Повітря міста Києва та стан здоров'я наших дітей

Кілька днів тому німецька фірма BOSСH оголосила про значний успіх в удосконаленні дизельних двигунів автомашин. Їм вдалось істотно зменшити викиди оксиду азоту у вихлопних газах. Звичайно це перемога, але ще більше не зовсім чесна реклама.

Фото: Макс Требухов

Справа в тому, що більшість мегаполісів Європи та Америки вже заборонили в`їзд автотранспорту з дизельними двигунами на територію своїх міст. І справа не в оксиді азоту, а в іншій істотній ваді дизельних двигунів. В переліку токсичних речовин повітря всесвітня організація охорони здоров’я на перше місце серед шкідливих речовин поставила РМ2,5 – тверді мікрокришталики вуглецю, що утворюються при згоранні дизельного палива. Ці частинки настільки дрібні, що не осідають на поверхню землі, а тривалий час знаходяться в повітрі. При диханні таким повітрям тверді частинки через лімфатичні шляхи носової порожнини можуть потрапляти до головного мозку людини. В науковій літературі висловлено припущення, що РМ2,5 можуть бути причиною хвороби Альцгеймера. Потрапляючи в верхні дихальні шляхи та легені РМ2,5 можуть викликати хронічні обструктивні захворювання дихальних шляхів, навіть бронхіальну астму. Американські дослідники показали, що частота виникнення злоякісних пухлин у осіб, що мешкають уздовж магістральних автомобільних трас, вірогідно перевищує середній рівень такої патології у населення країни. Саме тому Лондон, Берлін, Париж та інші міста Європи вже заборонили використання автомашин з дизельними двигунами на території своїх міст.

Відомо, що діти хворіють частіше, ніж дорослі, тому що біохімічні механізми їх неспецифічної резистентності та імунного захисту ще недорозвинені. У перші роки життя вони особливо чутливі до несприятливих умов середовища, а кількість у ньому небезпечних для здоров’я чинників з кожним роком зростає. Це і інфекції, і нестача материнського молока (штучне вигодовування – ранній імунодефіцит), і забруднене повітря, і не завжди бездоганна спадковість (вади розвитку), тощо. У 2013 році загальна захворюваність дітей України віком до 17 років становила 139270 (на 100 тис), що на 22% більше, ніж у 2000 р.

У структурі захворюваності найбільш поширені пошкодження органів дихання (66%). Особливе занепокоєння викликає неухильне щорічне зростання виявлених у дітей злоякісних новоутворень. За період з 2000 по 2016 рік кількість вперше зареєстрованих випадків зросла на 41%, хвороб системи дихання – на 31%. Це саме ті патологічні зміни стану організму на які потрібно звернути максимальну увагу з точки зору можливих засобів ранньої діагностики та більше ефективного лікування.

Неприємно вражає також динаміка виявлення уроджених аномалій (вад розвитку), деформацій та хромосомних порушень, наслідки яких практично залишаються на все життя. Вони істотно знижують інтелектуальні можливості дитини, навіть створюють передумови ранньої інвалідності. За період з 2000 по 2015 роки цей показник зріс на 14%. Зрозуміло, що вади розвитку дитини виникають як наслідок певних придбаних або вроджених патологічних змін стану батьків. Звичайно, це може бути результатом забруднення оточуючого середовища, яке максимально проявляється у дітей великих міст, повітря яких насичене вихлопними газами.

На території України захворюваність дітей в різних регіонах не однакова. Найменше захворювань виникає в Закарпатській, Чернівецькій та Херсонській областях. Максимальна захворюваність дітей типова для міста Києва, де забруднення повітря, питної води та продуктів харчування набагато перевищують рівень безпечності і завдають непоправної шкоди здоров’ю наших дітей та наступним поколінням. У Києві загальна захворюваність дітей майже в вісім разів більше ніж у Закарпатській області, повітря якої набагато ближче до ідеального.

У колишньому радянському союзі всіх пацієнтів з недостатністю діяльності серця спрямовували у гори, до Кисловодську, розташованого на висоті 600-800 м над рівнем моря. Місячного перебування в горах таким особам вистачало, щоб нормально прожити цілий рік, а наступного - знову подихати гірським повітрям Кавказу. Виявляється, що оздоровлююча (саногенна) дія гірського повітря була відома ще Гіппократу і Авіценні. Всім пацієнтам з порушеннями дихання вони рекомендували переїздити у передгір’я.

Щодо сучасних, часто хворіючих дітей великих міст і промислових центрів, варто було б оздоровлювати їх не тільки медикаментами, але й більш ефективним, літнім перебуванням у чистому і цілющому повітрі Карпат. До речі, кількість пропущених по хворобі уроків у школах Києва майже в п`ять разів більша за аналогічні показники у школах карпатського регіону. У сім’ях, яким такі заходи не доступні можна рекомендувати починати з обов’язкової ранішньої «зарядки» (фізичних вправ), що дозволяє відкрити ті альвеоли, котрі «відпочивали» вночі, коли не було потреби у підвищеному постачанні кисню. Прекрасно зміцнюють дихальну систему регулярні заняття гребним спортом, або імітацією рухів греблі у домашніх умовах за допомогою гумових еспандерів. При цьому, збільшення частоти і глибини дихання дитини автоматично підвищать капілярний кровообіг у респіраторній частині легень, забезпечать їх повноцінні фізіологічні функції. Варто пригадати також, що наші бабусі періодично пригощали дітей «гоголь-моголем» (сирим жовтком курячого яйця збитим з цукровою пудрою). Вони не знали, що жовток – єдиний харчовий продукт, який містить діпальмітоіллецитин – основу сурфактанту легень. А без нього відбувається частковий ателектаз альвеол і порушення транспорту кисню до червонокрівців. Це з’ясувалося лише в останні роки. Варто і зараз використовувати стародавній рецепт, щоб попередити дефіцит сурфактантів та зміцнити резерви органу дихання.

Пагубна дія забрудненого повітря та гіпокінезії, притаманним шкільному періоду життя, може бути усунена також періодичним диханням дитини модельованим гірським повітрям. Тепер воно існує і у Києві, і у багатьох містах України, де можна отримати сеанси оздоровлення методом інструментальної оротерапії. Вона підвищує резистентність органу дихання, усуває симптоми хронічного бронхіту та бронхіальної астми і не потребує використання гормональних препаратів. В сучасній біофізичній медицині цей метод підвищення загальної резистентності організму сеансами переривчастої дозованої гіпоксії саногенного рівня знайшов широке застосування не тільки для лікування хворих, але й для тренування спортсменів. Навіть передполітна підготовка першого космонавта незалежної України Леоніда Каденюка здійснювалась в Інституті фізіології ім. О.О.Богомольця за допомогою створеного тут апарату гірського повітря «Борей».

Щодо новоутворень, уроджених аномалій та патології перинатального періоду біофізична медицина спроможна лише забезпечити ранню, навіть дородову діагностику, щоб батьки змогли прийняти певні рішення. Ці форми патології свідчать про необхідність більш активної боротьби свідомої частини суспільства з індустріальним забрудненням довкілля. Без поліпшення загального стану екології країни, особливо м. Києва, неможливо підвищити загальний рівень здоров’я дітей і батьків та забезпечити наявність здорового наступного покоління.

Література:

1. Ал Гор. Неудобная правда. СПб.: Изд. «Амфора», 2007, 328 с.

2. Березовский В.А. Природная и инструментальная оротерапия. Донецк, Изд. Заславский, 2012, 304 с.

3. Діти, жінки та сім’я в Україні. Державна служба статистики України. 2017, - 330 с.

Вадим Березовський Вадим Березовський , Куратор напряму «Космічна медицина» у Національному космічному агентстві України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram