ГоловнаБлогиБлог Віталія Шарлая

Тижневий огляд реформ: на шляху до суспільного мовлення

Парламент зробив значний крок у реформуванні суспільного мовлення.

Друге пленарне засідання березня відзначилось для парламенту прийняттям двох важливих законів, які були запропоновані експертами Реанімаційного пакету реформ.

Закон України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України (№ 1357), за який віддали 256 голосів народні депутати та проголосували в цілому, формує законодавчу базу для запуску Суспільного мовлення. Зокрема, визначення механізму створення НСТУ, його організаційно-правової форми, джерел фінансування, умов оплати праці працівників, захисту майнових прав НСТУ та інтересів трудового колективу, удосконалення діяльності органів управління, порядку формування і засад діяльності наглядової та редакційної рад.

Другий важливий закон щодо оподаткування деяких неприбуткових організацій (№ 1892) повертає статус неприбутковості організаціям співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), який був раніше встановлений за ініціативи уряду. За прийняття цього закону за основу та в цілому проголосувало 246 депутатів.

Ще одним успіхом стало прийнятт законопроекту (№ 2049) про внесення змін до Податкового кодексу України, за який проголосувало у першому читанні 236 депутатів. Автори законопроекту пропонують врегулювати оподаткування громадських організацій і зменшити податковий тиск на людей, які отримали благодійну допомогу, розширити повноваження органів місцевого самоврядування у наданні пільг для благодійних, громадських і релігійних організацій, скасувати тиск податку на прибуток з таких громадських утворень як ОСББ, кредитні спілки і бізнес-асоціації.

Не виконаною залишилась вимога прийняти законопроект про зміну системи регулювання економіки (№ 1069), який не було включено до порядку денного через відсутність висновків комітетів. Нагадаємо, що цей законопроект має на меті захистити споживачів та посприяти створенню умов для розвитку підприємництва в Україні.

На сьогодень залишається два загрозливих законопроекти, які Реанімаційний пакет реформ додав у список до відкликання. Перший, (№ 2339), може суттєво вплинути на процес обрання директора Антикорупційного бюро, оскільки ним передбачається скасування граничного віку перебування особи на посаді Директора Національного антикорупційного бюро України. Це приміром, може призвести до того, що нові кандидати зможуть подати свої кандидатури протягом 14 днів з дня вступу в дію закону, незалежно від стадії проведення конкурсного відбору, що суттєво загальмує процес відбору.

Другий небезпечний законопроект (№ 1888), який запроваджує тотальний контроль з боку держави за кожним мобільним телефоном із застосуванням технічних і людських ресурсів операторів мобільного зв’язку. Тобто в ньому передбачається створення паралельної системи ринкового нагляду і контролю термінального обладнання, а також пропонується запровадити процедуру примусового позасудового відключення операторами мобільного зв’язку кінцевого обладнання абонентів.

Загалом, станом на 20 березня 2015 року Парламент виконав 22 із 123 кроків визначених у Дорожній карті реформ Реанімаційного пакету реформ.

Віталій Шарлай Віталій Шарлай , Аналітик УНЦПД, експерт з аналізу державної політики ініціативи Реанімаційний Пакет Реформ
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram