ГоловнаБлогиБлог Віктора Круглова

Bologna Children’s Book Fair — нові тренди дитячої книги

Болонський дитячий книжковий ярмарок — це важлива подія у світі дитячої книги. Щороку італійське місто Болонья перетворюється на столицю ілюстрованих книжок, які подорожують через національні кордони. Делегація відділу дитячої книги видавництва Ранок на чолі з керівником підрозділу Наталею Коваль уже вкотре побувала на виставці. Це гарна нагода продемонструвати досягнення українських видавців та поспілкуватися з колегами з усього світу.

Фото: надане автором

На ярмарку необхідно побувати всім ілюстраторам, креативникам, які прагнуть до творчого розвитку. Враження, натхнення, захоплення, креатив, сонце, лагідний спокій — десь так можна описати емоції, які відчуваєш на виставці в Болоньї.

Фото: надане автором

Трендові теми — популяризація книги і читання, єднання дорослого і дитини. Остання тема здобулася на особливу увагу.

— На ярмарку представлено не лише оповідні твори, а й багато інтерактивних книжок (activity books), створених для двох.

— Продовжує розвиватись у форматах і текстах книжка-картинка (picture book).

— Окрім класичних ілюстрацій з’являються такі собі псевдодитячі малюнки — ніби замальовки олівцем чи маркером. До того ж усе популярнішими стають чорно-білі ілюстрації або поєднання в оформленні книги двох інших кольорів (скажімо чорний і жовтий).

— На полицях усе частіше з’являється графічний роман. Найбільше книжок цього жанру виходить у французьких видавництвах. Комікси завойовують увагу читачів і дещо змінюються.

Фото: надане автором

— Книжки-картонки — є, звісно, як же без малечі, але які вони прості й емоційні одночасно! Висічка, складання — усе це використовується в таких виданнях.

— Були на ярмарку книжки, пов’язані з проблемами здоров’я: дітям про дітей-аутистів, що таке діабет тощо. Узагалі дитяча книга в темах дорослішає. З дітьми говорять майже про все.

— Нарешті заспокоїлись — «антистресу» майже не видно, ну хоча б не на перших поличках. Але малюємо творчо — як відчуваємо і бачимо.

Фото: надане автором

— Книжки-картинки без тексту — взагалі без тексту — теж набувають популярності. Не лише для малят, а й для дорослих — книга через малюнок. І знаєте, доходжу висновку, що це дуже цікаві книжки, які чудово розвивають уяву, мовлення, творче мислення. Адже за однією серією малюнків можна створити не одну історію. Одна з таких книжок у жанрі fiction стала переможницею виставки.

Фото: надане автором

Жодна digital-технологія не зможе замінити друкованої книги. Технології можуть її доповнити, розширити функції, але замінити — ніколи. Синтез технологій і друкованих видань ми спостерігаємо цього року на виставці, коли друкована книга й електронне доповнення стоять поряд.

Це теж тренд, який розвивається, і нам конче необхідно працювати в цьому напрямку. Електронна підтримка підсилює функції книги. Завдяки їй стають об’ємними замки, дзюрчить фонтан, їде потяг, літає пташка, ти опиняєшся в чарівній кімнаті тощо. Стендів із цифровими технологіями було небагато, якщо порівнювати з книжковими. Переважно це додана об’ємна реальність, ігри-квести, анімаційні фільми з використанням спеціальних окулярів.

Фото: надане автором

Виробники цифрових додатків до дитячої книги і виробники самої дитячої книги мають одну мету — збагачувати світ дитини, підтримувати її цікавість, допитливість, формувати навички, які вдасться застосувати. Знаєте, коли доросла людина найщасливіша та найуспішніша? Коли в ній живе дитина — усміхнена, жвава, допитлива. І якщо ми всі допоможемо сьогоднішнім дітям зберегти в собі радісну дитячість і в дорослому житті, то майбутніх діти нам скажуть велике «дяки».

Ми створюємо не книжки, ми створюємо настрій, емоції, натхнення, знання, бажання, сміливість, єднання — словом, відчуття щастя.

Просто до слова: гуляючи вечірніми вулицями Болоньї, нарахували з десяток книгарень. І навіть о 20.00 там є люди, які розглядають, читають і купують.

Віктор Круглов Віктор Круглов , Генеральний директор видавництва «Ранок»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram