ГоловнаБлогиБлог Тараса Кузьо

Українські олігархи та українські фейкові новини у Вашингтоні

Фейкові новини не були винайдені російським президентом Владіміром Путіним і не з'явилися вперше у 2014 році. Тобто, сьогодні. Йосип Сталін та наступні радянські лідери приховували і закривали Голодомор впродовж п'яти десятиліть, а СРСР займався дезінформацією за десятиліття до того, як виникли соціальні медіа та Росія.

Фото: provasilich/Depositphotos

Українські політики також досить успішні у дезінформації, коли говорять різні речі для різних аудиторій як вдома, так і за кордоном. Президент Леонід Кравчук пройшов «поміж крапельками» (як у відомому анекдоті) і, щоб розвалити СРПСПР, обвів навколо пальця Бориса Єльцина за допомогою достатньої кількості горілки. Президент Леонід Кучма був відомий своєю «багатовекторною» зовнішньою політикою, яка була проросійською взимку і пронатівською навесні. Президент Віктор Ющенко був фахівцем, який міг годинами виступати і не сказати чогось дійсно цікавого чи по темі. Тим часом президент і «проффесор» Віктор Янукович плутав імена, але, незважаючи на його неграмотність, у його виборчу програму повірили мільйони східних українців настільки, що на виборах 2004 року один виборчий округ у Донецьку дав йому 127% підтримки на Донбасі.

У нашу пост-Трампову епоху фейкових новин, російських втручань у вибори, розслідувань стосовно Пола Манафорта, історії про те, як колишній конгресмен винайняв кімнату у Капітолії для проведення фальшивих слухань – головні ЗМІ часто приховують. Але фальшиві слухання на Капітолійському пагорбі, які були організовані українцями та американцями, які мають зв'язки з Росією, та показали колишнього директора ЦРУ – насправді транслювалося українським телебаченням у прямому ефірі.

Це фейкове слухання в Конгресі США було оплачено олігархом Індустріального Союзу Донбасу (ІСД) Сергієм Тарутою. В українській політиці Тарута та ІСД вже давно є фінансовими підтримувачами Тимошенко, і під час виборів 2010 року готель «Хаятт» було винайнято для використання у якості штабу її виборчої кампанії.

Подія 25 вересня 2017 року, яка відбулася у підвальному приміщенні американського Капітолію, у кімнаті HC 8, була, наче б то, панельною дискусією, організованою колишнім конгресменом і нинішнім лобістом Конні Маком та колишнім директором ЦРУ Джеймсом Вулсі і олігархом Тарутою. Метою фальшивих слухань було розглянути звинувачення працівників Національного банку України у відмиванні грошей. Партія Тимошенко «Батьківщини» підтримала такі ж самі твердження про корупцію в українському парламенті, як ті, які піднімалися під час фейкових слухань. Олігарх Тарута, головний український рупор цієї події та колишній губернатор Донецька, був тісно пов'язаний з Тимошенко задля звільнення голови Національного банку Валерії Гонтарєвої.

Український телеканал «NewsOne» транслював цю подію в прямому ефірі та назвав її як слухання у «Конгресовому комітеті США з фінансових питань» - неіснуючому органі Конгресу. Як пише «Weekly Standard», «NewsOne» представив захід наступним чином: «Конгресовому комітету США з фінансових питань відомо про найвищий рівень корупції в НБУ… Шокуючі деталі та резонансні подробиці – у трансляції в прямому ефірі на «NewsOne»! Ввімкніть о 21: 00 – наживо з Вашингтона, округ Колумбія».

Найбільш подібним органом до фейкового за версією NewsOne комітету - є Комітет Сполучених Штатів Америки з фінансових послуг, у якому колишній Конгресмен Мак ніколи не працював перед тим як провалив свої сенаторські вибори. Як заявив Джефф Бірнбаум, президент відділу зв'язків з громадськістю компанії BGR, «Для чого ж містер Мак запросив знімальну групу українського телеканалу на подію до Капітолію як не для того, щоб створити враження, що це справжні слухання? Чиновники уряду України та його головний банк публічно поскаржились на подію та на твердження, які були зроблені під час неї».

За даними «USA Today», впродовж усіх слухань Maк носив свій значок конгресмена і звертався до конгресу «ми», що було очевидним намаганням означати, що цей захід є офіційною подією Конгресу США. Поки Мак спростовував ці твердження, Бірнбаум додав: «Заперечення колишнього конгресмена Мака про те, що він називає себе діючим конгресменом, суперечить тому, що наявне у записах, і сказаному під час заходу – згідно із повідомленнями у ЗМІ. Цей захід був названий слуханням Конгресу на українському телебаченні, як було у повідомленнях ЗМІ».

Зареєстрованим Маком клієнтом для участі у заході стала компанія Interconnection S.A., через яку колишній конгресмен лобіював серед своїх колишніх колег тему «підвищення рівня обізнаності про корупцію в Національному банку України». Цікаво, що компанія Interconnection S.A. має власні проблеми з корупцією та прозорістю, адже вона зареєстрована та проводить банківські операції в Латвії, горезвісному центрі відмивання російських грошей на рівні з такими офшорними податковими гаванями як Кіпр та Ліхтенштейн.

Також присутнім був колишній керівник Департаменту реєстраційних питань та ліцензування Національного банку України Олександр Завадецький. Насамперед Тарута і Завадецький обговорили висновки доповіді «Гонтарєва: боротьба з корупцією в Національному банку України». Українська громадська організація – аналітичний центр «VoxCheck» з бездоганними прореформенними повноваженнями, проаналізувала доповідь та написала: «В тексті Тарути досить багато правильних цифр і фактажу. Але майже всі вони представлені в дуже маніпулятивній формі». Іншими словами, фейкові новини, гіперболи, та популізми були змішані в одне ціле, щоб відповідати політичним та передвиборчим цілям Тарути і його парламентського союзника Тимошенко.

Фейкові слухання в Конгресі, очолені колишнім конгресменом, колишнім директором ЦРУ та українським олігархом, який продавав ІСД під час виборів 2010 року російським олігархам, пов'язаним із Путіним, та які транслювалися в прямому ефірі українським телеканалом – цього має бути достатньо для подальшого розслідування контролюючим органом Конгресу або Спеціальним радником. Але, участь Вулсі відкриває інші «банки з хробаками». Вулсі, який був учасником приходу Трампа , також має зв’язки з опальним Майклом Фліном, колишнім радником з питань нацбезпеки, якого звільнили та який погодився надати свідчення ФБР. Знаючи про російські зв’язки Фліна, його схильність брати російські гроші, пов'язані з лобістськими контрактами, і репутацію Вулсі у Вашингтоні щодо стягування надмірної плати за консалтингові послуги – це, безумовно, допускає можливість, що ця подія була проплачена і керівництво нею здійснювалося відповідно до вищих російських інтересів як частини російської та путінської інформаційної війни проти України

Консервативний «Weekly Standard» найкраще підсумовує дивовижну природу появи Вулсі та фейкове слухання з такими коментарями від сенаторського помічника, який «зі знанням події» сказав: «Це була дивна, дивна подія. Навіть за українськими стандартами це було дивним ... Я маю на увазі, чому б колишній директор ЦРУ опинився в підвалі Капітолію на диспуті олігархів? [Колишні] директори ЦРУ не просто так приходять на події і кажуть там, скільки всього ми можемо досягти разом з росіянами. Вони не роблять подібне без причини».

Дослідження та описування української та російської політики завжди вимагало значно більше, ніж просто політологічної освіти. Тут також потрібні захоплення театром, любов до комедії та психологічних сил, щоб сприймати ексцентричне. Але ця фейкова подія вибиває всі такі козирфі: сфальшовані слухання у конгресі, очолені українським олігархом, який прагне досягти тих самих політичних цілей, як і давній український популіст-політик у одній упряжці з американськими лідерами, які шукають альянсу з Росією.

Тарас Кузьо Тарас Кузьо , професор кафедри політології Національного університету "Києво-Могилянська академія"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram