Завершилося місячне головування України в Раді Безпеки ООН. Від сьогодні в РБ ООН головує Велика Британія

Українське керівництво мало місяць для того, щоб за три роки з часу окупації Росією Криму та початку агресії на сході нашої держави, прибути в лютому до Нью-Йорка і виступити чітко та твердо з власною позицією, візією і планом щодо повернення окупованого Криму і наших східних теренів, а також з вимогою щодо посилення режиму санкцій та ізоляції стосовно країни-агресора.

Заседание Совета безопасности ООН
Фото: UN Photo/Kim Haughton
Заседание Совета безопасности ООН

Цього не було зроблено президентом країни, який не використав нагоду, щоб виступити з найвищої трибуни світу для представлення, української позиції, українського плану, українських вимог.

Як використав свою нагоду, для прикладу, президент Сербії Томіслав Ніколіч, який в рамках брифінгу щодо Косово презентував 27 лютого ц.р. Раді Безпеки ООН сербську позицію, сербський план і сербські вимоги стовно Косово.

Як засновниця ООН, як непостійний член і головуюча в РБ ООН, як жертва агресії, Україна мала зайняти у лютому проактивну позицію і продемонструвати найвищу присутність: попри те, що проекти наших заяв і резолюцій блокуються Росією, але ми маємо на весь світ кричати про свою біду, про свій біль, про свої вимоги. І це мав зробити глава держави.

На жаль, українського Президента не було у Нью-Йорку в лютому, як не було його на антикорупційному форумі у Лондоні.

Місце дії зайняла порожня патетика...

Недоброзичливці кажуть, що президент не поїхав до Нью-Йорка, бо не одержав підтвердження на широко анонсовану зустріч з президентом США Дональдом Трампом. Не хочу вірити у це, хоча, якщо це правда, то на шальках терезів мала б переважити можливість звернутися до всього світу з найголовніших для України питань.

І ще одне.

Я твердо переконаний, що світ має вшановувати в ООН українців, які віддали життя за власну країну, а не Чуркіна...

Валентин Наливайченко Валентин Наливайченко , Голова Руху "Справедливість", голова СБУ (2006-10; 2014-2015 рр)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram