ГоловнаБлогиБлог Василя Яніцького

Як скасування депутатської недоторканості змінить Україну

Щоразу, як тільки-но починаються передвиборчі перегони, усі політичні сили, як один, заводять розмови про скасування депутатської недоторканості. Проте, за майже 26 років незалежності України ситуація не змінилася. Розмови залишаються розмовами і це, безперечно, впливає на рівень довіри громадян до політиків та держави.

Фото: Макс Требухов

На моє глибоке переконання скасування депутатської недоторканості є ключовим моментом в подальшому реформуванні та розбудові України. Без цього кроку ми ніколи не зможемо говорити про демократію, громадянське суспільство та правову державу, в якій діє один закон для усіх і ніхто не може бути «рівнішим серед рівних».

По суті, сьогодні ми живемо в умовах феодального суспільства. Депутатська недоторканість – це пережиток часів, анахронізм, традиція авторитарних режимів та радянської минувшини. Чим довше Верховна Рада затягуватиме питання скасування недоторканості народних депутатів, тим більше буде накопичуватись проблем в державі.

Скасування недоторканості – це тест для усіх народних обранців. Думаю, що не знайдеться таких моїх колег, які б не обіцяли законодавчо закріпити цю норму. Тому сьогодні, це вже не просто нагальна необхідність, а питання успіху України.

Якщо говорити про практичну користь скасування депутатської недоторканості, вона досить вагома.

По-перше, відбудеться якісне очищення парламенту. Не секрет, що сьогодні є значний відсоток народних депутатів, які йдуть до Верховної Ради з однією метою – отримати депутатську недоторканість. Для чого? Аби уникнути кримінальної відповідальності.

Якби у нас в країні вже не було б депутатської недоторканості, навряд чи у Верховній Раді восьмого скликання ми б побачили таких одіозних осіб, як Олександр Онищенко, Сергій Клюєв та й загалом половину народних обранців від так званого Опозиційного блоку.

Другим, не менш важливим фактором є спрощення процедури притягнення народного депутата до кримінальної відповідальності. Я залишаюся прихильником імплементації в Україні жорстких методів боротьби з корупцією. Перш за все, це стосується тих, кого український народ обирає, аби представляти їхні інтереси у найвищому законодавчому органі країни. Побороти корупцію можна виключно через масовий страх корупціонерів. Той, кому кортить жити за рахунок державного бюджету та власної посади, має розуміти, що у разі виявлення зловживань йому ніхто не допоможе і він не сховається за депутатським мандатом, хоча б для того, аби виграти час та втекти з України. Скасування депутатської недоторканості дозволить брати під варту обвинувачених прямо у залі Верховної Ради. Тільки самий ефект від такого дійства буде впливати на усвідомлення кожним нардепом, що часи «касти недоторканих» назавжди відійшли у минуле.

По-третє, без депутатської недоторканості ми зможемо говорити про зростання рівню відповідальності українського парламенту та більш ефективний законотворчий процес. Відсутність депутатської недоторканості, апріорі, відсіє той відсоток кандидатів, які розглядають Верховну Раду виключно у якості своєрідного бізнес-проекту. Звідси випливає ще один не менш важливий висновок. Він стосується мажоритарної складової виборчого законодавства України. Так, особи, які йшли до парламенту, аби й надалі займатися корупцією та уникати відповідальності, не будуть брати участі у виборах. Таким чином, округи звільняться від брудних технологій, підкупу виборців та фальсифікацій результатів виборів. Це, в свою чергу, відкриє шлях у політику професіоналам та чесним людям, які б за інших умов програли б у нечесній боротьбі з корупціонерами.

Я переконаний, що депутатська недоторканість відійде у минуле. І дуже хотілося, аби усі мої колеги по Верховній Раді зрозуміли одну просту істину: краще бути причетними до цього процесу та виправдати сподівання українського народу, аніж залишити все як є і змусити людей, вже вкотре, самим брати справу до рук. Нова революція не вирішить існуючих проблем. Тим більше, коли ми на увесь світ публічно заявили про демократичний вибір еволюційного шляху.

Василь Яніцький Василь Яніцький , Народний депутат
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram