ГоловнаБлогиБлог Тараса Кутового

Україна прийняла світовий продовольчий челлендж

Україна є перспективним світовим продовольчим донором. Наша держава має величезний потенціал для нарощування об’ємів виробництва та експорту. Ми повинні й надалі працювати над поглибленням співпраці з країнами ЄС та всього світу. У нас є всі можливості для залучення міжнародних інвестицій до українського агросектору. Такі та інші важливі постулати було окреслено під час перебування на Глобальному форумі у Берліні, який проходив в рамках Міжнародного Зеленого тижня (Grüne Woche).

Україна – світовий продовольчий донор

Згідно висновків ФАО, Україну віднесено до числа держав, які можуть стати світовими продовольчими донорами. За умови відновлення та розвитку наших зрошувальних систем, країна матиме можливості для нарощування виробництва зерна до 100 млн тонн на рік. Таким чином, ми зможемо нагодувати півмільярда людей. Вже сьогодні разом з партнерами зі Світового банку ми працюємо над механізмами модернізації систем зрошування. За експертними оцінками, має бути залучено 1,5-2 млрд доларів інвестицій.

Україна – перспективний ринок для інвестицій

Зараз Україна являє собою перспективний майданчик для сільськогосподарського машинобудування. Тому міжнародні виробники техніки та інвестори, розширюючи та відкриваючи своє виробництво в Україні, матимуть великі перспективи. Ми маємо зручні продовольчі території, підготовлених інженерів та фахівців, стабільний попит на продукцію цього сегменту. А найголовніше - держава надаватиме всю необхідну підтримку розвитку такого локального виробництва.

Україна – важливий стратегічний партер

Глобальний форум дозволив за 3 дні провести багато зустрічей та переконати міжнародних колег у взаємовигідній співпраці. З Комісаром ЄС з питань охорони здоров'я та безпеки харчових продуктів було домовлено про проведення спільних заходів щодо боротьби з АЧС, активно взаємодіяти в питаннях ветеринарії та фітосанітарії.

З аграрними міністрами Німеччини, Литви, Латвії, Чехії, Угорщини обговорили можливості розширення доступу української продукції на ринок ЄС, залучення інноваційних технологій у виробництво, забезпечення європейських стандартів якості та безпеки, перспективи біоенергетики, продовження роботи щодо адаптації українського законодавства в рамках проектів TWINNING.

Уже у лютому цього року за нашим запрошенням відбудеться офіційний візит Міністра сільського господарства Чехії. На квітень заплановано проведення Українсько-Угорського Агрофоруму.

Важливими стали зустрічі з колегами з Індії та Аргентини. З метою напрацювання конкретних напрямків співробітництва вже є домовленості щодо мого офіційного візиту до цих країн. У пріоритеті – питання розширення експорту української аграрної продукції.

Україна – ключовий гравець на світовій арені

Рівень події, яка відбувалась в Берліні, добре ілюструє Саміт Міністрів, який відбувався в рамках Глобального форуму. Цього року представники 83 країн(!) взяли участь в обговоренні та узгодженні тексту заключного Комюніке Саміту.

На такому масштабному та всесвітньовідомому заході нам вдалося показати світові перспективи розвитку України як надпотужної аграрної держави та продемонструвати інвестиційний потенціал галузі.

Тарас Кутовий Тарас Кутовий , Міністр аграрної політики
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram