку висловили фракції Радикальної партії - 90 %, Самопоміч - 83 % та Народний Фронт - 82%. Зовсім не підтримали фракція Опозиційного блоку та група Відродження.

Законопроект № 1591 щодо забезпечення відкритості та доступу до інформації про діяльність Верховної Ради України, її комітетів та народних депутатів України. Законопроектом пропонується підвищити суспільну довіру до законодавчого органу країни шляхом розкриття інформації про помічників-консультантів народних депутатів, розмір коштів на оренду житла та винайм готелю, вільний доступ до засідань комітетів для журналістів та представників ЗМІ, оприлюднення протоколів та стенограм засідань. Загалом підтримало 273 депутати, серед яких найбільшу підтримку віддали фракції Самопомочі - 93 %, Батьківщини - 83 % та Радикальної партії - 80 %.

Законопроект № 1895 щодо накладення стягнення на народного депутата за порушення вимог щодо особистого голосування. Забезпечить виконання народними депутатами України вимог Конституції України щодо особистого голосування на засіданнях Верховної Ради України та припинення ганебної практики фальсифікації народними депутатами результатів голосування на парламентських засіданнях. Загалом проект підтримало 260 народних депутатів, серед них найбільшу підтримку висловили Самопоміч - 93 % та Радикальна партія - 90%, Батьківщина - 77%, меншим складом підтримали Блок Петра Порошенка та Народний фронт - 68 % і 64 % відповідно.

Загалом, станом на 19 червня парламент прийняв 47 законів запропонованих ініціативою та експертами Реанімаційного пакету реформ. Для детального ознайомлення із діяльністю ініціативи читайте Дорожню карту реформ 2015 року.

Віталій Шарлай Віталій Шарлай , Аналітик УНЦПД, експерт з аналізу державної політики ініціативи Реанімаційний Пакет Реформ
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram