ГоловнаБлогиБлог Виктора Неганова

Результати гучного конкурсу “Вороги преси-2016” сфальсифіковано?

У цій понеділок було опубліковано результати конкурсу “Вороги преси-2016”.

Конкурс пройшов би непоміченим у медіа просторі якби ні той факт, що народний депутат України Антон Геращенко отримав «почесне» третє місце за результатами конкурсу з формулюванням: «за підтримку публікації особистих даних журналістів під соусом співпраці з терористами».

Декілька відомі ЗМІ відразу розтиражували «сенсацію». Враховуючи чисельні фейкі, які майже не щодня виливаються з екранів ТБ та з електронних ЗМІ, я вирішив перевірити, чи відповідають дійсності та умовам проведення конкурсу оприлюднені результати. За даними директора Інститут Масової Інформації пані Романюк конкурс проходив за умовами Положення, яке було затверджено 24.04.2013.

За даними п.3 Розділу «Етап 1» затвердженого положення – Оголошення про початок конкурсу здійснюється не пізніше ніж за 45 днів від дня оприлюднення результатів.

Отже не пізніше ніж 22.04.2016 було оголошено про початок зазначеного конкурсу.

Останній абзац сторінки 3 Положення про конкурс зазначає, що Претендентами на участь у конкурсу можуть бути особи, які своїми діями зашкодили журналістам упродовж останнього року(останніх 365 днів), рахуючи від дати Оголошення про початок конкурсу.

Отже претендентом на участь у конкурсі за Положенням про конкурс «Вороги преси-2016» могла бути допущена особа, дії якої оцінювалися в період 22.04.2015 по 22.04.2016.

За результатами конкурсу Антону Геращенку поставили підтримку публікації ресурсу «Миротворець», яка була оприлюднена 10.05.2016. Зазначена дата виходить за межі оцінювання конкурсу «Вороги преси-2016», та могла бути застосована лише до конкурсу «Вороги преси-2017».

Крім того за умовами конкурсу – пропозиції щодо претендентів подаються у строк не пізніше ніж за 25 днів до Оголошення результатів, що становить дату 11.05.2016. Враховуючи те, що нардепом відповідна інформація про «списки Миротворця» поширювалася саме 11.05.2016 – виникають додаткові питання щодо дотримання умов відносно внесення такої пропозиції взагалі.

Для того щоби бути максимально об’єктивним у цієї публікації я свідомо не надавав оцінку коректності чи законності самої публікації «Миротворцем» контактних даних журналістів. Проте бажання оприлюднити чергову «сенсацію» та притягнути увагу громадськості до видатних постатей «борців» за права журналістів призвело до того, що організатори конкурсу пішли на свідому «фейкізацію» та грубі порушення процедури проведення конкурсу. Цікавим є факт, що заступниця Міністра Стеця – Тетяна Попова, щодо якої публікувалися матеріали про родинні зв’язки з російським бізнесом – публічно висловлювалася з засудженням публікації «Миротворцем» контактних даних журналістів, які були акредитовані терористичними організаціями. Саме з організатором цього «конкурсу» Оксаною Романюк пані заступник міністра регулярно проводить спільні публічні зустрічі.

Маю надію, що організатори конкурсу переглянуть результати та у подальшому будуть об’єктивно ставитися до представників різних політичних сил та дотримуватися власних вимог Положення про конкурс.

Виктор Неганов Виктор Неганов , Голова громадської організації "міський рух на захист прав громадян "Народний Контроль", кандидат юридичних наук
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram