ГоловнаБлогиБлог Тимура Курганова

Топ-10 найважливіших книжок 2017 року

Кожного року грудень стає місяцем підбиття підсумків діяльності й створенням різноманітних рейтингів продажів та популярності. Вже за доброю традицією ми у видавництві «Клуб Сімейного Дозвілля» складаємо Топ-10 найважливіших книжок 2017 року і цього разу він вийшов таким.

Василь Шкляр «Троща»

Новий роман Василя Шкляра читачі очікували більше двох років. «Троща» — роман про УПА, про перемогу людини над обставинами і над собою. Сам автор каже, що книга написана для того, аби показати світові, що українці не змирилися з режимом, і продовжують боротьбу, як і раніше.

Для головного героя, вояка УПА, війна вже минула, проте боротьба не забулася. Та раптом він бачить на цвинтарі недавню могилу свого бойового товариша, і спогади наринають на нього з новою силою. «Свої» і «чужі», дружба та розбрат, кохання і зрада, помилування й помста, свобода й неволя… Перед його очима знов розгортаються бої та тривають допити, постають обличчя різних людей, та ніяк не з’являється личина зрадника…

Зазначимо, що попит на книжку Шкляра просто шалений – з моменту виходу книжки у вересні вже було додруковано три нових наклади, а сукупна кількість проданих примірників наближається до 30 тисяч.

Фото: КСД

Маргарет Етвуд «Оповідь служниці»

Марґарет Етвуд — канадська письменниця, літературна критикиня, захисниця природи й феміністка. Її книжки вийшли друком у більш ніж 35 країнах і були перекладені понад 20 мовами. Антиутопія «Оповідь Служниці» стала класикою сучасної літератури. Її порівнюють зі знаковими романами «Прекрасний новий світ» Олдоса Гакслі й «1984» Джорджа Орвелла. Це водночас і феміністичний трактат, і пересторога для майбутніх поколінь.

У Республіці Гілеад повноцінні права мають лише Командори та їхні Дружини, у яких є право вибирати коханок для своїх чоловіків. Мета — народження дітей. До цього здатна тільки кожна сота жінка в Гілеаді. Їх, Служниць, збирають по всій країні, а потім вони проходять курс підготовки, аби бути гідними виносити дитя офіцера.

Одна зі Служниць — Джун. Колись вона мала коханого чоловіка і доньку. А тепер сенс її життя — підкорятися законам Гілеаду… Проте Джун не така, як усі. Жінка розуміє, що відбувається, вона хоче втекти і ще здатна любити…

Фото: КСД

Володимир В’ятрович «(Не)історичні миті. Нариси про минулі сто років»

Володимир В’ятрович для читача — фаховий історик, що досліджує український визвольний рух XX століття, а також публіцист-популяризатор. Його праці «Історія з грифом ”Секретно”» та «За лаштунками ”Волині-43”» уже стали бестселерами.

Нова книга В’ятровича не є науко-популярною у традиційному розумінні цього слова. Але він не зміг би її написати, якби не був професійним істориком, який глибоко «сидить» у темі. У цій збірці коротких нарисів ідеться про події, довести факт яких неможливо жодним документом. Бурхливе XX століття їх просто нам не лишило. Але тонке відчуття духу того часу підказує авторові, що вони могли відбутися. І хтозна, чи не відбулися…

Так, Володимир В’ятрович свідомий того, що історія не знає слова «якби». А все ж йому не бракує відваги переступити через цю аксіому. Як і відваги спробувати перо в текстах, що більше тяжіють до літератури, ніж до публіцистики.

Фото: КСД

Марк Фрост "Таємнича історі Твін-Пікса"

Продовження культової історії, що сколихнула весь світ, таємниця Твін-Пікса, яку герої повинні розкрити!

25 років тому Девід Лінч та Марк Фрост звели весь світ з розуму культовим серіалом «Твін-Пікс», раз і назавжди змінивши ставлення публіки до серіальної культури. У фіналі другого сезону Лора Палмер пообіцяла Куперу, що вони зустрінуться через 25 років. І ось чверть століття по тому легендарний проект відновився: Марк Фрост написав сценарій третього сезону «Твін-Пікса», Девід Лінч розпочав зйомки. Серіал вийшов на телеекрани в 2017 році. А щоб розігріти інтерес глядачів, Марк Фрост випустив книжку «Таємна історія Твін-Пікса». Написана в унікальному жанрі «датафікшн», вона підіймає завісу таємниці над тим, що відбувалося в містечку не лише за минулі 25 років, але й за останні два сторіччя.

Фото: КСД

Макс Кідрук «Не озирайся і мовчи»

Уявіть, що на Землі існує місце, яке ніби застигло в часі. Місце, здатне сховати будь-кого, хто прагне втекти від реальності. Уявіть, що для того, аби туди потрапити, достатньо не озиратися й мовчати. Є лише одна проблема: в такому місці часом з’являються речі, страшніші за те, від чого ховаєшся.

Життя сім’ї Грозанів раптово змінюється. Вони переїжджають до нового будинку, і чотирнадцятирічний Марк змушений піти до нової школи. Хлопець начитаний, розумний, але дуже сором’язливий — ідеальний об’єкт для цькування. Щодень більше замикаючись в собі, він мріє про світ, де немає знущань і безпричинної жорстокості. Одного дня Марк знайомиться із Сонею, дівчиною з паралельного класу, яка розповідає йому про існування такого світу і про можливість туди потрапити… просто скориставшись ліфтом у їхньому будинку. Хлопець не розуміє, навіщо Соня вигадує нісенітниці, які легко спростувати, але зрештою вирушає за нею. Він не підозрює, що звичайна мандрівка на десятий поверх загрожує чимось набагато гіршим за руйнування уявлень про реальний світ.

Макс Кідрук цієї осені розпочав наймасшатбніший авторський тур, аналогів якому в Україні ніколи не було – з презентаціями книжки «Не озирайся і мовчи» письменник відвідає 100 міст нашої країни. За приблизними підрахунками за час туру зустрічі з Кідруком відвідають більше 15 тисяч прихильників його творчості.

Фото: КСД

Сергій Плохій «Убивство у Мюнхені. По червоному сліду»

Сергій Плохій на основі архівних матеріалів та протоколів суду розповідає про одного із найвідоміших агентів КДБ, вбивцю Степана Бандери і Лева Ребета, Богдана Сташинського. Детально і вичерпано описані день, коли був убитий провідник ОУН, і слідство, що велося після події.

Автор пропонує новий погляд на долю Сташинського, чия історія є головною у цьому творі. Це драма людини, яку держава змусила зрадити власній сім'ї, народу, навчила убивати співвітчизників. Переконавши себе в тому, що служить вищій меті, Сташинський піднявся на вершину кілерської ієрархії, здобув визнання на найвищому рівні, але повстав проти держави, яка контролювала його все життя.

Книжки професора української історії у Гарварді Сергія Плохія завжди користуються величезною популярністю не тільки у широкого загалу, але й у фахових істориків і науковців. Цього року Сергій Плохій з книжкою «Брама Європи» вже потрапив до короткого списку номінантів Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Фото: КСД

Мік Вікінг «Маленька книга хюґе. Як жити добре по-данськи»

Данію часто називають країною, де живуть найщасливіші люди у світі. І все це завдяки хюґе. Особлива життєва філософія, що допомагає створити атмосферу спокою, тепла й гармонії та вчить радіти життю, навіть коли за вікном жахлива погода, день неймовірно короткий, а на роботі нескінченний потік завдань.

Як тільки не тлумачили хюґе: від «мистецтва створення затишку», «душевності», «насолоди від речей, що заспокоюють» до «какао під запалені свічки». Та хто може стати кращим провідником у всьому, що пов’язане з хюґе, ніж Мік Вікінґ? Мік — засновник і керівник Інституту дослідження щастя в Копенгагені, що роками досліджує данське життя.

У чому ж секрет цього магічного інгредієнта, який робить данців найщасливішою нацією в світі? Як пов’язані хюґе і щастя? Дізнайтеся суть особливого життєвого тренду безтурботних данців і змінюйте своє життя на найкраще.

Фото: КСД

Наталія Гурницька «Мелодія кави в тональності сподівання»

Наталія Гурницька у літературному 2014 році стала справжнім відкриттям - сучасна українська письменниця, своїм дебютним романом «Мелодія кави у тональності кардамону» довела, що ніжний і витончений український жіночий роман впевнено випереджає закордонних конкурентів. Один із лідерів за популярністю в Україні 2014 року за рейтингом ТОПів книгарень, він вимагав продовження. І сьогодні чарівна мелодія кави, що розповідає історію юної городянки, яка жила і кохала в місті Лева в середині позаминулого століття, зазвучить знову. У новій тональності – тональності сподівання…

Історія дівчини Анни, яку доля випробувала немов на гойдалках - то щастям з коханою людиною, то болем втрати усього. Єдине, заради чого живе тепер – дитина коханого, там під серцем, яке ще досі тримає любов в облозі. Чи здужає вона вгамувати біль утрати й навчитися жити без Адама, чи зуміє завершити чоловікові справи, чи відгукнеться її серце на знову почуту мелодію любові?

Ця книжка не залишить байдужим. Цей роман не забудеться, не зітреться з пам’яті, неодмінно торкнеться серця ніжними, мудрими словами, покличе до своїх сторінок лагідним теплом неймовірної історії про вічне кохання.

Фото: КСД

Під заг. ред. О. Кись «Українські жінки у горнилі модернізації»

Процеси модернізації стрімко вривалися у розмірене, зі століттями усталеним трибом і ритмами життя українських жінок кінця ХІХ століття, радикально змінюючи їхні соціальні ролі, повсякденні практики, систему цінностей, світогляд, сфери діяльності. Та що насправді нам відомо про те, як модернізація змінювала жінок і як самі жінки брали участь у процесах модернізації в Україні у найважливіший і переломний її період – у першій половині ХХ ст.? Де були і що робили українські жінки у вирішальні моменти історії України першої половини ХХ століття? Як змінювалося їхнє бачення власного призначення в добу тотальної модернізації? Як суспільство сприймало емансипацію жінок? Кінець ХІХ – початок ХХ ст. – поворотний період у світовій історії, коли змінювалося усе – і технології, і ідеології, і суспільні відносини. Ідеї жіночої емансипації поширилися у середовищі української інтелігенції та спонукали жінок різних верст прагнути розширення своїх прав та можливостей самореалізації. Та чи було тогочасне суспільство готове до серйозних змін у поглядах на гендерні відносини?

Фото: КСД

Стівен Кінг «Зелена миля»

Хто не чув про цей легендарний бестселер? Мабуть таких читачів залишилось дуже мало.

Пол Еджкомб — колишній наглядач федеральної в’язниці штату Луїзіана «Холодна гора», а нині — мешканець будинку для літніх людей. Більш ніж півстоліття тому він скоїв те, чого досі не може собі вибачити. І тягар минулого знову й знову повертає його до 1932 року. Тоді до блоку Е, в якому утримували засуджених до смертної кари злочинців, прибули «новенькі». Серед тих, на кого чекала сумнозвісна Зелена миля — останній шлях, що проходить засуджений до місця страти, — був Джон Коффі. Його визнали винним у зґвалтуванні та вбивстві двох сестер-близнючок Кори й Кеті Деттерик. Поволі Пол усвідомлює, що цей незграбний велетень, який скидався на сумирну дитину, не може бути монстром-убивцею. Але як врятувати того, хто вже ступив на Зелену милю?

Фото: КСД

Тимур Курганов Тимур Курганов , Керівник видавництва "Клуб сімейного дозвілля"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram