ГоловнаБлогиБлог Віктора Круглова

Книжковий дефіцит. Післямова до Книжкового арсеналу

Ще три роки тому всі говорили про те, що книжки не продаються, українці не читають, а видавництво — збитковий бізнес. А тут зненацька — черги на «Книжковий Арсенал»! Дехто ходив на «Арсенал» як на роботу — щодня, щоб послухати авторів, побачити презентації та на всі гроші накупити новинок.

Фото: Надано автором

Чому виник такий ажіотаж навколо книжкового ярмарку? Я бачу низку причин, як позитивних, так і негативних.

Добре, що нарешті українська література в тренді, читати та купувати книжки тепер модно. Недобре, що українських авторів небагато, та й ті, що є, усі видані-перевидані, читані-перечитані.

Добре те, що на виставці було багато молоді, про яку з усіх боків кричать: вона не читає! А тут на очах руйнувалися штампи: молодь читає! Недобре, що було досить мало людей похилого віку — книжкові новинки їм не по кишені.

Фото: Надано автором

Добре, що в одному місці можна було купити все і відразу. Асортимент зашкалював, у жодній книгарні такого не побачиш. Недобре, що в Україні катастрофічно мало книгарень, а величезних узагалі немає. У Європі в кожному великому місті є книгарні площею 2–5 тис. квадратних метрів. А у нас?

Порахуйте: якщо оренда одного квадратного метра на Хрещатику коштує 2 тис. грн., тоді крамниця площею 1 тис. м2 обійдеться у 2 млн. на місяць — це без комуналки і зарплати працівників. Скільки ж це потрібно продати книжок, щоб окупити витрати?

Фото: Надано автором

Зрозуміло, що духовна пожива не така затребувана, як сало чи ковбаса, але, як мені підказав Google, на одну книгарню, наприклад, у Харкові, припадає аж 15 великих крамниць одягу. То чого дивуватися, що українці дуже гарно вдягнені, але не дуже начитані.

Видавці підрахували : 42% українців протягом минулого року не прочитали жодної книжки, кожен третій читає менше ніж 5 книжок за рік, і лише 10% населення читають понад 10 книжок.

Фото: Надано автором

Тому радіти черзі на Арсеналі поки зарано. Це була черга неначитаних людей, у яких свято книги трапляється двічі на рік — ще одне буде на Форумі видавців у Львові восени. І ще трошки з доброго: книжкова палата звітує, що минулого року вийшло понад 21 тис. нових видань загальним накладом майже 49 млн. примірників. Але якщо відняти підручники, обов’язкові автореферати, монографії та дисертації — вийде не дуже втішна картинка. На одного мешканця країни припадає менше ніж 0,75 книги. В Америці на душу населення друкують 10 книжок. Також у мене є статистика продажу книжок за останні десять років по регіонах України. Найменша кількість книжкових яток і, відповідно, продаваних книжок була в Донецькій і Луганській областях. Коментувати треба?

Віктор Круглов Віктор Круглов , Генеральний директор видавництва «Ранок»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram