Бюджету забракло місяця

До загального фонду державного бюджету минулого року надійшло 310,7 млрд грн проти затвердженого законом показника у 322 млрд. Отриманий показник менше плану на 3,5%, хоча на 6,6% більше ніж попереднього року.

Фото: Макс Требухов

Відносно непоганий показник, якби не деякі деталі. Так, первинна сума доходів була визначена у 345,5 млрд. З урахуванням подій у Криму та на Сході України і прийнятих рішень вона була знижена до 322 млрд. У доходи за минулий рік включено кошти, що є джерелом фінансування видатків, але не є доходами. Йдеться про отриману від ЄС допомогу на 5 млрд грн. Треба враховувати також, що 7 млрд грн ПДВ повернуто папірцями (ОВДП), а не грошима. Відповідна сума коштів замість рахунків суб’єктів господарювання обліковується як доходи бюджету.

Нескладні підрахунки показують, що реально до загального фонду держбюджету надійшло менше 300 млрд. А для досягнення затвердженого законом показника Уряду забракло "продовження" року на місяць.

Привертає увагу не стільки сам факт невиконання доходів, як заниження таким чином реального розміру дефіциту бюджету, що став зараз головним економічним викликом для країни. На цьому треба наголошувати, оскільки прийнятий нещодавно бюджет на 2015 рік не "страждає" ні точністю оцінок доходів, ні безпечністю розміру дефіциту. А тому Уряд разом з парламентом мають негайно взятися за розробку і схвалення нового бюджету на 2015 рік.

Віктор Пинзеник Віктор Пинзеник , Народний депутат України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram