ГоловнаБлогиБлог Вадима Івченка

Аграрний 2016-й - що вдалося втілити на законодавчому рівні

Підходить до кінця 2016 рік. І хоча ще тиждень засідатиме Верховна Рада, відбудеться засідання аграрного комітету, а також слухання щодо земельних питань, вже можна починати підводити підсумки.

Так який же він був, рік 2016, для Аграрного Комітету, для людей, які працюють на землі, для аграрних корпорацій, для фермерів та приватних землевласників?

Фото: budabar/Depositphotos

Як то кажуть — спочатку про хороше.

В цьому році Верховна Рада прийняла законопроект №1599 «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств», який передбачає можливість реєстрації особистих селянських господарств, які бажають продавати свою продукцію, як сімейних фермерських господарств з набуттям статусу юридичної особи або фізичної особи – підприємця. Також Комітетом було проведено слухання “Трансформація АПК України. Стимулювання розвитку сімейних фермерських господарств та їх оподаткування", розроблений та ухвалений План дій з розвитку сімейного фермерства в Україні, а також створена робоча група при Комітеті з розробки відповідний законопроектів.

Вступив в дію законопроект №3006 “Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо правової долі земельних ділянок, власники яких померли”. Він вирішує чимало проблем, які досі виникали у земельних відносинах у разі смерті власника земельної ділянки і відсутності його спадкоємців. Цей Закон спрощує порядок оформлення таких земель (земель відумерлої спадщини), а також сприятиме збільшенню матеріальної та фінансової бази місцевого самоврядування.

Також необхідно згадати про антирейдерський закон (5067). І хоча Аграрний Комітет в них не головний, але все ж таки вони для фермерів дуже важливі. Адже майже 2 тисячі рейдерських захоплень у цьому році були здійснені саме на фермерських господарствах і це дані по Кіровоградській області.

У цьому році також прийнято законопроект про побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною, яким усувається невиправдані бар'єри для розвитку тваринницької галузі, вироблення органічних добрив і покращувачів ґрунту (2150а).

І не можу також не згадати про законопроект 2279 щодо земельних аукціонів, який, з одного боку хоча і відрізав 90% можливостей для корупції в Держгеокадастрі, але разом з тим не відповідає існуючим сьогодні на ринку вимогам і є загрозою для дрібного фермерства. Над цим питанням будемо працювати найближчим часом.

І, звісно, продовження мораторію на продаж землі на рік!

З негативного — зареєстровано законопроект про емфітевзис (4010а), який є легалізованою схемою купівлі-продажу сільськогосподарської землі, а також “під завісу” депутати аграрного комітету “порадували” нас законопроектом “Про обіг земель сільськогосподарського призначення ” (5535), в якому не тільки пропонується з 1 липня 2017 року в обхід мораторію розпочати продавати землю, через декілька років дозволяють продавати землю іноземцям, а також регламентують кількість землі, яку може придбати фізична особа, а великим інтегрованим компаніям дозволяють покупати до 33% відповідного району. Також законопроект 2028а «Щодо врегулювання окремих питань правового статусу земель фермерського господарства», який пропонує переоформляти права оренди або власності на землю на юридичну особу, що дозволить фактично приховано торгувати сільськогосподарською землею.

І найголовніше — бюджет 2017 року виглядає таким чином, що дотації на підтримку тваринництва заплатять лише двом компаніям, які займаються птахівництвом. Малого та середнього фермера взагалі лишили підтримки та позбавили останніх пільг. І це на фоні того, що у 2016 році вже зменшилась кількість платників єдиного податку четвертої групи з 27,4 тисяч до 20,7, а на наступний рік з такою фінансовою політикою очікуємо ще більшої тінізації аграрного сектору економіки

Піднято земельний податок до рівня орендної плати, і стає невигідним обробляти землі для власних потреб.

Рік був насиченим, результативним і в більшості позитивним. Що нам готує 2017? Вважаю ще це буде досить доленосним періодом. І від того, як саме ми його пройдемо, буде виглядати наше майбутнє.

Вадим Івченко Вадим Івченко , Народний депутат України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram