ГоловнаБлогиБлог Вадима Трюхана

MH17 - це вирок Путінській Росії

Три роки тому відбулася чи не найжахливіша трагедія у повітрі за всю історію людства. В результаті запуску ракети із ЗРК "БУК" було збито літак Боїнг 777 авіакомпанії "Малазійські авіалінії". Загинуло 298 пасажирів і членів екіпажу, у тому числі 89 дітей, які перебували на борту комфортабельного авіалайнера. Загалом вони мали громадянство 18 країн. Найбільше ж втратили власних громадян Королівство Нідерландів, Малайзія, Австралія, Індонезія та Велика Британія.

Фото: EPA/UPG

Через три роки після цієї трагедії час зробити перші висновки та спрогнозувати що буде далі, зокрема в питанні притягнення до відповідальності осіб, винних у скоєнні цього воєнного злочину над територією України, а також наслідків для держави, громадянство якої вони мають.

По-перше, слід констатувати, що зроблено для з'ясування обставин справи чимало. В першу чергу урядом Нідерландів, разом з іншими державами, громадяни яких загинули, та Україною. Слідство практично завершено, коло підозрюваних осіб визначено, алгоритм судового розгляду справи обрано - національна судова система Нідерландів.

По-друге, згідно зі звітами і слідчих, і міжнародної експертно-журналістської групи "Bellingcat", малазійський літак був збитий ракетою, запущеною із ЗРК "БУК-332", приписаного до в/ч 32406 53-ї ракетно-зенітної бригади збройних сил РФ.

Сам комплекс був вивезений на територію України перед запуском і одразу після цього його вивезли назад у військову частину, до якої він приписаний.

По-третє, цілком очевидно, що з огляду на накладення у липні 2015 року Росією вето на резолюцію Ради Безпеки ООН щодо створення міжнародного трибуналу з розслідування причини катастрофи літака MH17, вона є єдиною країною у світі, яка не зацікавлена у встановленні істини. Більше того, протягом всіх трьох років після катастрофи саме Росія перешкоджала слідству і продукувала нічим не обгрунтовані фейкові версії причин, які до неї призвели.

Тим не менше, у ситуації, якою вона є наразі, можна передбачити, що перспективи встановлення істини і винесення вироків особам, які виступили в ролі замовників, організаторів та виконавців цього злочину, є. Причому вони практично 100%, хай і доведеться спершу обмежитися заочним розглядом справи і без міжнародного трибуналу.

Нідерландське правосуддя має репутацію неупередженого і справедливого. Тому рішення, які будуть виноситися голландськими суддями, будуть сприйняті міжнародною спільнотою без застережень. Не визнають їх хіба що росіяни та їхні сателіти з Венесуели, Сирії та ще можливо з якихось пари-трійки диктаторських недодержав з напівлегітимними чи взагалі незаконними режимами.

А що ж далі? Як би не намагалися речники Кремля зберегти гарну міну при поганій грі, розплата не минуча. Після винесення нідерландський судом рішення по цій справі, Росію, у разі продовження заперечення своєї причетності до цього воєнного злочину, чекають три типа наслідків, - юридичні, економічні і політичні.

З юридичної точки зору, держава, посадові особи якої будуть визнані винними у скоєнні воєнного злочину, матиме справу з позовами по всьому світу щодо відшкодування матеріальної та моральної шкоди родичам загиблих, в результаті яких буде арештовуватися і продаватися на аукціонах майно, яке належить цій державі. Особи ж, визнанні винними у скоєнні цього воєнного злочину, стануть такими собі невиїздними "національними героями" Росії, за якими полюватимуть і Європол, і Інтерпол, і правоохоронці всіх цивілізованих держав світу.

В економічній площині Росії, як державі, доведеться мати справу з розширенням економічних санкцій, як це мало місце, наприклад, у свій час щодо Лівії, спецслужбовці якої були визнані винними у скоєнні 21 грудня 1988 року терористичного акту на борту авіалайнера Боїнг 747 авіакомпанії "Pan American" над шотландським містечком Локкербі, в результаті якого загинули 259 пасажирів і членів екіпажу, а також 11 цивільних на землі при падінні уламків літака.

Проте найболючішими можуть виявитися саме політичні наслідки цієї справи. Адже керівництво Росії, у тому числі особисто Президент Путін, неминуче зіткнуться з повною ізоляцією. Навряд чи знайдеться хтось з нинішніх лідерів держав та урядів, які прийнято вважати демократичними, хто подасть руку главі держави, високі посадові особи якої, а можливо й він сам, будуть визнані винними у скоєнні наскільки жахливого воєнного злочину, скоєного на території іншої суверенної незалежної держави у мирний, з формальної точки зору, час.

Так що не посипаємо голову пеплом. Незважаючи на те, що до відновлення повного status quo, яке порушила одна, хай і ядерна та економічно потужна, держава своєю агресією проти України ще далеко, раніше чи пізніше істина буде встановлена. Відповідальність за злочини, скоєні на території України, в тому числі воєнні та проти людяності, нести доведеться.

Вироки у зв'язку зі збиттям 17 липня 2017 року малазійського літака Боїнг 777 рейсу МH17 над територією України будуть першим ударом, який стане початком кінця нинішньої Путінської Росії. І мова вже не про роки, а про місяці.

Для декого time is running! А для нас і цивілізованого світу лід тронувся, чи не так, панове присяжні!?

Вадим Трюхан Вадим Трюхан , Голова правління ГО "Європейський Рух України"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram