ГоловнаБлогиБлог Валерія Давиденка

Чому уряд Яценюка наближає Україну до парламентських виборів

Уряд Арсенія Яценюка має усі підстави, аби отримати у парламенті вотум недовіри і піти у відставку. Лише кулуарні інтриги дозволили йому уникнути справедливої незадовільної оцінки та відставки.

Фото: Ольга Якимович

Підстав для відставки кілька. Але кожна із них може біти визначальною. По-перше, антисоціальна політика уряду вдарила по найбільш незахищеним верствам. Це факт, що не потребує доказів. По-друге, через урядову некомпетентність зміни до Податкового кодексу боляче вдарили по малому та середньому бізнесу, а також агросектору.

Скасування спецрежиму ПДВ для аграріїв – негативно вплине на рівень життя усіх громадян України. Раніше спецрежим давав можливість тримати ціни на сільгосппродукцію в Україні на 20% меншуі, аніж у ЄС. Натомість тепер матимемо здорожчання продукції та черговий виток інфляції.

Найбільше від скасування спецрежиму втратили дрібні сільгоспвиробники. І це при тому, що саме вони забезпечують продовольчу безпеку держави.

Коли Україна вступала у Світову торгову організацію, ми змогли відстояти спеціальний режим оподаткування для сільського господарства.

Насправді цей спецрежим – крапля в морі для України, порівняно із іншими країнами ЄС. Це – близько 30 євро дотацій на га. Для порівняння, німецькі та французькі фермери отримують по 400 євро дотацій на гектар. В Угорщині й Румунії - близько 200 євро на гектар. Уряд не запропонував аграріям альтернативи знищеному спецрежим оподаткування.

До того ж, ці рішення ускладнили систему звітування. Через це ціни на продовольство в Україні зрівняються із світовими. Вигідніше буде займатися прости експортом продукції рослинництва. І переробка, і капіталоємна галузь тваринництва втрачають економічний сенс.

Уряд цілеспрямовано вбиває національного товаровиробника, перетворюючи Україну на сировинний апендикс цивілізованого світу. Аграрії і раніше працювали вже на межі рентабельності. Якщо вони дійдть до межі збитковості, десятки тисяч людей втратять надію на життя. Державі доведеться відшуковувати кошти на допомогу безробітним, житлові субсидії, соціальні програми...

Саме через це я вважаю урядовий бюджет неприйнятним. І тому я не голосував за податковий кодекс й підписав постанову про незадовільну роботу Уряду. Уряд, що опікується лише інтересами транснаціональних компаній, не є українським урядом.

Впевнений, що подальше бальзамування Уряду Яценюка – поглиблення економічної, соціальної та політичної кризи. Це – шлях до позачергових парламентських виборів. Тому я і надалі наполягатиму на його відставці.

Валерій Давиденко Валерій Давиденко , Народний депутат України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram