ГоловнаБлогиБлог Тетяни Дурнєвої

Покрокова інструкція «Як змінити місце голосування, щоб проголосувати на виборах Президента»

До 25 березня триває прийом заяв для тимчасової зміни місця голосування. Якщо ви є внутрішньо переміщеною особою, проживаєте на тимчасово окупованій території чи просто знаєте, що 31 березня перебуватиме не за місцем реєстрації, в такому разі необхідно визначити виборчу дільницю, на якій ви зможете проголосувати в день виборів Президента України.

За даними Державного реєстру виборців, в Україні станом на кінець 2018 р. налічується 35 млн. виборців. З них 1 281 тис. осіб - переселенці.

Тимчасова зміна місця голосування громадянина України передбачає зміну виборчої дільниці (дільниці для голосування), до якої виборець відноситься за його виборчою адресою, на іншу виборчу дільницю – за місцем знаходження в день загальнодержавних виборів.

Процедура проста і не забирає багато часу, особливо якщо не відкладати на останні дні. Всі деталі прописані в Постанові №893 від 13 вересня 2012 року.Не дивлячись на те, що ЦВК готує зміни до Постанови про тимчасову зміну місця голосування, тим не менш відділи ведення Реєстру виборців вже приймають заяви від виборців та дякують громадянам за свідомість та своєчасну активність.

Отже, що потрібно зробити?

Якщо ви раніше не голосували, або якщо змінили реєстрацію місця проживання, спочатку варто дізнатися, чи включено вас до Державного реєстру виборців, та перевірити, чи правильно вказано в Державному реєстрі виборців прізвище, ім’я, по батькові та виборчу адресу.

Для цього потрібно зареєструватися в «Особистому кабінеті виборця» і зробити відповідний запит на веб-сторінці «Державний реєстр виборців».

Відповідь на запит буде надіслана на вказану електронну пошту протягом двох днів (48 годин), якщо виконано процедуру її підтвердження. Інакше – буде доступна для перегляду в особистому кабінеті. Так само можна зайти в найближчий відділ ведення Реєстру виборців.

Знайдіть на веб-сторінці «Державний реєстр виборців» адреси відділів ведення реєстру, за місцем фактичного проживання.

До найближчого органу ведення Реєстру необхідно подати заяву про тимчасову зміну місця голосування із зазначенням дільниці чи адреси, за якою ви бажає проголосувати.

До заяви додаються документи (копії документів), які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування. До таких документів можна віднести довідку з місця роботи, довідку з місця навчання, документ, який підтверджує право власності або оренди на житло, яке знаходиться за місцем, де виборець хоче проголосувати, та інші. Перелік таких документів не є вичерпним.

Виборці, виборча адреса яких знаходиться на тимчасово окупованих територіях, можуть не додавати до заяви документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця їхнього голосування (Постанова ЦВК №129 від 5 вересня 2018 року).

Візьміть свій паспорт (а можна ще зробити на всяк випадок копію) та напишіть у відділі ведення Реєстру виборців Заяву про тимчасову зміну місця голосування.

Зверніть увагу, що Закон України “Про Державний реєстр виборців” (стаття 7) передбачає, що звернення виборця про тимчасову зміну місця голосування повинно бути мотивованим.

Жителі Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, тимчасово окупованих територій районів, міст, селищ і сіл, їх частин у Донецькій та Луганській областях можуть вмотивувати заяву про тимчасову зміну місця голосування неможливістю реалізації свого права голосу на виборчій дільниці за зареєстрованим місцем проживання у зв’язку з тимчасовою окупацією території України внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України.

Отримайте посвідчення про тимчасову зміну місця голосування, де буде вказана дата виборів (31 березня 2019 року), а також номер та адреса виборчої дільниці, де ви зможете проголосувати, прийшовши з паспортом та посвідченням в день виборів з 8:00 до 20:00.

Як правило, виборчі дільниці знаходяться в приміщеннях шкіл, будинків культури тощо. Адреси дільниць також можна подивитись на сайті Реєстру виборців в розділі “Виборчі округи та дільниці”.

Зверніть увагу, що місце голосування змінюється тимчасово, тобто тільки на період одних конкретних виборів. Отже, при повторному голосуванні ( коли буде другий тур виборів, 23 квітня), процедуру написання заяви доведеться провести ще раз.

Шановні внутрішньо переміщені особи! Ми досі не беремо участь у місцевих виборах в нових громадах. Але на виборах Президента можна і треба голосувати! Не втрачайте цю можливість! Напишіть заяву про тимчасову зміну місця голосування вже зараз!

Тетяна Дурнєва Тетяна Дурнєва , голова правління громадського холдингу “ГРУПА ВПЛИВУ”
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram