ГоловнаБлогиБлог Вадима Васильчука

Ехо з Чорнобиля або активізація радіаційного звіра – Америцій-241

Пригадую, в той момент мені було 3 роки. Разом із батьками, не знаючи правди, ми тоді махали кульками і прапорцями на параді посеред Хрещатику. А за декілька десятків кілометрів, як згодом виявилось, відбувались страшні речі: у Чорнобилі за кілька днів до цього вибухнув реактор.

Фото: EPA/UPG

Не усвідомлюючи всю значущість ситуації, але вже тоді передчуваючи небезпеку, згодом мене відправили в Карпати, аби хоча б трохи убезпечити від впливу радіації. Минуло 32 роки, і більшість українців призабули, наскільки важлива і трагічна ця подія. Нас заспокоюють, що йод-131 розпався в перші тижні після катастрофи, а період напіврозпаду цезію-137 і стронцію-90 теж уже пройшов, – тож, начебто, можна з полегшенням видихнути. Люди заспокоюються, частина забруднених територій оголошується чистими, а малі дози радіації вважаються не такими вже й небезпечними для людини. І тут прокидається підступний америцій-241 – продукт розпаду плутонію-241. Небезпека америцію полягає в тому, що його кількість з часом лише зростає, а період його напіврозпаду розтягується більше ніж на 432 роки.

Цей елемент є дуже небезпечним. Він є у воді і потрапляє в організм людини саме через воду. Наприклад, якщо ви вмиваєтесь і у вас є рана, він в 4 рази швидше потрапляє в організм. Скажімо, на півночі Києва, де, можливо, раніше був плутоній, період піврозпаду якого минув, ви обов’язково зустрінетесь з америцієм. Де б ви не купались, його не оминете.

Те саме стосується питної води. Нам розказують про джерельну воду, однак насправді і туди, ймовірно, потрапив америцій-241.

Коли я почав досліджувати це питання, мене дуже вразив той факт, що виявити америцій-241 не так просто, оскільки в нас практично майже немає для цього приладів.

Америцій-241 – це метал сріблясто-білого кольору, що піддається куванню. Як зазначають науковці, основними органами депонування 241Am в організмі тварин і людини є кістяк, печінка й нирки. Особливо він негативно впливає на здоров’я дітей.

Тому я, як депутат Київради і представник громади Києва, звертаюся в такий трагічний день до усіх службовців, чиновників, які мають відношення до водних ресурсів, аби відзвітували киянам про ситуацію з рівнем забрудненості води, як в мережах, так і у водоймах. Дуже важливо підняти це питання зараз, в час, коли відчуття небезпеки пригальмувалося.

Я піднімаю це питання зараз, як перед громадою, так і перед Київрадою та чиновницьким корпусом, оскільки ми не маємо права забувати про такі речі та ігнорувати страшного звіра – америцій-241, який може зашкодити не тільки нам сьогодні, а й нашим дітям завтра, і призвести до дуже страшних наслідків.

Вадим Васильчук Вадим Васильчук , Депутат Київради
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram