ГоловнаБлогиБлог Віктора Мазярчука

Відкритість НБУ або яку інформацію головний банк країни має оприлюднити

На минулому тижні НБУ опублікував 15 наборів «відкритих даних» на власному веб-порталі. Це велика перемога громадських активістів, які протягом останнього періоду активно лобіювали вимоги до державних органів відкривати максимальну кількість інформації, а також керівництва НБУ, яке на відміну від інших поширює дану інформацію.

Фото: Макс Левин

На сьогодні існує два види інформації, яка повинна бути опублікована НБУ на трьох сайтах:

1. інформація про використання коштів НБУ та про використання коштів державними підприємствами сфери управління НБУ - на сайті єдиного порталу використання публічних коштів відповідно до Закону України «Про відкритість використання публічних коштів»;

2. інформація про банківську систему та про використання коштів державними підприємствами сфери управління НБУ на сайті Єдиного державного веб-порталу відкритих даних відповідно до постанови КМУ №835/2015;

3. аналогічна інформація до пункту 2 на сайті НБУ відповідно до постанови КМУ №835/2015.

1. Закон України «Про відкритість використання публічних коштів» (далі - Закон)

Відповідно до статті 1 Закону публічні кошти - кошти державного бюджету, бюджету АР Крим та місцевих бюджетів, кредитні ресурси, надані під державні та місцеві гарантії, кошти Національного банку України, державних банків, державних цільових фондів, Пенсійного фонду України, фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, а також кошти суб’єктів господарювання державної і комунальної власності, отримані ними від їхньої господарської діяльності.

Закон поширюється на відносини, пов’язані з підготовкою і оприлюдненням підприємствами та Національним банком України інформації про заплановане і фактичне використання публічних коштів (http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/183-19).

Під дію даного Закону підпадають кошти НБУ та кошти державних підприємств сфери управління НБУ (перелік підприємств за посиланням).

Законодавством не врегульоване питання, детального переліку інформації, яка публікується НБУ. Статтею 3 Закону визначено перелік інформації, яка публікується на порталі E-data, зокрема:

• за використання коштів державних/місцевих бюджетів;

• за коштів підприємствами від їх господарської діяльності.

Перелік інформації про, яку звітує НБУ за кошти НБУ Законом не визначено.

Відповідно до статті 5 Закону України «Про Національний банк України», НБУ відображає доходи та витрати, визначає прибуток (збитки) та складає фінансову звітність відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності.

Таким чином, відповідно до статті 1 Закону на порталі E-data повинна публікуватися інформація про заплановані та фактичні витрати НБУ. Питання деталізації інформації, яку повинен публікувати НБУ не визначено в Законом і потребую подальшого законодавчого визначення через внесення змін до Закону.

Для вирішення даної ситуації, яка не узгоджена на законодавчому рівні підготовимо спільно з НБУ проект зміни до Закону України «Про відкритість використання публічних коштів».

2) Інформація «у формі відкритих даних», яка повинна бути опублікована відповідно до законодавства

Відповідно до постанови КМУ «Про затвердження Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних» від 21.10.2015 №835, НБУ опублікував набори даних у себе на веб-сайті:

• Інформація про власників істотної участі у банках України

• Інформація про банки, в яких запроваджена тимчасова адміністрація

• Довідник банків України

• Інформація про генеральні ліцензії на здійснення валютних операцій

• Oсновнi показники діяльності банків України

• Значення економічних нормативів по системі банків України

• Інформація про доходи та витрати банків України

• Дані фінансової звітності банків України

• Реєстр платіжних систем, систем розрахунків, учасників цих систем та операторів послуг платіжної інфраструктури

• Небанківські фінансові установи, яким НБУ видано ліцензії на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків

А також всі розпорядники інформації публікують:

• Звіт про використання бюджетних коштів (для розпорядників інформації, що використовують бюджетні кошти), зокрема за окремими бюджетними програмами (НБУ не використовує бюджетні кошти)

• Фінансова звітність суб’єктів господарювання державного сектору економіки, що належать до сфери управління розпорядника інформації.

Віктор Мазярчук Віктор Мазярчук , Голова правління Центру досліджень фіскальної політики
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram