ГоловнаБлогиБлог Вадима Позднякова

Чи демонтують цивілізовано пам’ятники Ватутіну?

Нещодавно на сайтах Київської та Полтавської міських рад було зареєстровано петиції із проханням провести демонтаж пам’ятників Ватутіну (станом на даний момент петиція, щодо демонтажу пам’ятника у Полтаві вже зібрала необхідну кількість підписів, у Києві – майже половину).

Фото: надане Вадимом Поздняковим

Микола Федорович Ватутін — радянський генерал із доволі неоднозначною репутацією. На початку 1920-их років брав участь у встановленні радянської окупації на території України. Після вступу у 1920 році добровольцем до лав Червоної Армії, у вересні 1920 року брав участь у боротьбі Червоної Армії проти Революційної повстанської армії України Нестора Махна в районі українських міст Луганська і Старобільська. У 1920-21 роках, будучи курсантом полтавської піхотної школи, брав участь у боях проти загонів українських повстанців на Полтавщині, зокрема брав активну участь у війні проти армії УНР та повстанців Холодного Яру. У 1930-1940-их роках, будучи генералом Червоної Армії, брав участь у боротьбі Червоної Армії проти Української Повстанської Армії.

Напередодні прийняття Верховною Радою України законів про декомунізацію України, у листопаді 2014 року Український інститут національної пам'яті включив Ватутіна до списку окремих осіб, причетних до боротьби проти незалежності України, організації голодоморів та політичних репресій, чиїми іменами названі вулиці в Україні. Згодом, після прийняття Верховною Радою України законів про декомунізацію України, у жовтні 2015 року Український інститут національної пам'яті оприлюднив на своєму веб-сайті оновлений «Список осіб, які підпадають під декомунізацію», і у цей список Ватутін вже не потрапив.

Пам’ятник Ватутіну у Києві неодноразово обливали фарбою, зеленкою, приписували слово “Куля” під написом “Від українського народу”, а у 2018 році члени “ОУН” здійснили невдалу спробу його знесення. Полтавському дісталося не менше – його обливали червоною фарбою з десяток разів і щоразу на ранок його відмивали комунальники.

Фото: надане Вадимом Поздняковим

Ситуація із пам’ятником у Маріїнському парку ускладнена тим, що це й могила генерала Ватутіна. У 2015 році донька Ватутіна клопотала про перепоховання його в Росії, проте це так і не відбулося, а у 2016 році вона померла. Більше це питання не підіймалося.

І саме зараз вперше було піднято питання їх цивілізованого демонтажу. І хотілось би, аби місцева влада у Полтаві та Києві прийняла розумне рішення, бо є велика ймовірність, що з часом його таки знесуть і вже не цивілізовано, а методом тросу і кувалди.

Вадим Поздняков Вадим Поздняков , Голова громадської організації «Світанок» та ініціативи «Декомунізація.Україна»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram