ГоловнаБлогиБлог Тараса Кутового

Урожай не в полі, а в коморі

«Урожай не в полі, а в коморі», - так кажуть наші аграрії про жнива. Цього року нам всім є чим пишатися. На даний момент вже намолочено 38 млн тон зернових, що на 1,2 млн більше від аналогічного періоду минулого року. Україна має великий потенціал у збільшенні показників врожайності. В середньому на 20%, а це на 8-9 млн тон.

Нині лідером по врожайності серед областей є Вінницька область (54,9 ц/га), при середній врожайності по Україні – 39 ц/га. І піднятися до цього рівня можуть і решта областей. Для цього їм потрібна підтримка малого та середнього виробника. Що є одним із пріоритетів моєї стратегії. І я вдячний Прем’єр-міністру, який на кожній зустрічі згадує про вектор, який цього року скерований у бік АПК. Нам вдалося отримати підтримку Уряду щодо виділення 1% від обсягу виробництва сільськогосподарської продукції на підтримку малого та середнього фермера. Це може бути 5, 5 млрд гривень, які підуть у галузь і стануть твердим «плечем» для аграріїв. Більше того, моя мета, щоб виділення цих коштів у бюджеті було за правило щороку.

Хочу прокоментувати вразливу для всіх тему цін на гречку. Почну з врожаю. Вже обмолочено 61% всіх посівних площ, що складає приблизно 174 тис.тон. При внутрішньому споживанні 160 тис. тонн. Це означає, що цього маркетингового року є надлишкові 14 тисяч тонн. Тому ніяких побоювань, тим більше ризиків в контексті нестачі гречки в контексті виробництва не існує! Відповіді на решту запитань слід шукати на рівні торговельних мереж. І можу запевнити, що аграрії з задачею справилися. Жодних ризиків не існує!

Врожай не на полі, а в коморі, а ще на експорті. У 2016/17 маркетинговому році Україна матиме рекордний експортний потенціал зерна! За нашими оцінками він складатиме 39,8 млн тонн. Наразі ми йдемо в плюс проти попереднього року. І нині Україна посідає 3 місце в світі, після США та ЄС.

Фундамент, який сьогодні закладений в аграрній галузі, можна дуже ефективно використовувати для розвитку інших галузей.

Тарас Кутовий Тарас Кутовий , Міністр аграрної політики
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram