ГоловнаБлогиБлог Віктора Мазярчука

271,3 млрд грн бюджетних коштів у 2016 використаються неефективно: оцінка з Чернігова

23 лютого у Чернігові відбувся навчальний семінар «Організація доступу до публічних коштів, якими розпоряджаються органи влади через портал E-DATA» для представників органів місцевої влади. Під час семінару було проведено невеликий експеримент з його учасниками. Всім учасникам запропоновано оцінити орієнтовний рівень неефективності використання коштів зведеного державного бюджету (загалом державний та місцеві бюджети) та коштів організації в якій вони працюють.

В оцінці взяли участь 35 осіб, які є керівниками/працівниками фінансових департаментів обласних державних адміністрацій, обласних рад, міських рад або їх відокремлених структурних підрозділів та представники комунальних підприємств. Тобто людей, які безпосередньо працюють з бюджетом та знають «особливості» бюджетного процесу та його ефективності. Опитування проводилося анонімно – відповідаючи на два запитання учасники на листочку паперу написали дві цифри від 0 до 100 (де: 0% – всі кошти використовуються ефективно, 100% - всі кошти використовуються НЕ ефективно).

Запитання 1 - «На Вашу думку, який орієнтовно відсоток коштів Вашими організаціями використовується неефективно?».

Середній показник неефективного використання коштів організаціями в яких працюють учасники семінару становить 4%. Розподіл відповідей показує, що більшість 65% всіх переконані, що всі виділені їх кошти використовуються ними ефективно в тому числі і тому, що в них маленьке фінансування та виділяють недостатньо коштів.

Тільки 9% учасників признаються, що неефективно використовуються від 11 до 30%, а 26% говорять про неефективність використання до 10% виділених коштів.

Запитання 2 - «На Вашу думку, який орієнтовно відсоток коштів державного бюджету використовується неефективно?».

Відповідаючи на запитання учасники були більш відвертішими та рішучішими та вважають що в середньому 39,64% всіх коштів бюджету використовуються неефективно.

Причому тільки 9% всіх респондентів переконані, що всі кошти зведеного державного бюджету використовуються ефективно. Більшість учасників семінару вважають що від 31до 50% коштів бюджету використовуються неефективно.

Загалом 61% всіх учасників вважають, що від 31 до 80% коштів бюджету використовуються неефективно.

Результати оцінки засвідчують той факт, що люди очікують, що там десь далеко кошти використовують більш неефективно. Ми ж тут можемо «трішки оплатити» послуги, які не зовсім потрібні або не першочергові або заплатити за якісь товари без яких можемо обійтися.

Отримані результати показують про значний рівень недовіри в суспільстві в питаннях пов’язаних з використанням суспільних коштів оскільки розходження в отриманих результатах на дані запитання становить 10 раз.

Це можна описати - ми тут трішки на 4% неефективно використаємо кошти і цього можуть не замітити, а вони там аж на 40% їх використовують неефективно і «крадуть». Ми гарні бо ми трішки «крадемо», а вони у всьому винуваті.

Якщо ми хочемо змінювати Україну то нам необхідно розпочинати змінювати її з себе, а не з сусіда.

Примітка:

Навчальний семінар проводився ЦПСА в рамках проведення 5 навчальних семінарів в регіонах України для представників органів місцевого самоврядування які проводяться спільно з Міністерством фінансів України та Міністерством економічного розвитку і торгів України за підтримки Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ.

Єдиний веб-портал використання публічних коштів (www.e-data.gov.ua) — офіційний державний інформаційний ресурс у мережі Інтернет, на якому оприлюднюється інформація згідно з Законом «Про відкритість використання публічних коштів». Доступ до інформації є вільним та безоплатним.

Погляди, висловлені в цій публікації, належать виключно авторам та учасникам семінару і можуть не співпадати з позицією організаторів навчального семінару.

Віктор Мазярчук Віктор Мазярчук , Голова правління Центру досліджень фіскальної політики
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram